Gyorsteszt: 500px

Ismeritek az 500px.com-ot? Mondanám, hogy a legjobb művészi sunafotó-site, de ennél azért többről van szó. Az 500px egy portfóliósite, fotósoknak. (És igen, lehet aktokat is feltölteni/megnézni.) A fotós fotóz, feltölt, a felhasználó (aki persze lehet fotós) pedig kommentel, lájkol, felszavaz – és vásárol, ha úgy tartja úri konzumkedve.

Nos, egy Hírhétfőben már említettem, hogy lett egy 500px Android app, ezt fogom most gyorsan körbejárni.

Mit tud?

  • Szép. Mit szép, gyönyörű. A tartalom. Ez persze a fotósok érdeme, az 500px talán a legjobb hely, ha ilyen töményen szeretnél szépséget látni. A felület is jól mutat, illetve: nincs útban. Ilyen appnál ez a jó.
  • Főoldal kategóriák: Popular (vagyis a felszavazott fotók), Editors (kiemelt fotók), Upcoming, Fresh, aztán van benne kereső, saját fotók,
  • Twitter és Facebook login, megosztás.
  • Kezeli a (weben is állítható) “nude flag”-et, vagyis tényleg lehet sunabrózolásra is használni.
  • Kezel kategóriákat, bal oldali menü ikonjain hosszan tappantva.
  • Fotókhoz lehet kommentelni, EXIF adatokat nézegetni.
  • Tableten is jól mutat (sőt, főleg ott).

Mit nem tud?

  • Sajnos az 500px.com legnagyobb problémája a weben is a letöltési sebességgel vívott ádáz küzdelem, amelyben a site tipikusan vesztésre áll. Az app lassú, a képek lassan töltődnek be. “Csak úgy lapozgatni” nem lehet gördülékenyen. (Megelőzendő a kommenteket: 30 Mbps kábeles kapcsolaton teszteltem. Nem akadémiai gerinc, de elégnek kéne lennie.) Elvileg a mérnökök folyamatosan dolgoznak ezen a problémán. (A weben és appon is.)
  • Helyenként lehetne intuitívabb a felület. Arra, hogy a kategóriákhoz hosszan kell tappantani a bal oldali ikonokon, magamtól sose jöttem volna rá.
  • Bugos. Meglepő helyeken ugrott nekem vissza a főoldalra, vagy lapozáskor hárommal azelőtti fotóra. Nyilván ezen is dolgoznak a mérnökök.

Use case

Az 500px app minden hibájával együtt musthave mindenkinek, akit kicsit is érdekel a fotózás, mégpedig az 500px.com megkerülhetetlensége miatt. Telefonon se rossz, de a képernyőméret miatt természetesen tableten van igazá elemében: vasárnap, ebéd után, amikor szépségre vágysz, csak leülsz, felcsapod az appot, és elmerülsz a természetfotókban. Vagy az aktokban. Jó utazást!

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
, , , ,

About lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.
View all posts by lipilee →