MojAndroid
(x) hirdetés

Nemrég sikerült a telefonom egy Nexusra újítanom amiben már van vezeték nélküli töltésre lehetőség, ahogy azt ripthestage cikkében is olvashattátok. Gondoltam utánajárok mi is ez, és megpróbálom tudásom megosztani az érdeklődőkkel ebben a rövid írásban.

Először is le kell szögeznem, hogy bár többféle vezeték nélküli töltési módszer is létezik, én csak a számomra érdekes Qi (ejtsd csí) szabványú töltőről fogok írni, mert csak ennek olvastam utána, ugyanis ez az, ami kompatibilis a Nexus 4-gyel. Akit ennél részletesebben érdekel a dolog, kénytelen lesz máshol utánaolvasni.

Mi is ez a Qi?
A Qi egy vezeték nélküli akkumulátor töltési szabvány, amit olyan nagyvállalatok együttműködésével jött lére, mint például a HTC, Motorola, LG, Nokia, Verizon, vagy a Samsung. A Qi a mágneses indukció elvén működik. A működéséből számunkra most annyi lényeges, hogy a töltőnek a telefonnal csak érintkeznie kell a működéshez (töltéshez), és nem szükséges kábelekkel összekötni őket. Az újabb telefonokban (Lumia 920, Nexus 4, HTC, Droid DNA) a hátlapban már eleve benne van a Qi töltéshez szükséges fogadókészség (az indukciós tekercsek), más telefonokat (Lumia 820, Galaxy Nexus) egy egyszerűbb hátlapcserével lehet együttműködésre bírni. De létezik olyan megoldás is (pl az iPhone esetén), ami egy indukciós tokba helyezve képes együttműködni a Qi töltőkkel.

A Qi alapú vezeték nélküli töltők másik előnye, hogy 5 wattnál nagyobb elektromos teljesítményt is képesek átadni, ami több, mint ami a microUSB porton keresztüli töltés esetén, tehát gyorsabban feltöltik a telefont, mint a kábeles megoldás.

Részletesebb írás a Qi működéséről a Wikipédián is olvasható.

A hardver
Ha valaki szeretne beszerezni a Nexus telefonjához vezeték nélküli töltőt, akkor figyeljen oda a típusra, mert a Qi-től eltérő szabványú töltőkkel nagy valószínűséggel nem fog együttműködni a telefon.
A Google is fog kiadni saját Qi töltőt, Google Charging Orb néven, de amíg arra várunk, érdemes körülnéznünk az hazai és külföldi online boltokban, mert lézetnek már Nexusszal együttműködő töltők más gyártók kínálatából.
Lássunk néhányat:
– LG Portable Power Mat ($30-60)
– Energizer inductive charger ($50-60) [link]
– Maxell Air Voltage [link]
– ZENS Wireless Charger [link] $50-80
– Oregon Scientific Time and Wireless Charging Station ($100-110) [link]
– Bitmore Qi Wireless Charging Plate [bolt]
– Tylt [link] $70
– FastTech Qi Inductive Wireless Charger [link] $34-36

Neked van esetleg jó beszerzés tipped?

Megjegyzés:
Nem vagyok villamosmérnök, ha valahol orbitális hülyeséget írtam, kérlek szóljatok, és javítom. Köszönöm!

(x) hirdetés
2013.01.18.

+