MojAndroid
(x) hirdetés

Kedden bejegyezte az amerikai szabadalmi hivatal az Apple szabadalmát, ami az iOS Maps térkép alkalmazás grafikus felhasználói felületét védi le, amit az Apple a 2008-ban megjelent iPhone OS 2.0 és az iPhone 3G óta használ az alkalmazásban.

Az Apple 8,302,033 számú amerikai szabadalma “Érintőképernyős készülék, módszer és grafikus felhasználói felület a térkép biztosításához, navigációhoz és helyfüggő információkhoz”, leírja a térkép felhasználói felületének működését, amit a legújabb iOS 6-ig folyamatosan használtak.

Az Apple térkép alkalmazása az iPhone OS második generációjával debütált, amit később iOS névre kereszteltek. A térkép alkalmazás a Google Térképet használta egészen a legutóbbi szoftver verzióig, amikor lecserélték a keresőóriás szolgáltatását egy saját megoldásra.

A szabadalmi kérvény benyújtása egy hónappal az iPhone 3G 2008. júliusi megjelenése előtt történt. Az Apple szabadalmának célja a GPS rendszerek aktuális állapotának javítása volt az iPhone többujjas kijelzőjének, a GPS vevőnek és a vezeték nélküli kommunikációs eszközök használatával.

Amit a szabadalom érint:

  • A térkép mozgatása az ujjunk kijelzőn történő mozgatásával
  • “Könyvjelzők” (csillagozott helyek a térképen) létrehozása a térképen
  • A térképen történő egy ujjas nyomva tartást követően egy jelölő kerül elhelyezésre, ami egy gombostű szerűen rábök a térképen kijelölt helyre. A felhasználók ugyanígy távolíthatják el a jelölőt vagy át is helyezhetik a térkép más pontjára. Hasonló módon lehet útvonaltervező és egyéb funkciókat is elérni, mint a már eltávolításra került Google Street View.
  • A két ujjas zoomolás a térképen
  • Vezeték nélküli hálózat használata a térkép információk megjelenítéséhez és az útvonal tervezéshez, aminek köszönhetően nincs szükség a teljes térkép tárolására a készüléken
  • Egy kék pont és körülötte egy nagyobb kék színű kör jelöli a térképen a pozíciót attól függően, hogy mennyire pontos a helymeghatározás

Gyakorlatilag a szabadalom szinte teljesen lefedi a Google Térkép alkalmazásban használtakat, így ezzel a szabadalommal és a várható perrel úgy tűnik, hogy az Apple a Samsung után már az egész Android rendszernek (és ezzel együtt a Google-nek) fog nekimenni a bíróságon és várhatóan ebben az esetben is a jobban fogyó Androidos termékek (vagy legalábbis a Google Térkép alkalmazás) betiltását fogják kérni a bíróságtól, ami végül természetesen meg fogja ezt adni nekik.

Szomorúnak tartom, hogy a fejlesztések helyett a konkurencia kiiktatása a céljuk.

(x) hirdetés
2012.10.31.

+