MojAndroid
(x) hirdetés

A cím nagyjából mindent elmond, ami fontos: várható, hogy az Android stock böngészője hamarosan gyakorlatilag egy Chrome lesz, legalábbis Andrej Popescu, a Google fejlesztője szerint.

A döntés logikus: a tabletek elterjedésével (és végső soron a telefonok fejlődésével is) a böngészővel szemben támasztott követelmények egyre inkább egy asztali böngészőt tesznek szükségessé. Másrészt az Android stock browser eretetileg maga is egy Webkit alapú böngésző volt, még ha egy kicsit el is kóválygott a main branch-tól.

A Google-nek pedig nyilván annál jobb, minél kevesebb különböző branchet kell ugyanarra a célalkalmazásra karban tartaniuk, ennek ellenére egyelőre nem fűznek nagy kommentárt a dologhoz:

The Android Browser and Chrome already share a lot of code, such as the same WebKit rendering engine, V8 JavaScript engine, and HTTP [Hypertext Transfer Protocol] stack. We expect them to continue to share more code over time and have actually started harmonizing our efforts so that Google will have just one port of WebKit to maintain. Beyond that, we have nothing further to share at this time.

Vagyis bár az Android Browser és a Chrome már jelenleg is rengeteg technológiában egyezik: a WebKit engine, a V8 JS engine és a HTTP stack, és bár nekik is jobb lenne a teljesen közös kódbázis, jelenleg nincs konkrét info arról, hogy ez mikor fog valóban azonos kódbázist eredményezni.

Meglátjuk; az Android Browser most sem egy rossz böngésző, de talán a Google is belátja, hogy ha másért nem, branding szempontból jobb lenne egy Chrome ikont villantain több százmillió mobil eszközök a mostani földgömb helyett.

2011.08.24.

+