MojAndroid
(x) hirdetés

Múlt héten már leakelt rendesen, tegnap este be is jelentették: itt van a Google Drive, a Google válasza a Dropbox-ra, Box.net-re, és hasonló szolgáltatásokra.

A Drive egy “felhőtár”, de Google-re jellemzően illeszkedik a többi Google termék funkcionaliásába:

  • A Google Docs mostantól a Drive része, azt használja. Ezen felül mostantól bármilyen tartalom (tehát bármilyen filetípus: kép, videó, pdf, stb.) feltölthető, és Docs-szerűen kommentelhető, megosztható, értesítések kapcsolatók hozzá.
  • Ahogy a Docs-nál, a Drive-ban is minden kereshető, a listák szűrhetők. Scannelt dokumentumokban is lehet keresni a Google OCR technológiájának köszönhetően, sőt: képek is kereshetők szövegesen, a Google képfelismerési algoritmusai által.

A Drive eső körben Windows és Mac asztali klienst kapott, de a mostani bejelentéssel egyidőben bejelentették a Drive SDK-t is, úgyhogy vélhetően heteken belül érkezik a Linuxos kliens is. Még egy érdekesség: a Drive SDK-t már most, induláskor 18 webes alkalmazás használja, így nem csak Google+-on bohóckodhatunk a Drive-os tartalommal, hanem pl. az Autocad WS-ben, a Pixlr képszerkesztőben, vagy a MindMeister mind mapperben. A teljes lista itt. A Google hivatalos iOS kliensen is dolgozik, és hamarosan direktben tudunk Gmailbe is behúzni Drive tartalmakat, csatolmányként.

Az Andoid kliens is megérkezett természetesen (legalábbis nálam már fent van). Technikailag a Google Docs kapott egy frissítést, és vált Goodle Drive-vá, egy kétlépéses migrálás keretében. A Docs könytár- és tartalomstruktúrája természetesen ugyanúgy megmaradt. Nem tudom új feature-e (régebben nem láttam), de az offline tartalmakat (vagyis bármit, amit a telefonunkra töltöttünk le a Drive-ból) titkosítani lehet.

És végül az árazásról: a Drive alapból 5 GB szabad tárhelyet ad (pl. a Dropbox 2 GB-jához képest). Ezt aztán upgradelhetjük: 25 GB-ra havi 2,49 dollárért, 100 GB-ra havi 4,99 dollárért, vagy akár 1 TB-ra havi 49,99 dollárért. (Ezzel egyidőben a Gmail ingyenes tárhelyét is feltolta a Google 10 GB-ra az eddigi 7 körülről; ráadásul fizetős Drive felhasználók 25 GB Gmail helyet kapnak.)

Összességében nagyon izgalmas technológia a Drive. Egyértelművé teszi a Google irányát, illetve látható, hogy még mindig ez, a “tárolj és ossz meg kereshető tartalmat” a Google azon profilja, amihez igazán ért. Az, hogy az SDK a termékkel együtt megjelent, nagyon gyors elterjedésre ad lehetőséget, és hamarosan eljön az idő, hogy megkérdőjelezzük az alternatív felhőtárhelyek létjogosultságát a telefonunkon, számítógépünkön.

A végére pedig egy videó:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=wKJ9KzGQq0w]

Update: Tisztázzunk valamit: a Google Drive nem Dropbox klón, annál sokkal több.

2012.04.25.

+