MojAndroid
(x) hirdetés

Bevezető


Tulajdonképpen egy eléggé kivesézett témáról fogok írni, (mint az a címből már kiderült) az android-os készülékek terméktámogatottságáról lesz szó. Ezen a téren a 2010-es év telefonjai elég gyatra eredményekkel szolgáltak, ugyanis több ebben az időben piacra dobott telefonnal nagyon sok huzavona volt.

Kezdődött a HTC-vel


Ilyen például a HTC Desire. Amikor a HTC először jelentette ki hogy a Gingerbread nem fog megjelenni hivatalosan a készülékre emberek százezreinél telt be a pohár, amúgy teljesen jogosan. Mikor belátta a HTC, hogy ez így nem lesz oké 24 órával később a rengeteg (panaszlevélre válaszolván) vissza vonta az előző állításukat és azt mondták, hogy bár a Ginger és Sense biztosan nem fér el egymás mellett az ő mérnökeik mindent megtesznek. (– Tipikus veszett fejsze nyele utáni kapkodás)
Így végül egy nagyon megkopasztott szinte béta állapotú ROM-al akarták kiszúrni a szemünket, amin egy rakás fontos funkció alig működött az embereknél (khm SMS)

2011 sem volt ettől mentes…


A 2011-es év egyértelműen előre lépés volt ezen a téren ugyanis sok nagy gyártó vállalta a 18 hónapos terméktámogatást, amennyiben a hardver ezt lehetővé teszi. Ám az Ice Cream Sandwich bemutatása után ismét van egy olyan készülék, aminek a frissítésével szórakozik a gyártó. Gondolom sokan rájöttek, hogy a Samsung Galaxy S-re gondolok. A Samsung is az év elején azzal riogatott, hogy nem fog megjelenni a készülékre a legfrissebb szoftver majd mily meglepő a panaszok hallatára meghátráltak és azt mondták, hogy megfontolják az ICS kiadását a készülékre annak ellenére, hogy a Google a közel azonos hardverű, szinte testvér telefonnak számító Nexus S-re már az év legvégén kibocsájtotta (később vissza vonta, majd kis várakoztatás után újra kiadta) a 4.0-át. A nagy „fontolgatás” közepette a Samsungnál arra jutottak, hogy kiadnak egy light-os frissítést (Value Packot) a telefonhoz, amiben majd benne lesz, például a Face Unlock arcfelismerő szoftver is.

A kisebbik koreainál is vannak gondok


Aztán itt van nekünk a drága jó LG aki eddig is sereghajtó volt a terméktámogatásban, (mind idő, mint telefon mennyiség szempontjából) most az elmúlt hetekben azzal a vérfagyasztó hírrel rukkolt elő, a már lassan megbékélni kezdő Optimus 2X tulajdonosoknak hogy az első Tegra 2-vel szerelt telefon a világon bizony nem fogja megkapni az ICS-t. Később próbáltak azzal korrigálni hogy ez csak a Kanadára vonatkozik, de mese már nincs az a vonat elment már, pokol itt is elszabadulóban, majd még meglátjuk mi lesz velük.

Valakinek mégis megy


De nézzük a dolgok napos oldalát: A felkelő nap országában egy gyártó név szerint a Sony Ericsson (most már csak Sony) még időben felkapta a fejét. És egy remek frissítési taktikával a 2011-es készülékeiknek szinte egytől egyig ugyanazt a hardveralapot választotta ez által sokkal könnyebben át lehet írni az összes telefonra az ICS-t mivel nem kell azzal bajlódni, hogy vajon ugyan úgy néz-e ki minden az összes készüléken. Bár később ők is rengeteget csúsztattak az elsőre bemondott és valós kiadási dátum között.

Hogy mi a probléma?


A legnagyobb gondot általában a gyártók külön home alkalmazása jelenti ugyanis általában ezt tart a legtovább átírni egyik szoftról a másikra, amit a felhasználók nagyon rossz szemmel szoktak nézni és ennek bizony hangot is adnak. Főleg azért mert a legtöbbeknek nincs nagy szüksége ezekre a gyártói home kezelőfelületekre és ezek nélkül sokkal hamarabb kijöhetnének az új szoftverek és a memória is mindig elég lehetne. De hát megvan a nyílt forráskód minden előnye és hátránya is.

Konklúzió


Ha a múltra gondolunk egyértelműen azt a következtetést vonhatjuk le, hogy jó irányba haladunk a szoftver frissítések kapcsán, ám háborgás és gyártói tesze-toszaság mindig is volt van és lesz (csak hogy költői legyek:)

(x) hirdetés
2012.08.24.

+