MojAndroid
(x) hirdetés

Vannak bemutatkozások, amiket nincs szívem átírni. Ismerkedjetek meg Gabriellával:

Kiss Gabriella vagyok, jelenleg rendezvénykoordinátor, ami sokkal izgalmasabb, mint ahogy hangzik, és nem a későn érkező mozinézők helyükre vezetése. A Mobilitás és Multimédia Irodában dolgozom, amely egy innovációs klasztert menedzsel, emellett igyekszem minél több dologra szétforgácsolni az időmet, hogy semmiben se tudjak alaposan elmerülni. Szívesen fogyasztok szépirodalmat (igen, verseket is), de nagy sf és klasszikus detektívtörténet-rajongó vagyok, szerencsére előbbi kapcsán idehaza aktív közösségi élet is zajlik, pl. meetup, con, tábor, így nem jelent négy fal közötti csodabogárkodást Lem vagy Banks olvasása. Szeretek túrázni, tagja vagyok egy egyesületnek, próbálok hetente többször futni, egyik szervezője vagyok a Budapest New Tech Meetupnak, valamint a sarki Sercli Pékségnél veszem a reggeli croissant-t, de most hogy megemlítettem őket, egy hétig ingyen kapom.

readya: Milyen készüléket használsz és milyet szeretnél használni?
Gabi:
Jelenleg Motorola Defyt használok, egyfajta kompromisszumként, mert Samsung Galaxy S II-re fájt a fogam, de kereten kívül esett. Akkor csábított a nagyobb kijelző, ma már látom, hogy a nagyobb ebook-megjelenítés jó dolog, de még jobb, ha az ember egy kézzel is átéri a kijelzőt, és sms-t tud írni akár villamoson kapaszkodva.

readya: Mikor és hogyan ismerkedtél meg az Androiddal?
Gabi:
Korábbi munkahelyemen nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztettek kollégáim, ez adott egyfajta szemléletet: habár én magam nem tudnék kernelt fordítani, de a lehetőséget, hogy hozzáértő átlássa, mit is használ és miért, fontosnak tartom. Azt, hogy ezt lehetőséget egy alkalmazás, rendszer meg is valósítja, elhiszem ugyanezen hozzáértőknek, és az Android vita nélkül lett minden akkori kollégám kedvence. Nekem egyébként kb. két hónapja van a birtokomban Androidos készülék, így a tesztüzemmód elején járok, és vagy alapos átverés áldozata lettem, s még megy a kandi kamera vétele, vagy tényleg ilyen jó arcok a régi kollégáim. Szorítok nekik.

readya: Van valami kedves történeted Androiddal kapcsolatban?
Gabi:
Már két hete megvolt a készülékem, amikor valaki bedobta az Android Meetupot programnak, és persze úgy éreztem, vérbeli androidosként ott a helyem. Már az első előadás alatt a készülékbe temetkeztem, gyorsan lekaptam a Marketről a szóban forgó alkalmazást, kattintgattam, majd kicsit szégyenkezve tettem zsebre a telefont, hiszen ott kint valaki éppen nekem magyaráz, viselkedjek már. Amint körülnéztem, észrevettem, hogy voltaképp ugyanúgy teszek, mint mindenki a nézőtéren: aki csak tehette, saját eszközét piszkálta, nagy eséllyel éppen a prezentáció kapcsán. Felmerült bennem, hogy itt az ideje az okostelóra optimalizált prezentációnak, valamint ahogy a sofőrt átmozgató autóstornának, úgy a telefonos tornának is. Kedves vagy sem a történet, az biztos, hogy egy ilyen készülékbe túl sok minden koncentrálódik, amire egy embernek hétköznapjai során szüksége van, stabil és mély kapcsolat alakul ki, amitől egyre nehezebb olykor-olykor eltávolodni.

readya: Mik a kedvenc Android alkalmazásaid és mi az amit nem találsz a Marketen, de örülnél neki?
Gabi:
Kedvencem a BpMenetrend app, ezen felül egy ebook readert (FBReader) használok minden nap, tesztelgettem a PocketGuide Budapest csomagját, de imádtam, hogy amikor túrán elromlott a lámpám, csak letöltöttem egy remek appot, a LED Torchot, amihez már csak egy fejpánt kellene a telóra, és teljes az öröm. Alapként felkerült egy egyszerű text editor is, a Jota, valamint egy stopper a futásokhoz, és egy angol-magyar szótár, egyszerű, de free: Hungarian Dictionary. Talán lesz mindegyik feladatra jobb eszközöm, de 2 hónap alatt még nem volt olyan dolog, amire ne találtam volna megoldást a Marketen. Egy kis kifogásom volt a struktúra ellen: a játékoknál a felbontás nem az én igényeimet szolgálja, így aztán nem is nagyon turkálok ott, túl időigényes.

readya: Munkád/hétköznapjaid során ki tudod használni az Android nyújtotta előnyöket?
Gabi:
Ahogy fentebb írtam, rendkívül gyorsan rákaptam arra, hogy ha valami eszközre szükségem van, akkor első utam a Marketre vezet. Hasznos volt irodai Wifi gyors mérésére a Network Signal Info, vagy a QR Droid, amikor több klasztertagunk is alkalmaz QR kódokat saját marketingjében, sőt akár a névjegyén. Az okostelefon az információk nagyon gyors elérését biztosítja, akár a Tisza közepén is elérhetőek a megfelelő csatornák, ha szükség van rá (pl. a rendkívül fontos pancsolós fotókat azonnal feltolta egyik útitársam a Facebook oldalára) – azt hiszem, ez ma már nem is előny, hanem kiépült háló az ember mindennapjait támogatandó.

readya: Mit vársz egy Android blogtól?
Gabi:
A mai okostelefonokat a társadalom széles rétege használja, így lehet érdekes pl. a női nem tagjait megkérdezni az Androidról. A széles rétegek tagjai széles érdeklődéssel bírnak, egy klasszika filológus ugyanúgy keresi az alkalmazási lehetőségeket, ahogy egy szoftverfejlesztő, és szerintem egy általános portál, blog akkor jó, ha olvasnivalót találnak, olykor képviseltethetik saját véleményüket, tapasztalataikat, legyenek akár kőfaragók, akár balett-táncosok, sajtkészítők, egyéb szellemes és művelt emberek.

Remélem érdekesnek találtátok az interjút. Hölgyeim, kalandra fel! Ha van kedvetek válaszolni pár kérdésre és nem bánjátok, ha megjelenik az oldalon, írjatok a blog címére (holgyek (@) androidportal.hu), kommentben vagy akár a Facebook oldalunkon. Csak két feltételünk van: Android készüléket használjatok és válaszoljatok a kérdésekre. :)

2011.08.15.

+