MojAndroid
(x) hirdetés

Nálunk járt az Asus Eee Pad Transformer Prime, amely jelenleg az egyetlen Nvidia Tegra 3 processzorral bíró eszköz. Nem mondanám, hogy teszteltük, hiszen egyetlen este nem elegendő erre, főleg ha van más dolga is az embernek. Viszont ha már adott volt a lehetőség, kicsit megpiszkáltuk az eszközt és egy bemutatóra elegendő információ gyűlt össze.

Alapok
A specifikációt mindenki megtekintheti a gyártó oldalán, itt csak a legfontosabb adatokat jegyezném fel. Nvidia Tegra 3, 4+1 magos processzor, 1GB RAM, 32GB belső tárhely, fém borítás stb. Kiemelném, hogy ez egy netbook és egy tablet egyben, hiszen kapunk hozzá egy billentyűzetet, amiben szintén található akkumulátor. Az eszköz 12 órán keresztül képes működni, amennyiben 720p HD filmet nézünk rajta 60%-os fényerő mellett, de a billentyűzet nélkül is kibír 12 órát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha erősen használjuk a készüléket (játék, Wi-Fi stb.) akkor önmagában 6 órát elketyeg és a billentyűzet segítségével ez 10 óra fölé tornázható. A magam részéről elégedett vagyok a teljesítménnyel, ha nem 0-24 nyomkodjuk, egy egész napot biztosan kibír.

Minőség
Az eszköz fém borítása prémium érzetet ad és ez az eszköz egészét végigkíséri. Winkler szokta volt mondani, hogy több autógyártónál külön hangsúlyt fektetnek arra, ahogyan egy autó ajtaja becsukódik, hiszen ez is fontos része a prémium érzetnek. Nos, a Prime-nál ugyanebbe a kategóriába sorolom a billentyűzet csatlakozását. Klatty és kész. Nem az a bádogbudi hang, amit az autóknál is utálunk, hanem szép, kicsit fémes csattanás, majd rögzül. Ezt azért gomboltam ide, mert fontosnak tartom, hogy az eszköz kiemelkedő minőségben készül a többi tablethez képest. A kijelzőt pedig Gorilla Glass védi a karcolódásoktól.

Az erő velünk van
Nyilván senkinek nem volt kétsége afelől, hogy a 4+1 magos Tegra 3 a megjelenése idején a legerősebb processzor lesz a piacon, de itt nem csak erről van szó. Egyszerűen Androidon sosem látott gördülékenységgel szalad minden. Az animációktól kezdve, a programokon át. Amihez hozzányúl az ember, az hasít, elindul, megtörténik. Nagyjából olyan érzés tableten, mint amilyen a Galaxy S II volt, amikor először kézbe vettem. Működik, nem kérdez vissza, egyszerűen jó érzés hozzáérni.
Jelenleg Android 3.2.1 található a készüléken, de ez hamarosan változik. Konkrétan az Asus bejelentette a Facebook oldalán, hogy Január 12.-én indul az Ice Cream Sandwich frissítés. S mivel az ICS minden tekintetben többet tud, mint a Honeycomb és sokkal érettebb rendszer, azt hiszem soha nem látott élményben fog részesülni, aki a Prime-ot választja.

Advanced userek
A gyártó zárt bootloaderrel indította útjára a készüléket, de szintén a Facebook oldalukon ma megjelent bejegyzés arra utal, hogy lehetővé fogják tenni ennek kinyitását. Bár ez a vásárlók 90-95%-a számára lényegtelen, a custom ROM/super user és egyéb nyalánkságok vonalon mozgó felhasználók is megkapják, ami jár nekik és ez jól is van így.

Szoftverek
A masinához kapunk néhány extrát is a Honeycomb (később ICS) mellé. Van beépített fájl kezelő, egy SuperNote nevű alkalmazás jegyzeteléshez, Vibe Music, ASUS webstorage 8GB tárhellyel, Polaris Office az irodai munkához és így tovább. De azt hiszem az Android Market eljutott arra a szintre, hogy amit nem találunk a deszkán, azt letöltjük és kész. :)
A billentyűzeten a normál gombok mellett megtalálhatóak a következő gyorsbillentyűk: Home, fényerő növelés/csökkentés/auto, Bluetooth ki/be, Wi-Fi ki/be, képernyőkép készítése, beállítások, tekerés előre/hátra/lejátszás, hangerő fel/le/némítás, képernyőzár és tapipad tiltása/engedélyezése.

Verdikt
Az eszköz szép, az eszköz jó, az eszköz erős. A Facebookra feltett képen ugyan egy CF Bench mérést láthattok, de a cikkbe nem ismételtem meg, mert feleslegesnek érzem. A Prime gyors. Gyorsabb, mint bármilyen Androidos eszköz, ami a kezemben volt, pedig nálam már járt néhány eszköz, közöttük több olyan is, amely csak 3-6 hónap múlva jelenik meg a piacon…
Akik a fémet várták, megkapták. Akiknek a fizikai billentyűzet hiányzott, azok is megtalálják a számításukat, ráadásul a tapipad is jól használható. A Gorilla Glasst már jól ismerjük, a kijelző pedig eg Super IPS+ panel, ami igen meggyőző minőséget produkál. Nem tudom mit mondhatnék még. Egyszerűen azt gondolom, a következő 6 hónap csúcs táblája ez lesz. A magam részéről: nincs rá szükségem, de kell. :)

UPDATE
Ahogy az ASUS jelezte, Január 10.-én megérkezett az Ice Cream Sandwich (4.0.3) frissítés a táblára. Mivel az eszköz nem nálam van tesztelésen, csak a frissítést néztük meg közösen illetve pár perc nyomkodás és egy CF Bench után annyit mondhatok, az élmény teljes lett. Egész egyszerűen az Nvidia Tegra 3 és az ICS nagyon jó barátságot ápolnak. Lásd képernyőképek.

asus_transformer_prime_ice_cream_sandwich.jpg
asus_transformer_prime_cf_bench.jpg

2012.01.11.

+