MojAndroid

A telefon adatainak mentése egy elég neuralgikus pont a telefon használóinak körében. Sajnos a legtöbb Androidos mentőeszköz igényli, hogy a telefon rootolva legyen, továbbá legtöbbször a telefonon fut, és az SD kártyára készíti el a mentést. Nagyon sokan csak azért rootolják a telefonjukat, hogy tudjanak róla egy mentést készíteni. A Simple ADB Backup különbözik ezektől, és azoknak kínál alternatívát, akik nem akarják egy mentés miatt a telefonjukat babrálni. Ezen kívül ez az alkalmazás a PC-ről fut, és oda is készíti el a mentést, ezen kívül nincs szükség a telefon rootolására. A program lényegében csak egy előtét program a 4.0-s Androiddal megjelent ADB backup funkciójának, annyi előnye van, hogy nem kell megjegyeznünk az ADB parancssori kapcsolóit, hanem egy egyszerű felületen tudjuk kiválasztani a mentés típusát. Ebből következően a program működéséhez feltétel, hogy a telefonon legalább 4.0-s Android verzió fusson.

A Simple ADB Backup használatához be kell kapcsolni a telefonon az USB hibakeresés módot (Beállítások > Fejlesztői lehetőségek > USB hibakeresés / Settings > Developer options > USB debugging), és a számítógépen be kell állítani az ADB eszközöket, vagy a telefon drivereit. A program indításához ezzel minden előkészületet megtettünk, már csak el kell indítani a programot (Windows és Linux rendszerhez készült) és ki kell választanunk a mentés típusát. Lehetőség van lementeni a teljes készüléket, csak az alkalmazásokat, minden adatot a rendszer adatokkal együtt, vagy nélkülük, vagy akár csak egy alkalmazást. Természetesen az alkalmazásban lehetőség van az elmentett adatok telefonra történő helyreállítására is.

A mentés megkezdése előtt a telefonon meg fog jelenni egy jelszó megadó ablak, ahol a jelszó megadásával kell jóvá hagynunk a mentést (helyreállításkor szükség lesz erre a jelszóra). És ennyi az egész, amit az alkalmazásról tudni kell, mert innentől már végzi a dolgát nekünk már csak hátra kell dőlni és türelmesen kivárni, amíg befejezi a program a mentést.

Egy jótanács: Ha nincs a telefonunk rootlolva, akkor a rendszeralkalmazsok nélküli mentést javasolt választani, mivel root hiányában a /system partíció elérése elég bizonytalan lehet az ADB számára.

A Simple ADB Backup program az XDA fórumában található meg, onnan lehet letölteni, és ott lehet követni a további fejlesztést: [link].

2013.01.20.
 • Narayan

  Sziasztok! Nekem nem működik rendesen. Ha kiválasztom pl az elsőt a listából, csinál egy több, mint 800MB-os backup.ab file-t. Viszont, ha “Backup a single app” menüt választom, a parancssori ablakból hiába írom be a kívánt alkalmazást, nem lesz belőle backup, pedig azt írja, h kész. De sehol semmi… Tab 2 7″, driverei fent vannak, ODIN-t használom… :) Ötlet?

  • rumcajsz

   Hát, valami tényleg nem jó akkor, mert az első pontra bökve egy több gigás fájlnak kellene létrejönnie.

   Az alkalmazást egyenként én is próbáltam, és nálam jól működött, csak vigyázni kell, mert mindig ugyanolyan fájlnévre menti el a dolgokat (backup.ab)

   • Narayan

    Te miként írod be a kívánt nevet a parancssori listából? “Package:com.blabla.blabla” vagy csak a “com.blabla.blabla” formában? Bár mindkettőt próbáltam, de semmi. A kb 850MB szerintem reális, mert alig van plusz app a tabon (most húztam rá a 4.1.1-et), és mivel nem menti a rendszer appokat, így szerintem korrekt méret. Vagy nem :)

    • rumcajsz

     a másodikat írtam be és a könyvtárban létre is jött nekem a mentés.

+