MojAndroid
(x) hirdetés

Miért pont Sense?

Mi is az a Sense? A HTC által a mobil eszközökre kifejlesztett grafikus felhasználói felület, melyet például a Windows Mobile-os és Androidos telefonjaira is felpakolt – bővebben itt olvashattok róla: http://en.wikipedia.org/wiki/HTC_Sense

Ebben a cikkben az Androidos verziót vesszük gorcső alá. Ez több mint egy home felület (a főképernyő, melyre mindenféle ikonokat és widgeteket kirakhatunk), mivel az egész telefon működését meghatározza, kezdve egy widgettől egészen a hívások kezeléséig bezárólag – lényegében a Sense az egész telefont áthatja, mint ahogy a Nap is beragyogja fényével egész Magyarországot.

A bevezető után térjünk rá a lényegre! Eddig 5 készüléket telefont használtam (Samsung Galaxy Spica, Sony Ericsson Xperia X8, Motorola Milestone, HTC Desire és HTC Desire S) egy-két főzött rommal a sok közül (CyanogenMod 6/7, Miui, FroyoMod, HO!NO). Némelyik tetszett, némelyik pedig nem. Hogy miért is próbáltam ki ezeket? Mert hajtott a kíváncsiság, emellett szerettem volna a pucér androidnál valami többet is kipróbálni/használni, végül de nem utolsósorban mert megtehettem. Itt is szeretném megköszönni a sok-sok türelmet és segítséget, melyek nélkül még egy rootolásra sem lettem volna képes.
Tudat alatt folyamatosan olyan megoldásokat és funkciókat kerestem, melyek bele vannak építve az alap Sense felületbe. Például ilyen az agenda (tennivaló) widget, melyet napi szinten használok. Ez a naptár widget része, és itt megemlítem a Sense egyik nagy erősségét: egy widget (pl. a most említett naptár) többféle formában kitehető – tennivalók lista, havi nézet és napi nézet. Ügyes húzás, hogy felkínálják a választási lehetőséget.

Ha már itt tartunk, akkor vegyük sorra a Sense előnyeit és érdekességeit a mindennapok során. Jelen írásomban a 2.1-es verziót vesszük górcső alá.
Az egyik nagy kedvencem a hívások kezelése. Ha a hívást elfogadom, akkor – a telefon kezemben lévő helyzetéből kifolyólag – a fekete sávot magam felé húzom, míg elutasításkor eltolom magamtól. Nagyon egyszerű, logikus és magától értetődő gesztus. Sajnos a3-as Sense felületekben ezt már nem találjuk meg, mivel abban már a híres feloldógyűrű került bevezetésre. Megjegyezném, hogy a hívást lenémíthatjuk bármelyik fizikai gomb egyszeri lenyomásával, illetve megszakíthatjuk a ki-bekapcsoló gomb kétszeri megnyomásával is.

Ha már hívás, akkor ejtsünk szót az elmulasztott eseményekről. A lezárt képernyőn láthatjuk a 3 legfontosabb elmulasztott vagy aktuális eseményt:

  • Nem fogadott hívás
  • Olvasatlan sms
  • Naptár esemény

Az ébresztőt is könnyedén kezelhetjük innen. Ha tudjuk, hogy visszaalszunk akkor csak odanyomunk a gombra és 5 perc múlva újból csesztet az óra, de ha egyből felpattanunk akkor csak lefelé húzzuk a sávot. Ugyanez a helyzet a naptár jelzésével is.
A tárcsázó nagyon érdekes és praktikus. Egy-egy gombnyomással hívhatjuk a legutoljára tárcsázott személyt és juthatunk be a telefonkönyvbe.
Az üzenetkezelő rész nagyon kulturált, egyedül a felbukkanó ablakot hiányolom új sms érkezésekor, elvégre ha Sense akkor ebben is nyújthatna többet az alap androidnál. Persze ez könnyedén orvosolható külső alkalmazással (a popup sms-t használom erre a célra, több témája közül megtaláltam azt, amely a legjobban a témába).

