MojAndroid
(x) hirdetés

Megjelenésük óta szemezek a tabletekkel, de nem tudtam dönteni, melyiket is szeretném. Majd a CES-en bemutatták az Asus Transformert, amibe azonnal beleszerettem.

Nem csak egy egyszerű tablet, hanem egyben egy netbook is.
Tabletként is kiválóan használható, de ha arról van szó, teljes értékű netbook lesz belőle, ráadásul olyan üzemidővel, amelyre egyetlen másik tablet sem képes a piacon jelenleg. A testvérével – Slider – ellentétben, erről levehető a billentyűzet. Így, ha nincs rá szükségünk, nem kell cipelni a kiegészítőt.

Ezt a Hibridet mutatom ma be nektek.

Nézzük a hardvert

  • 10.1 -es kijelző, 1280X800-as felbontással, IPS panel és Gorilla Glass üveggel
  • 1Ghz-es Tegra 2-es processzor
  • 1 GB ram
  • 16/32 GB belső memória
  • b/g/n-es wifi
  • bluetooth 2.1
  • 5 Mp-es hátlapi kamera
  • 1,2mp-es előlapi kamera
  • miniHDMI
  • microSD kártyahely 32GB-ig befogad mindent
  • és a szokásos érzékelők: Fény érzékelő, g szenzor, Giroszkóp, iránytű
  • GPS
  • 24,4Wh-s akkumulátor

Mivel van egy pofás dokkoló is, ennek is van hardvere:

  • Ez is tartalmaz egy 24,4Wh-s akkumulátort,
  • 2 teljes USB 2.0-s portot,
  • 3 az 1-ben kártya olvasót
  • billentyűzet, TouchPad

A többi tablettel ellentétben a Transformer dokkolható egy billentyűzet-touchpad kombóhoz. De nem csak ennyit tartalmaz. Hardverileg is bővíti a tabletet. 2 teljes usb portot, egy memória kártya olvasót és akkumulátort is tartalmaz (erről később).
A 2 USB-n szinte bármit befogad, ami adattárolásra alkalmas, pen-drive-ot, külső merevlemezt, memórakártya olvasót. Fájlrendszerekben támogatja mind az NTFS-t és a FAT-okat is és a több particiót is képes kezelni.
Ezek melett egeret is befogad, én egy Icon7-es vezetéknélküli egérrel próbáltam, a görgő funkció és a sima egérfunkciók is probléma nélkül működnek.
A touchpad és az usb-s egér fogadás miatt van egér is a rendszerben. Ez ugyanolyan jól használható, mint windows alatt az egér. A touchpad multitouch képes.
A kártyaolvasó SD/SDHC/MMC típusú kártyákat fogad.
Ami miatt megtetszett ez a tablet hogy a dokkolójában is található egy akkumulátor. Mégpedig ugyan akkora, mint amekkora a tablet-ben van. A tablet önmagában 9 és fél órát bír, míg a dokkolóval ez felmegy 16 órára. Ezt az üzemidőt még egy netbook is megirigyelhetné.

Dokkoló

Dizájnra is meglehetősen jóra sikerült. A tablet peremét fém csík díszíti. A tablet hátlapja és a dokkoló alja olyan borítást kapott, amin nem látszanak az ujjlenyomatok. Az asus laptopoknál megszokott barna színben tündököl a tablet.
A billentyűzet sajnos nem magyar lokalizációval érkezik. A kiosztás hajaz a windows billentyűzetre, de az f gombok dedikált gombok lettek, fényerőállítás, touchpad ki-be kapcsolás, fotó, beállítások, wifi és bluetooth ki- és be-kapcsolás és persze a mádia gombok. Az escape helyét a vissza gomb, a del helyét egy lock gomb váltotta fel. A bal oldali windows gomb helyén egy home gomb, jobb oldalon részletek gomb lett.

Kijelző

Az Asus Transformer egy IPS panelt kapott, ami lehetővé teszi a 178°-os betekintési szöget. Az érintő kijelző 10 ujjas multi-touch-al rendelkezik. A kijelzőt egy Gorilla Glass-os üveg védi.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=EUcJnwyCtes]

Szoftver

A transformer természetesen Honeycomb-al érkezik, amikor megvettem 3.1-es verzió futott rajta, de Wifi-re csatlakozva azonnal frissítette magát 3.2-es verzióra. Az asus szinte azonnal kiadta a frissítéseket, az első darabok még 3.0-val érkeztek, azóta kapott több frissítést is. A frissítés után semmilyen adat nem veszik el szerencsére.
Előtelepített Polaris Office-t kapunk a géphez, ami meglehetősen jól használható Office alkalmazás, kapunk még ezen kívül egy sor ASUS alkalmazástis. Egy Dropbox szerű szolgáltatást is kapunk hozzá egy évre, de nekem nem nyerte el a tetszésemet a Dropbox letisztultsága után.
Felületben egy enyhén módosított gyári felületet kapunk, amit az Asus Waveshare UI-nak nevez. Ami egyszerű, nem túl csicsás, megfelelően használható felület. Ezen a hardveren semmiféle akadás nincs, minden szaggatás mentesen fut.

Ár

Az alap verzió, dokkoló nélkül már 100.000ft-ért megvehető, ez a 16GB-os verzió, ugyanez dokkolóval 130.000ft-ba kerül. A 32GB-os verziót csak dokkolóval lehet kapni 160.000 Ft-ért.

2011.09.20.

+