MojAndroid
(x) hirdetés

Tudom, aki az OTP-nél bankol, sikeres ember nem lehet. Ezt át is ugorhatjuk, nézzük az alkalmazást. Jó ideje nézegettem az OTP alkalmazását és mindig arra jutottam, hogy majd szóljanak ha jó is lesz valamire. Nos, pár napja egy új alkalmazást kaptunk, ez már teljes körű netbankos szolgáltatást nyújt. Ha van már OTP direkt szerződésünk, akkor lépjünk be a neten és az igénylések menüpont alatt kérjük a SmartBank szolgáltatást. OTP-s nyelven fogalmazva:

Az OTPdirekt SmartBank használatához külön regisztráció szükséges, melyet az OTPdirekt internetes szolgáltatás használatával, a bankfiókokban vagy az OTPdirekt telefonos ügyintézőinél igényelhetnek lakossági ügyfeleink. A regisztráció feltétele, hogy az internetes szolgáltatás használatához Ön a Mobil Aláírás szolgáltatás bejelentkezéskori opciójával rendelkezzen. A szolgáltatás a regisztrációt követően azonnal használható.


Külső
Az alkalmazással kapcsolatban vegyes érzelmeim vannak. Egyrészt egy kalap kaki külsőre (bocsánat, de még ez a legfinomabb jelző, ami eszembe jut). Sajnálatos módon az iOS alkalmazást ültették át Androidra. S mint tudjuk ez nem vezet jó eredményre soha (kedves magyar fejlesztők, véssétek már ti is az eszetekbe). Arról nem beszélve, hogy van nekünk egy szép Holo felületünk és dizájn irányelvek hozzá, kellene alkalmazkodni az egységesség jegyében.
Például lehetnének kevésbé vagy egyáltalán nem lekerekítve a sarkok (az úgyis Apple szellemi tulajdon, mint tudjuk :) ), másrészt ha már Android 3.0+ van a készüléken, akkor a dátumot is szeretném abban gyönyörködve kiválasztani (API level lekérdezés, stílusjegyek használata, ilyesmi).
UPDATE: hogy ne legyen félreértés: lehet a megrendelő hibája sok minden, de ez az alkalmazás akkor is gázos grafikailag (UI szinten), ha a megrendelő egy olyan legyen, mint a szifonomon típusú hozzá nem értő, a szakmáról fogalom nélküli ember. A kommentek között kifejtettem példákkal. Remélem eljut a cikk a fejlesztőhöz is és észbe kap, mert ez egyszerűen kontár munka.

Ajánlott írásaink: Ice Cream Sandwich bemutató, illetve Ice Cream Sandwich dizájn útmutató

Belső
Ha túl tudunk lépni azon, hogy az alkalmazás ronda – márpedig muszáj lesz, hiszen a kényelmet azért megadja – akkor egy egészen jól használható alkalmazást kapunk. Maradhatunk a 2 lépcsős bejelentkezésnél, ami minden alkalommal egy SMS-t küld a belépő kóddal, de választhatjuk az egyszerűsített bejelentkezést is.
Ha engem kérdeztek, az adatok megjegyzését ne jelöljétek be. Hiszen ha bekapcsoljuk, egyetlen jelszó elegendő a használathoz. A telefon elvesztése vagy rossz kezekbe kerülése okozhat kellemetlen meglepetéseket, nem eléggé erős jelszó használata esetén (pláne mivel általában arra érkezik a megerősítő SMS kód is). Egyébként is, első a biztonság, pláne ha pénzről van szó.

Ajánlott írásunk: Biztonságos Android


Olvasgattam az értékeléseket a Play-en és általában vegyes a megítélése az alkalmazásnak. Engem nem zavar, hogy a tranzakciók előtt SMS-ben kapott kódot kell használni, biztonság kérdésében nem viccelünk. Gondolom az értékelő verné leghangosabban az asztalt, ha gyenge védelem miatt a számláját nullázná valaki… Arról nem beszélve, hogy az egyszerűsített bejelentkezéssel eltűnik az SMS kód használata. Ilyenkor viszont nem tehetünk meg bármit, a következő korlátozás lép életbe:

Amennyiben az „Egyszerűsített bejelentkezés” opció bejelölésre kerül, akkor az alkalmazás nem kér SMS kódot sem a belépéskor, sem tranzakció esetén. Viszont aktív tranzakció (utalás, kártyafedezeti utalás, mobil feltöltés, autópálya-matrica vásárlás) végrehajtása csak az internetes szolgáltatásban előre rögzített űrlapokra lehetséges.

A magam részéről azt mondhatom, hogy az általános igényeknek megfelel az alkalmazás. Kényelmes, nálam gyors és eddig megbízhatónak tűnik. Felhívnám a figyelmet arra, hogy csak magánszemélyek tudják használni, céges felhasználók számára egyelőre nem elérhető.
Szolgáltatási lista:

  • Számla részletes adatok
  • Számlatörténet
  • Tranzakciók lekérdezése
  • Lekötött betétek lekérdezése, feltörése
  • Belföldi forint átutalás
  • Kártyafedezeti utalás
  • Jövőbeni utalások lekérdezése
  • Autópálya-matrica vásárlás
  • Mobil feltöltés
  • Bankkártya adatok lekérdezése, limitmódosítás, aktiválás, letiltás

Verdikt:
Rossz vagyok de használható, szóval ronda de használható. Szerintem van akkora vizuális büntetés, mint amennyire a hallójárataink számára ez. Nem is mertem beépülő kódot használni, csak erős idegzetű olvasóink kattintsanak az élményre. :)

2012.09.03.

+