MojAndroid
(x) hirdetés

Köztudott tény, hogy Androidon a hivatalos Facebook app meglehetősen vegyes eredményeket ér el. A jelenleg 3,6 pontra csillagozott app-pal szemben rengeteg a funkcionális panasz (magyarul: túl fapad), és sokan panaszkodnak még mindig (a legutóbbi frissítés után is) a lassúságára.

Ezeken a problémákon hivatott segíteni a Fast for Facebook, egy alternatív Facebook alkalmazás.

A Fast for Facebook fejlesztői egy megszépített és meggyorsított felületbe szándékoztak belepakolni mindent, ami Facebook-ügyben fontos lehet. A csillagok és a felhasználói értékelések alapján nem sikertelenül, igaz, nem is maximális sikerrel: 3,9 csillagon áll a hivatalos app 3,6 csillagjával szemben. Igaz persze, hogy ebben vélhetően benne van a “kis független cég jobbat csinál, mint a nagy gyűlölt” feeling is. Cserébe viszont bekerültek olyan fícsörök, amik a hivatalos appban nincsenek, vagy nem működnek jól. Én ide azt emelném mindenképpen ki, hogy ezzel az alkalmazással végre abba az albumba töltheted a képeidet, amelyikbe akarod, illetve hogy full Holo design-t adtak az appnak a fejlesztők. A teljes lista természetesen itt.

Mi a baj mégis a Fast for Facebookkal?

Nos, először is bugos. Persze a “nagy” FB kliens is az, de egy független megoldásnál az embert valahogy ez zavarja. Minek csinálják, ha utána bugos lesz? És nem csak apróságok, nekem pl. “bragadtak” a notifikációk (á la official FB kliens, egyébként), és akármit csináltam, ott volt x db. új üzenet.
Aztán egy csomó esetben nagyon lassú. Nem tudtam belőni, hogy ez mitől lehet, talán szintén bug, talán túl sok mindent akar letölteni hátérben egyszerre, de gyakran a felhasználói élény rovására megy.
A Holo felület gyönyörű, de 480×800-on kicsit olyan érzése van az embernek, hogy túl ritka: túl nagyok a sorközök, spacingek, lehetett volna sűríteni a dolgokat, hogy több információ férjen el. Ráadásul elkövettem azt a hibát, hogy az alap szürkéről átálltam egy alternatív theme-re, nos onnantól tökmindegy volt mekkora a sorköz: nem lehetett elolvasni a változó háttér előtt a szöveget.

Nem vagyok meggyőződve a Fast for Facebook hosszútávú sikeréről. A Facebook ugyan kellően béna ahhoz, hogy képtelen legyen hosszútávon rendes mobil klienst gyártani, viszont kellően nagy ahhoz is, hogy adott esetben mégis megcsinálja. Vagy egyszerűen megveszik majd a Fast for Facebookot. (Végülis az win-win lenne, ha jobban belegondolunk.)

Mindenesetre most csomó területen még jobb, mint a gyári app, érdemes tenni vele egy próbát!

2012.05.13.

+