MojAndroid
(x) hirdetés

Elkészült az idokep.hu Androidos alkalmazása. Igen, jól emlékszik minden régi motoros. Volt már egy app, ami el is lett távolítva a Marketről (szándékosan nem a Google Play-t használom, hiszen korábban), de most már egy használható alkalmazásról van szó, amit mindenképpen javasolnék napi használatra. A külsőn lehet vitatkozni, sokaknak tetszik és sokaknak nem, de ízlés dolgában nem vitatkozunk (de gustibus non est disputandum) ugye.

De nézzük mit is kapunk a pénzünkért, azaz ingyen, hiszen csak le kell töltenünk a Google Play alkalmazásai közül ezt az ingyenes alkalmazást. Szinte mindent, amit az Időkép honlapján elérünk. Az alkalmazás egy áttekintő képernyővel indul, amin láthatjuk az aktuális időjárást, bejelenthetünk észlelést, láthatjuk a nagyobb tavaink hőmérsékletét, megnézhetjük a térképeket (Időkép, hőtérkép, radar, széltérkép és felhőtérkép). Elérhetjük a webkamerák helyzetét és képeit, eljuthatunk az előrejelzéshez (36 órás, 21 napos) illetve elolvashatjuk az aktuális híreket.

Az alkalmazás szerintem jól sikerült. Van aki szerint nem elég Androidos és a nem Holo témába illő dizájn mindenkinek szembetűnő az első indítás után, de meg lehet nézni a többi időjárás alkalmazást is, azok sem jobbak szerintem. Az Időkép alkalmazásának pedig meg van az az előnye, hogy sokkal pontosabb, mint a külföldi előrejelzések illetve az aktuális helyzetről is teljes képet kaphatunk. Ami viszont kifejezetten ronda, az a hírek mutatása. Az egész alkalmazás kék hátteret kapott – szerintem nagyon kellemes kéket sikerült találni – de a hírek háttere fehér és “szépen” balra zártan van tördelve a szöveg. Ronda, na. Ez nem ízlés kérdése, hanem stílusé. Ezúton jelezném a fejlesztőknek és a megrendelőnek, hogy nem rossz az alkalmazás de a híreknél legalább egy margót tegyünk már a bal oldalra, és mondjuk sorkizárt vagy valami kulturált formában legyen megjelenítve az aktuális hír. Arról nem beszélve, hogy a vissza gombot a lap aljáról tessenek eltüntetni, mert a mobil honlapon lapoz egyet vissza és ez így khm…

Szintén nem vagyok egyedül azzal az igényemmel, hogy legyen testreszabható a frissítések időköze. Az rendben van, hogy az első napokhoz képest nagyságrendekkel kevesebb adatforgalmat generál az alkalmazás, de majd én azt jobban tudom, hogy mikor frissüljön.

Widget. Bizony ezt is kapunk a csomagban, de ez sem tökéletes. A kék szín és a dizájn rendben van, de ha már van widget, egy kis munkával akár konfigurálható is lehetne. Pl. az óra/dátum részre bökve egy általunk kiválasztott alkalmazás induljon el és ne az Időkép app. Ahogyan a rendes időjárás widgeteknél és alkalmazásoknál ezt már megszokhattunk. Ha ezt a testreszabhatóságot megkapja az app, részemről kiteszem a widgetet, még akkor is, ha nem lehet saját skinekkel átrajzolni (bár egy átlátszó hátterű skin azért még elférne a konfiguráció alatt).

Zárszóként annyit mondanék több napi használat után, hogy végre van egy pontos időjárás alkalmazás Androidra és viszonylag kevés munkával szerintem a No 1 lehetne itthon. Márpedig ez szerintem szempontnak kell legyen, ha már belevágtak a fejlesztésbe.

UPDATE

Úgy tűnik az Időkép komolyan gondolta, hogy megcsinálják a legjobb hazai időjárás előrejelzést Androidra. Ma frissült ismét az alkalmazás és szinte mindent beleraktak, amit a tesztben és a kommentekben hiányoltunk. Már csak a widgetet kellene kicsit pofozgatni és azt hiszem kijelenthetjük, hogy örülünk Vincent.

A frissítés a következő újdonságokat hozza:

  • Stabilitás javítva (akiknek eddig összeomlott stb. az app, azok tegyenek vele újra próbát)
  • Beállítások – GPS használata ki/be. Frissítési időközök előrejelzés, aktuális időjárás, vízhőmérséklet, hírek témakörökben (külön jó pont, hogy mindegyik külön állítható és választhatunk, hogy csak Wi-Fi-n vagy mobilneten is frissítsen)
  • Térképek álló nézetben is működnek
  • Webkamerák képe már nem statikus, hanem mozgókép
(x) hirdetés
2012.06.29.

+