MojAndroid

Hétről hétre adjuk a fanfárokkal kísért híreket az Amazon “iPad-verő” tabletjéről, a Kindle Fire-ről: legutóbb épp azt, hogy 2011 negyedik negyedévében a tablet piac 14%-át nyúlta le, ezáltal máris a legsikeresebb Androidos tabletté válva. Ám a kép ennél valamivel árnyaltabb. Az artwork.hu jóvoltából pár napig nálam vendégeskedett egy Kindle Fire, ez alapján soha ennyire releváns még nem volt készüléktesztes rovatunk címe: miért vesznek az emberek ilyen eszközt?

Mi is az a Kindle Fire?

Egyrészt egy 7″-es IPS TFT kijelzővel és kétmagos TI OMAP4430 procival szerelt tablet. Nem különösebben szép, nem különösebben vékony, nem különösebben könnyű. Leginkább az első generációs Samsung Galaxy Tab-ra hasonlít, de annál valamivel érdekesebb OS szempotból.

Merthogy a Fire nem egy hagyományos értelemben vett Android tablet. Ami azt illeti, bár technikailag az, sokak szemében mégsem.

A Kindle Fire esetében ugyanis az Amazon meglépte azt, amit eddig a nagyok közül senki, de amire az Android, mint nyílt forráskódú rendszer természetesen lehetőséget ad – jogilag és technikailag is: forkolta az AOSP-t. Ez azt jelenti, hogy fogták az Android Open Source Project (esetünkben egyébként a Gingerbread kódbázis) egy pillanatnyi állapotát, és azt mondták, hogy “ez innentől a Fire kódja”, hozzácsaptak néhány módosítást, és azóta ez a Kindle Fire platform. Ennek van néhány előnye, és jópár hátránya. Vegyük is sorra, cáfolatokkal.

Gingerbread alap

Az Amazon azt állítja, hogy a Kindle Fire kódját szénné optimalizálták, és hogy emiatt a tablet szupergyors. A helyzet nem ilyen rózsás: igen, a Fire nem lassú, de ugyanúgy akadozik időnként, nincs meg benne tehát az a “wow” érzés, hogy pl. akár egy Huawei MediaPad-hoz képest számottevően gyors lenne. A sebesség tehát nem kiemelkedő.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=_1odN9cnNZ4]

Cserébe az Amazon sikeresen forkolta az Android Gingerbread-et, ami egy telefon oprendszer, és ez mindenhol látszik. Emlékeztek még a Samsung Galaxy Tab Android 2.2 rendszerére? Na érzetre ez is olyan. Hab a tortán, hogy lévén nem “stock” Android, semmit nem lehet tudni arról, hogy az Amazon tabletje mikor kap “hivatalos” tablet OS-t, mondjuk Ice Cream Sandwichet. Az Amazon tehát lábon lőtte magát ezzel a forkolással, még akkor is, ha egyébként a Kindle Fire többnyire csak egy Android alap és rajta egy rakás zárt forráskódú (Amazon) app.

A Silk Browser

A Silk Browser, az Amazon új csodaböngészője elvileg azért nagyon gyors és jó, mert nem közvetlenül éri el a netet, hanem az Amazon Cloudon keresztül. Az Amazon szerint forradalmi technológiában gyakorlatilag azt valósította meg, mint az Opera Mobile a Turboval, kb. 3 (vagy inkább 6?) évvel ezelőtt. Az Amazon szerint ez a technológia rendkívüli módon felgyorsítja a böngészés élményét, és ez a felhasználónak jó.

Nos, én nem éreztem, hogy lobog a hajam a böngésző sebességétől. Megintcsak: lehet, hogy kicsit gyorsabb, de nincs “wow” érzésed, nem látványos a különbség (ha van egyáltalán).

Cserébe viszont az Amazon beépített egy “single point of failure”-t az összes felhasználója tabletjébe, már amennyiben egy Amazon Cloudot lehet single point of failure-nek tekinteni (tavalyi tapasztalatok alapján lehet).

Illetve a talán-kicsit-gyorsabb böngészés érdekében a felhasználó (persze tipikusan tudtán kívül) átküldi az összes adatát az Amazon rendszerein (hiszen azokon keresztül lép ki a netre), ez érdekes privacy problémákat vet fel. Emiatt kapott egyébként hideget-meleget az Amazon, hogy csak egy példát említsek.

Az Android Market hiánya

Ugye nem csodálkozunk azon, hogy a Kindle Fire-ön csak az Amazon Android Appstore-ja működik, és a “stock” Android Market nem? Ez még akkor is így lenne, hogy ha Android fork-ként egyébként futhatna Android Market az eszközön. Ezzel nincs fundamentálisan baj (már azon kívül, amit egyébként az Amazon Appstore, mint fragmentáló tényező jelent), még az sem olyan égbekiáltó probléma, hogy az Amazon Android Appstore-ban az elérhető appok száma töredéke az Android Marketben elérhető appokénak. Azzal felhaszálóként már inkább volt problémám, hogy még ingyenes appok letöltéséhez is bankkártyaadatot kell megadni – nem is adtam, nem is tudtam letölteni semmit.