Apropó, téma! Kissé szegényes még a választék, de azért mégis csak testre lehet szabni a felületet a felszínekkel. Van itt hagyományos Sense, szögletesebb fekete, palaszürke, fém, vörös, zöld, narancs és lila is – a lányoknak így nem kell a feketét használniuk.

Azt értesítő sávot három részre osztották:
Fent egy vízszintes sávban az utoljára használt alkalmazások kaptak helyet – ez mindig látszik, ha az értesítések oszlopban állunk.
A baloldali oszlopban az értesítések látszanak.
Végül a jobboldali oszlopban a gyors beállítások kaptak helyet (wifi ki/be stb.) – innen egyébként hiányolom a testreszabást.

Ha már üzenetek, akkor említsük meg a levelezést is. Szerintem a gyári gmail alkalmazás is tökéletesen ellátja a szerepét (csatolmányok, html, beágyazott képek stb.), Ám a HTC úgy gondolta, hogy ezt is testre szabja Így a „Levelezés” alkalmazásba könnyedén be tudjuk vinni bármelyik gmail címünket a név/jelszó beírásával, a csatolmányokat az SD kártyán kezeli (!), beállíthatjuk hogy melyik időintervallumban és/vagy napon milyen időközönként frissítsen, végül pedig ehhez is kitehetünk többféle widgetet a főképernyőre. Van egy közös bejövő mappája, ahol az összes email címünk olvasatlan leveleit egyszerre látjuk, illetve akinek hiányzik a gmailből jól ismert párbeszédes forma, itt is elérheti. Emellett persze exchange fiókokat is lekezeli. Lényegében olyan, mint egy kevesebb beállítási lehetőséggel rendelkező k9mail.

Említést érdemel még az általam sűrűn használt emberek nevű widget, ahol – szintén többféle formátumban – tehetjük ki a különféle csoportokban található ismerőseinket a fotóikkal egyetemben. Sőt még azt is beállíthatjuk, hogy rábökve a névjegyet nyissa meg, vagy egyből sms-t írjunk-e neki stb.

Itt pedig rátérhetünk a közösségi integrációra, amely egyeseknek nagyon bejön míg másoknak egyáltalán nem. Nekem nagyon tetszik, ahogyan a Google névjegyeim mellé beszinkronizálom Facebook kontaktokat is, majd a telefon ezeket összekapcsolja. Ami nagyon bejön, hogy hívás során az ismerősöm Facebook fotója és a legutolsó állapotfrissítése látszik. :) Külön említést érdemel az, hogy a hívó képe sokkal nagyobb, mint az alap androidban.

Azt mondanom sem kell, hogy a telefonkönyv alapból kezeli a csoportokat.

Az alkalmazások listája kapott egy érdekes funkciót, miszerint oldalanként lapozhatunk benne (mintha a számítógépen a pgdn és pgup gombokat használnánk). Nekem jobban tetszik a folyamatos görgetés, ezért átállítottam lista nézetre. Persze a nagyító gombot megnyomva itt is kereshetünk az alkalmazások között, illetve az alkalmazások kezelése menüpontban is. Csak 29 alkalmazás van feltelepítve külsőleg, de így is nagy segítséget jelent a kereső gomb használata.

A home képernyő nagyon egyszerűen használható, 7 képernyőt kapunk ami nekem bőven elegendő. A jól ismert csíptetéssel (=”pina zoom”) is lapozhatunk közöttük, de elhúzhatjuk jobbra-balra is ahogyan tetszik (nem forog körbe).

