MojAndroid
(x) hirdetés

Évek óta gondolkozom azon, hogy — természetesen a gadget-fílián túlmenően — szükségem lenne egy eszközre, amely a heti egyszeri hobbizenélésnél segítségemre lenne. Miszerint legyen nálam a teljes dalszöveg-gyűjtemény, és ha a szükség úgy hozza, akkor ott helyben, az internetről is lehessen. A netbookot próbáltam, végülis nem lenne rossz választás, de egy kicsit nagy, kicsit nyűgös, túl szofisztikált. A Galaxist is próbáltam, az meg kicsi. Tabletet emiatt nem veszek, az túl van a fájdalomküszöbömön. Nézegettem az e-ink könyvolvasókat, de azok meg túlságosan könyvolvasók. Mindemellett erre a célra azért elkelne a 10″-es képernyő, de még most se fűzök vérmes reményeket ahhoz, hogy ilyesmit számomra elfogadható áron kapjak, a Kindle DX-ek még használtan is nagyon tartják az árukat.

Aztán megérkezett a Nook Simple Touch. Megtudtam, hogy Android fut rajta, s az is hamar kiderült, hogy már meg is rootolták. Éreztem, hogy elérkezett az én időm. Lipilee vett egyet, így első kézből értesülhettem, hogy hogy is van ez. Osztottam szoroztam, tudtam hogy a 6″ határeset, de az ára, a touch panel és az Android miatt biztos voltam benne, hogy minden más szempontból meg fog felelni. Ebben pedig nem csalódtam. Most már csak ki kell találni a rendszert.

A készüléket kézbe fogva nagyjából a következő gondolatok futottak át az agyamon:

  • természetes érzés kézben fogni, jó a hátlap ívelése, jó helyen van a lapozógomb,
  • magától értetődő, hogy tapizom a képernyőt, és ettől történnek a dolgok,
  • az e-ink kijelző megfelelő sebességgel rajzol, nem okoz semmiféle frusztrációt

 

Néhány óra használat után azért helyrebillent a mérleg, mert találtam csiszolnivalót rajta:

  • ingerküszöböt túllépő gyakorisággal történik meg, hogy laggol a Nook: megérintem, és vagy egy másodperc eltelik, mire elkezd dolgozni, s szerintem erről nem az e-ink tehet,
  • az érintőpanel nagyon kellemes, de túl mélyen ül, képernyő szélén már ügyesnek kell lenni,
  • a power gombot a készülék hátulján szokni kell, valahogy nem ergonómikus,
  • az előbb említett ívelt hátlap, asztalra helyezett készüléknél hátrány: a lapozógombot megnyomva a Nook megdől, majd a gomb elengedésekor visszaesik.
  • a beépített file browser, amikor felfele lépek egy könyvtárból, a szülő könyvtárban a lista elejére ugrik, ami rettentő bosszantó, amikor az ember csak úgy nézelődik a könyvek, file-ok között.
  • a beépített PDF olvasó gyakorlatilag használhatatlan, ami azért különösen érdekes, mert a Nook bootoláskor büszkén hirdeti, hogy Adobe Reader Mobile Technology dolgozik benne.

 

A PDF olvasó részén azért vagyok különösen megdöbbenve, mert a Nook által támogatott betűméretekből mintegy három esetén az ő és ű karakterek így jelennek meg: o” u”. Teljesen érthetetlen. Nem aggódtam viszont, mert tudtam: lesz ezen még más app.

Rootolás előtt okvetlenül készítsünk róla teljes mentést! Eleinte tartottam tőle, hogy ha valami férlesikerül rootolás közben, akkor mi van, de utánaolvastam, s rájöttem, hogy nagy baj nem lehet. Ugyanis a Nook, s ezt szeretném kihangsúlyozni, képes SD kártyáról bootolni, és USB-n keresztül elérhetővé tenni a teljes belső memóriáját. Ezt használjuk ki a mentés készítésekor, és így lehet visszaállítani a gyári állapotot, így a garancia miatt sem kell aggódnunk.