Általánosságban: a Google Appok hiánya

Mert nem csak Market nincs; nincs Gmail, nincs Calendar. A beépített levelezőkliens képtelen volt csatlakozni a Gmailemhez. (Tudom egyébként pontosan, hogy miért, és azt is, hogy az adatbiztonságom bizonyos szintű kompromittálásával megoldhatnám ezt a helyzetet.) Az eszköz “natív” emailezésre tehát egy jó sor embernek használhatatlan. Megoldás a Gmail tabletekre remekül optimalizált webes felülete… lenne, ha nem egy 7″-os telefonról beszélünk (Gingerbread, emlékszel?), a tabletre optimalizált felületet tehát felejtsd el. Vagy asztali, vagy az egyoszlopos mobil nézet van.

Könyvolvasás

Nem vesztegetek rá sok szót: természetesen a Kindle Fire egy teljesértékű Amazon eszköz, amin egyszerűen és gyorsan vásárolhatsz könyvet. Az pedig már felhasználói preferencia kérdése, hogy szeretsz-e aktív kijelzőn, háttérvilágítással olvasni könyvet. Én nem. Az ebook olvasó nálan per definitionem passzív kijelzőt, eink-et jelent.

Foglaljuk össze

A Kindle Fire tehát egy mai szemmel nézve alsó-középkategóriás tablet, ami nem gyorsabb, mint a többiek, nem jobb rajta netezni, nincsenek rá jobb appok, kifejezetten rossz rajta emailezni, és könyvolvasónak csak annyira jó, mint bármilyen más háttérvilágításos tablet. Nem kifejezetten könnyű (413 gramm), egyáltalán nem szép vagy stílusos.

De akkor mire jó? És főleg: hogy nyúlta le a tablet piac 14%-át egy negyedév alatt?

Nos, erre két választ szoktak adni:

 1. olcsó
 2. jó alap rootolt eszköznek, főzőtt ROM-nak

Ja és még egyet: hogy “nem arra való”. (Hogy ti. pl. nem emailezésre való.)

1. válasz: kognitív disszonancia

Ezért sokan nem fognak szeretni, de én azt mondom, hogy aki az olcsósága miatt Kindle Fire-t vett, az azóta kognitív disszonancia áldozata.

Az elmélet alapgondolata, hogy mikor valamilyen új információ vagy tapasztalat ellentmond a korábbi elképzeléseknek vagy ismereteknek, akkor disszonanciát, belső feszültséget élünk át. Ez a disszonancia szorongáskeltő állapot, melyet csökkenteni igyekszünk.

Ez a tablet ugyanis pont annyira jó a tablet dolgok nagy részére, hogy éppenhogy: ha normálisan akarsz böngészni, veszel inkább egy rendes tabletet. Ha Google Appokat akarsz futtatni, veszel inkább egy normális tabletet. Ha rendes app lefedettséget akarsz, veszel egy normális tabletet. Ha könnyű tabletet akarsz, veszel egy normális tabletet. A Kindle fire második eszköz – akkor meg minek? Mert olcsó?

2. válasz: a jövő zenéje

Abban azért van igazság, hogy ennyi pénzért egy kétmagos tablet nem rossz vétel. Át tudom érezni a gondolatmenetet: megveszem most ennyiért, aztán majd rátolom a jó kis Ice Cream Sandwich-et. És bár lutri, hogy mikor lesz a Fire-re egy jó főzőtt Ice Cream Sandwich ROM, nagyon nem kell félnünk: egyrészt ekkora piaci részesedéssel nagyon hamar, másrészt alpha változatúak már most is léteznek.

Az egyetlen dolog, ami engem visszatartana, az megintcsak az, hogy oké, hogy olcsó, de ez egy csúnya gép, ami mai szemmel már nem is könnyű. Inkább beletolok még egy kis tőkét és veszek egy szebb kétmagosat.

Ezzel együtt azonban el kell ismernem, hogy mint főzött ROM alap, a Fire nem rossz buli – és ez az egyetlen kifogás, amit elfogadok a Kindle Fire vásárlására!

Végszó helyett

Talán legközelebb sort kerítünk a Kindle Fire rootolására, megnézzük, hogy úgy hogy muzsikál. Alapkiszerelésben azonban nálam egyértelmű nogo. A hírek szerint viszont májusban érkezhet a Kindle Fire 2 – talán az Amazon is érzi, hogy ez jó nyitány, de amikor eloszlik az árcédula okozta lila köd, felmerül az igény egy ennél használhatóbb utódra. A kérdés csak az, hogy az első generációs Fire-t hátrahagyják, vagy kap-e azért majd frissítéseket?

