Quantcast
MojAndroid
(x) hirdetés

Régóta foglalkoztat már az, hogy miképp készülnek szeretett kis droidomra a programok, így hát vettem a guglit, és elkezdtem angol nyelvű leírásokat keresni. Közben jött a gondolat, hogy ha már nekiállok tanulni, akkor csinálok egy hetente-kéthetente jelentkező cikksorozatot a portálra, hogy ne csak én sajátítsam el a programozás alapjait. Továbbá, mivel az egész informatikai világ az angol nyelvre épül, nem árt, ha valamilyen szinten tudsz angolul.

Csak, hogy egyértelmű legyen. Ez nem egy gyorstalpaló Android tanfolyam, a cikkeket úgy fogom szerkeszteni, ahogy én haladok. Ha gyorsan akarod megtanulni, keress egy tanfolyamot.

Remélem, akad köztetek olyan, aki jobban ért a Javához, és az Android kódoláshoz, mint én (nem, mintha ez nehéz lenne), és esetleg majd tud segíteni. Ezek általában nem olcsók, cserébe viszont kurvára sokba kerülnek. Ugyanakkor lesz melletted egy profi ürge, aki évek óta ezzel foglalkozik. Azt is leszögezném, hogy nekem angol a windows-om, és minden programom rajta, amit használok. Magyar nyelvű windows-zal kapcsolatban nem tudok segíteni, viszont lesznek képek, amik segítségével kb egyértelmű lesz Win7 alatt, hogy mit, hol, és hogyan kell beállíteni.

Szóval, ma csak a fejlesztői környezet beállításával fogunk foglalkozni. Szükségünk lesz egy Java fejlesztői készletre, az Android fejlesztői készletre, és egy tetszőleges fejlesztői környezetre. Utóbbiként én az Eclipse-et választottam, a legtöbben ezt javasolták. A felesztői környezet beállításához MINDENKÉPPEN szükséges az aktív internet-kapcsolat, hiszen az SDK netről fogja letölteni a különböző fejlesztői felületeket, és az Eclipse-ben az android beállításához is szükségünk lesz netre.

Android SDK: http://developer.android.com/sdk/index.html
Eclipse: http://www.eclipse.org/downloads/
Java DevKit: http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1637583.html

Melyik eclipse-et válaszd? Java alatt fogunk dolgozni, ezért én az Eclipse IDE for Java developers darabot választottam.

Elsőként a JDK-t kell telepíteni. Ha ezzel végeztünk, jöhet az Android SDK, és az eclipse kitömörítése tetszőleges mappába.

Most az Android SDK telepítési mappáját nyissuk meg, és fogunk találni egy SDK manager névre hallgató programot. Nyissuk meg. Először lefut egy parancssor, aztán lent a tálcán megjelenik az ikonja, katt rá, és várjuk meg, ameddig betölti a listát. A listából ki kell választani, hogy a droid melyik verziójára szeretnénk fejleszteni. Don’t fos, később azt töltesz még le hozzá, amit akarsz. A tools és extras mappát is érdemes letölteni, sok kis hasznos cucc van bennük. Első körben a telefonodon lévő droid verziónál frissebb API-t ne tölts le, viszont, ha fizetős appot szeretnél csinálni minél előbb, érdemes elgondolkozni azon, hogy mikori verziótól fölfelé szeretnéd, hogy használható legyen az app. Minél régebbit választasz, annál szélesebb körben lesz elérhető. Én leszedtem magamnak a 4.1-hez, 4.0-hoz, és 2.2-höz tartozó API-t.

Miután kiválogattuk, hogy mi kell nekünk, katt az Install * packages gombra. Lesz egy felugró ablak, licensz-szerződésekről, angolul. Tipikus tl;dr, csak bökj az ‘accept all’ körbe, és install. Netről le fog szedni mindent, amit bepipáltál, alul a zöld csík fogja mutatni, hogy éppen hol tart. Ez eltart egy darabig, menjetek el gyrost enni, stb, utána kész lesz.

Most indítsuk el az Eclipse-et. Meg fogja kérdezni, hogy a projektjeinket hol akarjuk tárolni. Adjunk meg egy tetszőleges mappát, és menjünk tovább. Ekkor az eclipse kezdőoldalát fogjuk látni. Ahhoz, hogy az Android SDK-ját felismerje, és használni tudjuk, először telepíteni kell az Eclipse alá is. Ezt a következőképp tehetjük meg: help – install new software. Itt egy új felugró ablak fog minket fogadni. A ‘work with:’ utáni helyre másoljuk be ezt: https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ , majd nyomjunk egy entert. Amikor betöltötte a repo-t, válasszuk ki mindkét négyzetet, majd next. A következő ablakban megint next, aztán fogadjuk el a licensz-szerződést, és finish. Ekkor az eclipse letölti a szükséges file-okat. Ha hibaüzenet ugrana fel, okézzuk le. A telepítés után kiírja, hogy újra kell indítani az eclipse-t, tegyünk hát így.

Ha ezzel megvagyunk, elviekben készen áll a gép a munkára. Gyakorlatilag előfordul, hogy a Java SDK nem úgy települ, ahogyan kellene neki, és nem állítja be a windows-ban a környezeti változókat (environment variables, mint mondtam, angol win-t használok, ha valaki leírná a magyar string-et, hálás lennék :) ). Ebben az esetben kell nekünk egy vezérlőpult – rendszer ablak. Itt válasszuk a haladó rendszerbeállítások fület, majd a környezeti változók gombot. Ha a lenti sorban nem találunk olyat, hogy JAVA_HOME, akkor hozzuk létre. Az értéke legyen a JDK bin mappája (az én esetemben ez a ‘c:Program FilesOracleJavaFX 2.1 SDKbin’). Okézzunk le mindent, és kezdődhet a munka.

Ha nem akarsz várni a heti adagra, keress magadnak saját forrást. Vannak ingyenes angol nyelvű leírások is a neten, vagy kereshetsz magadnak egy fizetős videó-tutorialt, mindenki mást részesít előnyben.

2012.08.01.

+