A backupolás menete http://nookdevs.com/NookTouch_Rooting oldal alapján, mindenkinek csak a saját felelősségére, a következő:

  1. Letölteni a noogie.img.gz-t, unzipelni, SD kártyára írni: dd if=noogie.img of=/dev/sdX bs=1M
  2. Nookot kikapcsolni: képernyőzárat feloldani, power gombot nyomni míg megkérdezi, hogy poweroff. A leállás tényét közli velünk.
  3. SD kártyát berakni, USB-vel számítógépre kötni. Várni. Magától bekapcsol, közli, hogy Rooted Forever.
  4. Egy új mass storage device válik láthatóvá a számítógép számára, hét partícióval: cache, factory, data, rom, boot, NOOK, illetve egy névtelen. A teljes device-ot egyben mentsük, például: dd if=/dev/sdb  of=my_backup.img bs=1M
  5. Ellenőrizzük a backup méretét, pontosan 1958739968 byte hosszúnak kell lennie.

 

Ez után jöhet a rootolás, amit Lipilee a technikai adatokkal együtt leírt már, ezt nem ismétlem meg. Nekem teljesen simán ment a rootolás is, de csak másodszorra. Ahogy a leírásban látható, ha az első bootolásra nem történik meg a csoda, meg kell próbálni újra, és azonnal menni fog. Ez pontosan így történt nálam is. Amit kiemelnék Lipilee cikkéből, az a képernyő jobb szélén, középtájt levő halványszükre, apró gomb, amivel kijuthatunk a Nook saját alkalmazásából, ha visszakeverednénk bele – s  vissza fogunk, mert a Settings például onnan fut.

A rootolt Nook egészen használható, annyi megszokást kíván csak, hogy nincsenek meg az Androidnál szokásos gombok. E-mailt és RSS-t nagyon jó rajta olvasni, még a képeket is értékelhető minőségben jeleníti meg. Az appokkal kapcsolatban eddig ennyi tapasztalat gyűlt össze:

  • a Marketben nem működik a keresés. Ezért válassz ki a featured listából egy tetszőleges appot, telepítsd fel, majd gyalogolj el a market.android.com-ra, a beállításokból bányászd elő a phone nevű eszközt, és engedélyezd. Innentől szabad a pálya;
  • a keresés nem csak a Marketben nem működik, hanem nagyjából sehol se;
  • néha nem jelenít meg szövegeket. Ez mondjuk zavaró, ekkor jön jól a Galaxis, kilesem belőle, hogy mi van a checkbox mellé írva;
  • Adobe Reader: használhatatlan, első lapozásra kilép;
  • BeamReader: működik, de kényelmetlen;
  • APV PDF Reader: egészen ígéretes, tud landscape-ben is megjeleníteni, egyszerű. Fel fogom venni a kapcsolatot a fejlesztővel;
  • Opera: installáláskor panaszkodik, hogy neki kell a 2.2-es Android, de szépen működik, s innentől nem kell a beépített borzalommal kínlódni;
  • GTasks: tökéletes;
  • Catch: saját Catch accounttal nem tud bejelentkezni, mással még nem próbáltam;
  • OurGroceries: OK;
  • Google Reader: nagyjából jó, a lapozó gombok működése bizonytalan, de swipe-pal lehet benne haladni;
  • OpenOffice Document Reader: multitouch nélkül használhatatlan;
  • Dropbox: tökéletes;
  • OI File Manager: tökéletes;
  • ThinkFree Office: korlátozottan használható, sokkal szebben jeleníti meg a .doc-ot mint a Nook saját readere, viszont lapozni kényelmetlen. A lapozó ikonok pont egybeesnek a ButtonSavior-rel.
  • Általában véve lehet scrollozni e-inken érintőképernyővel, de ahhoz már valóban perverznek kell lenni egy kicsit.
  • update: a Gmail működése meglehetősen bizonytalanná vált hosszabb használat alatt. Ez, mint kiderült, nem egyedi probléma, Lipilee is tapasztalja. We are investigating this matter.

S hogy hogyan lesz rajta dalszöveg? A pillanatnyi app tapasztalatok alapján két hasábos, fekvő elrendezésű pdf-eket kell gyártani, egy dalszöveg – egy oldal. A képerny

2011.09.17.

+