Egyetértesz? Nem értesz egyet? Kindle Fire tulaj vagy? Amazon tulaj vagy? Kommentelj!

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2012. 02. 23.
 • Appl3

  A beillesztett videó jelen pillanatban nem elérhető!

  “Ez egy privát videó!”

 • bboti86

  Hello,

  én decemberben vettem egy Fire-t az USAban.
  Mivel nálam a root egyértelműen go, ezért még ott egy unalmasabb szombat délutánon megtörtént :)

  Most a FireFireFire bootloader, a A TWRP2 érintőkijelzős recovery image és egy AOSP-re épülő Ice Cream Sandwich van rajta.

  Mivel nincs android market a gyárin, európai hitelkártyával pedig nem érhető el az amazon szolgáltatásainak nagy rész, ezért mindenkinek, aki ilyet szeretne ajánalom a root+custom rom+custom recovery+custom boot loader kezelést.

  Felhívnám a figyelmet, hogy ha csak a root-olás történik meg még amcsi hitelkártyával sem fognak látszani az on-line tartalmak, és ha a boot loadert nem flasheljük át, akkor a következő OTA update legyalulja a custom romot és visszakapjuk az amazon gyári romját.

  Amúgy teljesítményre bőven elég, viszi a filmeket is (bár én nem erre használom, és az aktuális ICS builden szaggatnak nagyon) illetve játszani is jó rajta. A bártnőm imágja az Angry Birdsöt ekkorában :D Az igazi terepe azonban a média fogyasztás írott változata. netezni, híreket olvasni isteni.

  Mióta megvan a laptopom csak a táskában pihen otthon. Épp azon dolgozom, hogy munkában is sok mindenre tudjam használni.

  A legjobb része az, hogy $199, ami még a decemberi forint mélyrepülés alatt is < 50.000 Ft. Mit is mondhatnék még, in your face iPad.... B

 • 11robi11

  AMAZON Kindle FIRE?

  A cikket olvasva csak ámultam azon , hogy az emberek ennyire tájékozatlanok atablet piacon? Ilyen paraméterekkel már kapni “rendes” tabletet is. :)

 • Tesztelo.hu

  Nem vagyok egy nyelvtannáci, de a “wow” helyett nem lehetne azt írni, hogy “hűha” v. “hoppá”?

  • lipilee

   de lehetne.

 • fulopvik

  Ezt már vártam! Ebbe a sorba illik majd be a Nook Tablet hasonló vagy összehasonlító tesztje, pláne ha sikeres root is befűszerezné az írást! Felkérés keringőre…
  Viktor

 • Anonymous

  Nook forever.

 • Lorant07

  Az a baj, hogy túlságosan is magyar szemmel nézed ami nem is lenne baj. Mert egy magyar blogon teszteled, csak akkor nem feltétlenül kellene belevonni ezt a 14%-os térnyerést. Az átlag külföldi felhasználónak tökéletesen megfelel az Amazon kínálata, hiszen ez a tablet(meg úgy általában a tabletek) médiafogyasztásra vannak predesztinálva. Arra tökéletesen megfelel.

  Hazánkban azonban ezeknek a szolgáltatásoknak a nagy része, nem elérhető, vagy nincs értelme. Stíluselemekhez(relatíve súlyos, dizájn terén /mondjuk ki/ ‘randa mint a bűn)kinek mi a fontos. Számomra megér több mint 60 ezer forintos árkülönbséget, hogy egy csúnya gépet használjak ugyanarra amire egy másikat használnék.

  Ami viszont hiányzik az az a GPS és esetleg az előlapi kamera, de ezekről nem esett szó. Főzött rommal kiváló választás szerintem, feleslegesnek is tartom a dupla ár fizetését egy olyan készülékért amelynek ennyire kevés gyakorlati haszna van és inkább csak a kényelmi funkciói miatt vásárolják, meg ‘mer menő és kell nekem is.

  • lipilee

   szerintem ez nem a magyar szem (bár kétségtelen, hogy magyar a szemem, már persze ha inheritálja a testem állampolgárságát… na mindegy), szóval ez nem magyar szem, hanem az a fajta szem, ami a konzumidiotizmust (képzavar következik) ferde szemmel nézi. mert aki egy ilyen tabletet megvesz, az utána fog venni még egyet abban a pillanatban, hogy az oly népszerű “médiafogyasztáson” felül bármi mást akar. fölösleges beszerzés. és akkor még tényleg nem említettem a front kamera hiányát, ami miatt megintcsak.
   szóval igen, amerikában ez népszerű, de az nem jelenti azt, hogy jó. (cask azt, hogy sikeres.)

