MojAndroid
(x) hirdetés

A Magyar Android Portál jóvoltából lehetőséget kaptam a rendezvényen való ingyenes részvételre.
Ennek kapcsán most írnék egy részletesebb beszámolót az egész rendezvényről.

Sajnos az Android nagyon keveset került szóba, szívesebben hallottam volna több előadást ezzel kapcsolatban.

A rendezvény a regisztrációval kezdőtött 8:30-9:00 között a kiírás szerint. A valóság viszont ezt kicsit csúsztatta, mert nagyon sokan voltunk, így a regisztráció 9:30-ig tartott.

Az első előadást a Carnation cég fejlesztési igazgatója tartotta, mint keynote előadás, “Láss a jövőbe: a digitális kütyük életre kelnek” címmel. Az előadáson bemutatta a céget és hogy miket hoztak létre.

Megemlítette, hogy tartottak nyáron egy 4 hetes nemzetközi eseményt, amire több országból hívtak résztvevő fejlesztőket. Így alakult egy nemzetközi, kis csoport (kb 8-10 fő, ha jól emlékszem).
A feladat az volt, hogy közösen találjanak ki egy alkalmazást, ami a jelenleg népszerű szociális oldalakhoz
kapcsolódóan vagy hasonlóan megvalósít valamilyen új, de hasznos dolgot. A 4 hetes Pangalaktik App Camp:us esemény eredményeként megszületett a Crowdspottr nevű alkalmazás, ami elérhető iOS és Android platformon, valamint bármilyen mobilos böngészővel is a mobilra optimalizált weboldalon keresztül.
Az alkalmazás segítségével össze lehet kapcsolni a Facebook és a Foursquare fiókokat, majd az eseményeken egyszerűen részt lehet venni, egy személyes szociális program magazin létrehozásával az alkalmazás segítségével.
Többet nem tudok mondani róla, nem próbáltam még ki. Az alkalmazás weboldala: http://www.crowdspottr.com/

Ezután bemutatta a cégük legújabb termékét, amit még soha máshol nem mutattak be nyilvánosság előtt. Egy intelligens játékról van szó, ami a Totoya Creatures nevet kapta. A dolog lényege, hogy egy iPad vagy egy iPhone készülékre egy speciális alkalmazást tesznek (tehát csak iOS-re létezik), majd a készüléket egy plüss
figurába helyezve egy interaktív okos játék jön létre, amivel a gyerekek nagyon jól el tudnak játszani. Az iPad-hoz készült változat a YetYet nevet kapta, míg a kisebbik, iPhone készülékhez készült változat a YetX nevet.
Van robotos változat is, ami pedig Robotto és RobX néven fut. A termék weboldala:
http://www.totoyacreatures.com/

A következő 2 előadás az induló fejlesztői csoportokról, vállalkozásokról, vagyis az úgynevezett Start up-okról szólt.

Első előadásban az Internfish cég fejlesztője, Tóth Csaba mutatta be a saját történetüket, mint kevés tőkével alapított fejlesztő csapat, ami arról szól, hogy az ismerősöket összeszedve alakították ki a csapatot és kevés pénzből, főállás melletti mellék tevékenységként vágtak bele a dologba.
Ezután összehasonlította a multiknál való munkavégzést a kis start up cégekkel szemben, előnyöket és hátrányokat felsorolva mindkettőnél. Az egész előadás leginkább arról szólt, hogy a jelenlévőknek kedvet adjon hozzá, hogy belevágjanak kegy start up indításába vagy csatlakozzanak egy ilyenhez.
A Startup mellett hozta fel példának, hogy ott mindenki kamatoztathatja a kreativitását, míg egy multinál általában megmondják, hogy pontosan mit kell megcsinálni és azt hogyan, így egy átlagos “kóder” nem nagyon alakíthatja a dolgokat a saját ötleteivel kiegészítve. Szóval szerinte egy multinál fejleszteni unalmas a startuphoz képest. A startup esetében viszont kevés a pénz az elején.

A második előadást a canwehaveboth társalapítója tartotta, ami arról szólt, hogy milyen módon lehet majdnem határok nélkül finanszírozásra szert tenni. Mit kell tenni, hogyan érdemes próbálkozni, hol érdemes ezt megtenni. Ezen belül említésre kerültek úgynevezett seed programok, ahol néhány millió Ft induló tőkét,
mentorokat, munkateret lehet igénybe venni, tehát egy löketet adhat az ötlet megvalósításához. Ilyen például a colabs (http://www.colabs.hu).
Továbbá említésre kerültek olyan helyek, ahol néhán projekt megvalósítása
erejéig lehet helyet/irodát bérelni viszonylag olcsón, coworing formában, aminek a segítségével nem kell állandóan irodát fenntartani és mégsem kell távmunkában végezni a fejlesztést, ami sok hátránnyal jár.
Tehát szintén ajánlott a start upok részére. A megemlített ilyen coworking iroda a MyCorporation (http://www.mycorporation.hu).

És vannak a nagy befektetők, akik viszonylag sok pénzt és szakértelmet adhatnak a start-up vállalkozásoknak.
Őket hívják Angel-nek. Leginkább külföldi befektetőkről van szó, akiket például az AngelList-en lehet megtalálni. (http://angel.co) – ide viszont már nagyon komoly tervek és prezentáció szükséges.

Ezen előadások után következett 2 bejelentés.

Elsőként a Samsung Magyarország képviselője jelentette be a Samsung fejlesztői pályázatát, ami arról szól,
hogy olyan alkalmazásokat keresnek, amik kifejezetten a magyar felhasználók számára érdekesek, olyan megoldást vagy tartalmat tudnak nyújtani, melyeket kifejezetten Magyarországon lehet jól használni.
3 kategóriát indítanak, 200 ezer, 800 ezer és 2 millió Ft-os összíjazásokkal, tehát mindösszesen 3 millió Ft összdíjazású “verseny”.