A főképernyőt pedig számtalan extra HTC-s widgettel szórhatjuk tele, nálam 80db-ot ajánl fel a készülék. Lássunk belőle néhányat:

  • Akkumulátor: Egy pofás kis 1×1-es képen láthatjuk az aksi százalékos állapotát
  • Adatbarangolás ki/be, szinkronizálás ki/be, automatikus elforgatás ki/be, szinkronizálás ki/be, Bluetooth ki/be, csengőhang változtatás, data dashboard (beállítások, mobilnet, wifi, szinkronizálás és roaming ki/be), gps ki/be, fényerő, képernyő időtúllépés, mobilnet ki/be, power dashboard (fényerő, képernyő időtúllépése, wifi, szinkronizálás és Bluetooth ki/be), csengetési profil, repülőgép mód ki/be, wifi ki/be, wifi megosztás ki/be. Ezek 1×1 widgetek, kivéve a két nagyot, azok 5×1 méretűek
  • Emberek (=people widget) 4 -féle változatban: 3×3 ember, 1×3 ember, lefelé görgethető a közösségi állapotfrissítésekkel, 2×3 ember
  • Feladatok (jegyzettömb)
  • Fényképalbum és fényképkeret
  • Zene: teljes képernyős és fél képernyős módban
  • Friend Stream (közösségi widget): 3 -féle widgetben, melyek között van gördíthető és jobbra-balra lapozgatós is. Ide kerülnek be a Facebook és egyéb állapotfrissítések, természetesen külön füleken található az üzenőfal, az értesítések (pl. xy hozzászólt a linkedhez), a fotók és videók, az állapotfrissítések, a linkek és a listák is! Ebben a másodpercben fedeztem fel, hogy itt is be tudom pipálni csakis azt a listát, melyet vagy amelyeket látni szeretnék – nálam kapóra jött, mivel galád módon nem minden ismerősömet, hanem csak bizonyos részüket szeretem látni az üzenőfalon. Agyő gyári Facebook alkalmazás
  • Gyors felvevő (diktafon lekapcsolt képernyőnél).
  • Hírek: teljes képernyős és fél képernyős méretben is. Tudni kell, hogy a hírek alkalmazás egy az egyben a Google reader a telefonon, nagyon profi!
  • Időzítő
  • Időjárás 3 -féle méretben
  • Könyvjelzők ikonos és lista nézetben
  • Levelezés három -féle kinézettel
  • Naptár: teendők, havi és napi nézet
  • Navigálás
  • Óra 13 különböző stílussal!
  • Polcom (ebook olvasó)
  • Részvények
  • Számológép több színben
  • Twitter több stílussal
  • SMS több stílussal
  • Rádió teljes képernyős és fél képernyős változatban
  • Pénzfeldobás: fej vagy írás a telefon megrázásával
  • Anya felhívása: általunk beállított időközönként jelez, hogy fel kell hívni xy-t
  • Borravaló számoló: sörözés közben beírjuk a végösszeget, a %-ot és hogy hányan voltunk, majd egy főre leosztva kiírja a fizetendő összeget
  • Hamis hívás: általunk megadott időpontban egy hamis bejövő hívást kreál a képernyőn, menekülésre tökéletes
  • Kocka: kockajáték
  • Szintén nagy kedvenc a teendők (todo) widget

A menüben még említést érdemel a telefon wifi modemként való használata, illetve kábelen keresztül usb modemnek is be lehet állítani. További érdekesség még az, hogy a Sense tartalmaz offline térképeket a navigációhoz, melyeket országonként is letölthetünk külön-külön.

Összefoglalva kinek jön jól a Sense? Aki most lép be az android világába, annak nagy segítség ez a felület, illetve annak is aki aktív közösségi életet él. De egy olyan ember is tud neki örülni mint én, aki belefáradt a különféle rom-ok próbálgatásába (a régebbi androidos telefonjaimon). És kinek kell a Sense? Mindenkinek, aki kipróbálta! :)

Végül pedig következzék az általam készített kedvcsináló videó és galéria a felület bemutatásáról:

http://www.youtube.com/watch?v=Q7Kf17kxq44

https://picasaweb.google.com/petipetya007/HTCSense21OnHTCDesire233?authuser=0&feat=directlink

 

Köszönöm a figyelmet!

 

2011.09.04.

+