   • Lorant07

    Magyar szem. :) Felesleges volt a mókás kis szójáték, gondolom elsőre is értetted mire gondoltam. ;)

    Ez feltételezés amit, említettél, hogy “fog venni egy ilyet meg olyat mert ez nem elégíti ki a várt szükségleteit, meg lesz valami menőbb”. Nem támasztja alá semmilyen statisztikai adat. Amire kitalálták a Kindle Fire-t, arra tökéletesen megfelel. Egy gereblyétől sem várod el, hogy tudjál füvet nyírni.

    Azt ígérik, hogy tudsz rajta filmet nézni -> Tudsz
    Azt ígérik, hogy tudsz rajta könyvet olvasni -> Tudsz
    Azt ígérik, hogy tudsz majd internetezni rajta -> Tudsz
    Azt ígérik, eléred róla az amazon teljes kínálatát onnan ahonnan elérhető -> Elérik, akik elérik
    Azt mondják 200 dollárért mindez a tiéd -> Valóban így van!

    Egyetlen szóval sem említik, hogy ezzel majd navigálni fogsz, meg videotelefonálni és tiéd lesz a legmenőbb design a szórakoztató elektronika jelenlegi piacán.

 • P84

  Elég érdekes teszt/vélemény
  Szerintem ez kb olyan termék mint az első iPhone amerikaiaknak volt kitalálva.
  És azért jelent valamit a 14% első nekifutásra ami pl. a Samsungnak egy termékével sem sikerült max együttesen.
  Amire kitalálták tökéletesen működik és használható, ez inkább android killer mint iPad killer. Valószínűleg Samsungnak , HTC-nek és egyéb kínai gyártóknak fájhat a feje hiszen állítólag bekerülési költségen adják.
  Ami fura, hogy rondaság miatt vennél drágábbat ilyet csak Apple fanok csinálnak nem?
  Azért kíváncsi lennék, hogy világ viszonylatban hány százaléka próbálkozik a felhasználóknak főzött ROM-mal. (szerintem 5% alatt) Objektívnek nem nevezném a cikket, ha a szolgáltatásokkal együtt kerülne a magyar piacra biztosan mindent tarolna, de az nem idén lesz és nem is jövőre, de ahogy a jogvédőket nézzük lassan érdemes elgondolkodni honnan szereznek be majd az emberek tiszta és olcsó tartalmakat, és akkor jöhetnek az ilyen megoldások és mivel olcsó szerintem pont bele fér egy minden karácsonyra hiszen ha nem csúcs modellt veszel egy hónap múlva már-már szinte elavult az androidos mezőnyben.
  És persze még egy érdekes kérdés/probléma az olcsó és jó minőségű tömeg termékkel, hogy tudnak versenyezni a “márkás” android gyártók.

 • Anonymous

  Azt kell mondjam, hogy baromira nem értek egyet a cikkel, szerintem nagyon jó kis gép… Szerintem kifejezetten gyors, ilyen árban gyorsabb eszközt még nem láttam. Teljesen használható is. A Google appok hiánya engem is zavart, de ezeket fel tudtam rakni rá, így ez a gond sem érint már… És minden további nélkül fel lehetne rá rakni ICS-t is, így aztán már abszolút semmi hátránya nem lesz amtt a cikkben említenek, teljes értékű 4.0-ás táblává varázsolható pillanatok alatt, ilyen áron jobb cuccot pedig nem kapni!

 • Anonymous

  És egyébként az alap szoftverével is teljesen használható a cucc, minden rezzenés nélkül, gyorsan működik rajta, minden azonnal indul, nem akad meg, az Amazon féle külcsín is nekem kifejezetten tetszik, egyelőre nem is éreztem nagy késztetést, hogy ICS-t rátegyek, de később valószínűleg azért kipróbálom úgy is.

 • gederom user

  Nekem dcember óta van Kindle Fire-em. Az alap-sw-el ishasználható (én külföldi utazásokra vettem). De amióta lecseréltem az Amazon OS-t egy gedeROM ICS OS-re, egy álom a gép. Nem találok benne hibát. 10perc volt a romcsere és mindent tud. Csak ajánlani tudom!

  • Zsofka

   Hello!
   Én tényleg nem vagyok egy ész szóval elmondaná nekem valaki, hogy hogyan tudom lecserélni az amazon OS-t gedeROM ICS OS-re? Köszi! És most akkor működik rajta a gmail vagy nem? Mik vannak alapból a tableten, Skype esetleg? És ebooknak jól használható, engem a net annyira nem zavar, ha nem, hisz erre van a gép elvileg vagy mi. :) Köszi a válaszokat.

 • Mit gondoltok az új Kindle fire-ről? Ár-érték arányban mennyire jó?

+