A részletes kiírást február 24-én írták ki, március 16-ig várják az alkalmazás terveket. Utána döntenek a 200 ezer Ft-os kategóriában rögtön, a másik 2 kategóriában további szóbeli fordulók lesznek, ahol személyesen prezentálni kell az alkalmazásokat. Kizárólag Android platformról szól a pályázat.

A Samsung cserébe valami féle exkluzívitást kér, akár azt, hogy csak a Samsung Apps-en keresztül csak Samsung készülékek számára lesz elérhető, vagy már meglévő alkalmazások esetében a Samsung készülékek tulajdonosai valamilyen extra vagy plussz tartalmat, extrát kapnak a nyilvánosan elérhető változathoz képest. A pályázat/verseny kiírás február 20-tól érhető majd el a http://www.pcworld.hu, http://www.gamestar.hu illetve a http://www.samsung.hu oldalon.

FRISSÍTVE: A Samsung a mai napon (feb 24.) tette közzé a pályázati kiírást, amit a http://developercontest.samsung.hu/ címen találhattok meg.

A második bejelentést a rendezvényt szervező IDG tette, mégpedig egy kifejezetten a fejlesztők számára készült weboldal elindításával kapcsolatban. A DevCorner nevű oldal a http://www.devcorner.hu oldalon érhető el, mivel még csak most indult, ezért elég kevés a tartalom rajta, de ez remélhetőleg változni fog idővel.

A bejelentések után egy 30 perces kávészünetet követően megkezdődött a Multiplatform fejlesztésről szóló előadássorozat.

Ezekről nem írnék bővebben, mert igazság szerint leginkább az iOS fejlesztésről szóltak, amik engem annyira nem érdekeltek és mivel nem is értek hozzá egyáltalán, így nem nagyon tudok bőven nyilatkozni róla.

Futólag azért a témakörök, amikról szó volt:
– A LogMeIn csapatától hallhattunk egy előadást, ami a fejlesztés főbb kérdéseit taglalta, vagyis miket kell eldönteni az elején. Mire jó, mi az elsődleges felhasználási módja, hogyan fog kinézni, ki fogja használni, stb. Ezután mire figyeljünk a fejlesztés során.
– A Smartcity fejlesztője bemutatta az iOS SDK StoryBoard technológiáját és a lehetőségeit
– A Distinction ügyvezetője általánosan beszélt a cross platform fejlesztésről az UI-ra helyezve a hangsúlyt. Az ő fejlesztésük az AppFlow (iOS-re) és a Cocktail Flow (multi platform) alkalmazás.
– A HP Magyarország Vezető Szoftver Tanácsadója bemutatta a HP alkalmazásait, melyek segítséget nyújtanak a mobil alkalmazások manuális és automatikus teszteléséhez.

Ezt követően ebédszünet volt, majd folytatódtak az előadások.
Az első előadást Késmárki László, a Goroid Kft. ügyvezetője tartotta, aki a PND fejlesztésről tért át a mobil fejlesztésre. A cég egyébként a Nav N Go Kft-ből (pontosabban a PDAMill Kft-ből) vált ki és tért át a navigációs szoftverekről a mobil alkalmazások fejlesztésére, leginkább játékokat fejlesztenek iOS-re. Az előadás során a hasonlóságokat és különbségeket mutatta be a PND, PC és a Mobil fejlesztés között.
Weboldaluk: http://goroid.net

A második előadást a Digital Natives munkatársa tartotta, aki bemutatta a cég történetét és azt, ahogyan a web fejlesztésről áttértek a mobilos fejlesztésre is. Eközben bemutatta a webes technológiák és a natív alkalmazások közötti különbségeket, előnyöket-hátrányokat, valamint bemutatta néhány munkájukat.
Weboldaluk: http://www.digitalnatives.hu/

A következő előadást Velvárt András, a Response.hu tulajdonosa tartotta, az előadás témája pedig a Windows Phone 7 (WP7) rendszerre történő fejlesztés volt. Az előadás alatt bemutatta egy egyszerű stopper óra alkalmazás elkészítését a grafikus felület és a háttér program létrehozásának teljesen elkülönített módszerével.

Végül Rusznyák Gábor, az SWGuru trénere beszélt arról, hogy az iOS és Android appokoat hogyan lehet Windows Phone 7 platformra portolni, melyiknél milyen hasonlóságok, különbségek vannak és összességében melyikről könnyebb portolni WP7-re.
Az előadás során kiderült, hogy a WP7-re az Android alkalmazásokat sokkal könnyebb portolni, mert sokkal több a hasonlóság a 2 rendszer között, mint az iOS és a WP7 között. Ez köszönhető a hardvernek is (képernyőfelbontás, stb), valamint a fejlesztéshez használt programozási nyelvnek is. Androidra JAVA nyelven folyik leginkább a fejlesztés, míg WP7-re leggyakrabban C#-ban. Mivel a JAVA és a C# is a C nyelvcsaládon alapul, ezért elég sok a hasonlóság a 2 nyelv között, így viszonylag könnyű mindkettő platformra fejleszteni.

Az előadást követően ismét egy 30 perces kávészünet következett, végül egy kerekasztal beszélgetést tartottak, de sajnos más elfoglaltságom miatt azt már nem tudtam megvárni, így beszámolni sem tudok az ott történtekről.

Remélem sikerült nagyjából kielégítő beszámolót írnom az eseményről.

Ezúttal szeretném ismét megköszönni a lehetőséget a Magyar Android Portálnak, hogy részt vehettem a rendezvényen, számomra hasznos volt, sok hasznos dolgot megtudtam.

2012.02.21.

+