MojAndroid

Nemrég sikerült a telefonom egy Nexusra újítanom amiben már van vezeték nélküli töltésre lehetőség, ahogy azt ripthestage cikkében is olvashattátok. Gondoltam utánajárok mi is ez, és megpróbálom tudásom megosztani az érdeklődőkkel ebben a rövid írásban.

Először is le kell szögeznem, hogy bár többféle vezeték nélküli töltési módszer is létezik, én csak a számomra érdekes Qi (ejtsd csí) szabványú töltőről fogok írni, mert csak ennek olvastam utána, ugyanis ez az, ami kompatibilis a Nexus 4-gyel. Akit ennél részletesebben érdekel a dolog, kénytelen lesz máshol utánaolvasni.

Mi is ez a Qi?
A Qi egy vezeték nélküli akkumulátor töltési szabvány, amit olyan nagyvállalatok együttműködésével jött lére, mint például a HTC, Motorola, LG, Nokia, Verizon, vagy a Samsung. A Qi a mágneses indukció elvén működik. A működéséből számunkra most annyi lényeges, hogy a töltőnek a telefonnal csak érintkeznie kell a működéshez (töltéshez), és nem szükséges kábelekkel összekötni őket. Az újabb telefonokban (Lumia 920, Nexus 4, HTC, Droid DNA) a hátlapban már eleve benne van a Qi töltéshez szükséges fogadókészség (az indukciós tekercsek), más telefonokat (Lumia 820, Galaxy Nexus) egy egyszerűbb hátlapcserével lehet együttműködésre bírni. De létezik olyan megoldás is (pl az iPhone esetén), ami egy indukciós tokba helyezve képes együttműködni a Qi töltőkkel.

A Qi alapú vezeték nélküli töltők másik előnye, hogy 5 wattnál nagyobb elektromos teljesítményt is képesek átadni, ami több, mint ami a microUSB porton keresztüli töltés esetén, tehát gyorsabban feltöltik a telefont, mint a kábeles megoldás.

Részletesebb írás a Qi működéséről a Wikipédián is olvasható.

A hardver
Ha valaki szeretne beszerezni a Nexus telefonjához vezeték nélküli töltőt, akkor figyeljen oda a típusra, mert a Qi-től eltérő szabványú töltőkkel nagy valószínűséggel nem fog együttműködni a telefon.
A Google is fog kiadni saját Qi töltőt, Google Charging Orb néven, de amíg arra várunk, érdemes körülnéznünk az hazai és külföldi online boltokban, mert lézetnek már Nexusszal együttműködő töltők más gyártók kínálatából.
Lássunk néhányat:
– LG Portable Power Mat ($30-60)
– Energizer inductive charger ($50-60) [link]
– Maxell Air Voltage [link]
– ZENS Wireless Charger [link] $50-80
– Oregon Scientific Time and Wireless Charging Station ($100-110) [link]
– Bitmore Qi Wireless Charging Plate [bolt]
– Tylt [link] $70
– FastTech Qi Inductive Wireless Charger [link] $34-36

Neked van esetleg jó beszerzés tipped?

Megjegyzés:
Nem vagyok villamosmérnök, ha valahol orbitális hülyeséget írtam, kérlek szóljatok, és javítom. Köszönöm!

2013.01.18.
 • 11robi11

  Helló!

  Ez nagyon jó dolog. Annyit kérdeznék, hogy a töltőkhöz a hátlap is tartozék? Gondolom nem. Egy linket küldenél a hátlapról.

  Köszi

  • rumcajsz

   Az írásban szereplő eszközök csak töltők.
   Hátlapos megoldást eddig csak az ebayen láttam. Fogalmam sincs milyen telefonhoz keresel, de Galaxy S3-hoz egy ilyen kell:
   QI Wireless Charger Receiver

   • 11robi11

    A GalaxyNexus-hoz nem találtam a neten Qi hátlapot. Lehet, hony nincs is?

    • rumcajsz

     Amennyiben más a hátlapja, mint a Galaxy S3-nak, akkor passzolom a kérdést.

 • ati

  Hm, ez már a használható kategória. Ez az 5W elég meggyőző (az sgs töltője 1500mAh-ra 5V/0.7A).

 • levideo
  • krumpli

   s milyen áron van ez, értem, mennyi a veszteség töltés lözben?
   mert jó, hogy a kényelem oltárán adunk egy újabb pofont a fogyasztás oldalról magunknak

   • rumcajsz

    milyen veszteségre gondolsz?

    • Tidzsi

     Jó esetben elhanyagolható a veszteség. Lentebb mindjárt linkelem a lényeget.

   • szogi

    70+%-os effektivitást írnak tech oldalról a Qi-s töltőkhöz

  • rumcajsz

   Ami Qi, az univerzális. De van másfajta szabvány is. Pl. a Palmnak is volt vezeték nélküli töltője, de az nem Qi szabvány, ergó az nem jó nekünk.
   Amit linkeltél, annál jóval olcsóbbat is találsz (a cikkben is), mert ezek 30 dollárért szállítanak.

 • Tidzsi

  Szerintem ezek transzformátor elvén működnek. Általános iskolai fizika.
  A technológia régi, az alapelv már 1885-ben szabadalmaztatta Bláthy Ottó, Zipernowsky Károly és Déri Miksa.
  A kérdés, hogy az aksinak jót tesz e a gyorsabb töltés.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Transzform%C3%A1tor

 • bounty123

  “tehát gyorsabban feltöltik a telefont, mint a kábeles megoldás.”

  Más kérdés, hogy az akksinak egyáltalán nem jó az, ha nagyon gyorsan töltik fel. Az indukciós töltéssel jobban is melegszik tudtommal, ami szintén nem javítja az élettartamot. Persze ha az ember úgyis 1 évente cseréli a telefont, ezek nem mérvadó szempontok, a kapott + kényelem ellensúlyozza.

  • Tidzsi

   Már akinek van pénze évente cserélni :)

 • Wadkan

  kicsit csodálkozva fogadtam ezt a fajta töltési lehetőséget, amit egy igen nagy felesleges és túlbonyolító dolognak tartok ugyanis: ezzel megspórolnak 2 pólus csatlakoztatását ugyan a telefonhoz,de egy újabb meghibásodási lehetőséget hoztak létre. régebben is volt dokkolóállvány egyes telefonokhoz, ami ugyan ezt a kényelmi célt szolgáltatta… ha csak így lehet ezentúl tölteni egyes telefonokat akkor kizárják azt a lehetőséget hogy töltés közben telefonáljanak vele,ha pl beszélgetés közben akarna lemerülni, senki nem fog a fejéhez emelni egy elektromágneses hullámokat gerjesztő valamit, másrészt autós felhasználásnál GPS -ezésnél pl ez is csak hátrány lenne, mellesleg többet fogyaszt ez a töltési mód az autó aksijából is, motorkerékpárról nem is beszélve, ahol amúgy is kis teljesítményű a generátor… egyetlen előnye van ennek a töltési lehetőségnek, vízálló telefonoknál tökéletes :) de amúgy meg egy nagy marhaság…

+