MojAndroid
(x) hirdetés

Mikor kiderült, hogy érkezik Galaxy S Plus tesztelésre, két kézzel kalimpáltam, hogy én tesztelhessem. Legtöbben tudjátok, hogy sokáig egy Galaxy S volt a tulajdonomban, 1 hónapja pedig Galaxy S II-vel garázdálkodom. Előtte volt Galaxy Spica-m, ismerősök jóvoltából nyomkodtam Galaxy 3-at és Galaxy Ace-t illetve egy Galaxy Minit. Szóval azt hiszem a Samsungos vonalat elég jól ismerem.

Le kell szögeznem, hogy a tesztelésre szánt példány 1,2GHz-en pörög, míg a bolti példányok 1,4GHz-en. Ezért a tesztelt telefon teljesítménye is gyengébb a boltban kapható verziónál, de ezt a 200MHz-et nem tartom számottevő különbségnek.

Az előd
Anno a Galaxy S birtokolta az Androidos világ legerősebb hardverét. Az 1GHz-es saját gyártású Hummingbird (S5PC110) processzor jóval erősebb volt, mint bármely Qualcomm processzor, amit a többi Androidos telefon használt. A PowerVR SGX540-es grafikai gyorsító (ennek kistestvére az 535-ös van az iPhone4-ben) pedig leginkább kétszer akkora teljesítményt tudott, mint a versenytársak Adreno GPU-i.

Hardver
Nos, a Galaxy S Plus-ban egy Qualcomm MSM8225T processzor található, amely 1,4GHz pörög. A grafikus gyorsító pedig a jól ismert Adreno 205. Azt hiszem a Samsung nem akart költeni a saját gyártású Hummingbird-re, inkább vásárolt olcsón tömeggyártásból. Hogy miért írom ezt? Mert ez a processzor, szintetikus tesztek szerint gyengébb, mint a Hummingbird. Mondhatnátok, hogy a teszt példány nem 1,4GHz-en fut és ez igaz is. Viszont akkora különbséget nem jelenthet az a 200MHz, hogy be tudja hozni a lemaradását. Értsd, Quadrant tesztben a Galaxy S féle Hummingbird 4950 pontot ér el, míg a tesztelt telefon 1,2GHz-en 2250-et. Érezzük ugye, hogy az a 200MHz nem fog változtatni az arányokon.
Ne feledjük el, hogy ezek tesztek. A mindennapi használat során nem volt gyengébb a Plus, mint az S.

Az elődhöz képest változás, hogy ez a telefon is megkapta az ext4 fájlrendszert. Az elődön még RFS volt használva és ez az, amitől az előd belassult a használat során és ez az, amit elsőként orvosolt mindenki, aki egy kicsit is foglalkozni akart a telefonjával. Ami viszont furcsa, hogy a Samsung barrier=1 opcióval dolgozik, ami egyébként alapbeállítása az ext4 fájlrendszernek. Ez egy biztonsági opció, ha ki van kapcsolva, előfordulhat fájlrendszer sérülés. Galaxy S-en az XDA-s kernelekben ez ki van kapcsolva, hiszen a performancia szempontjából jóval gyorsabb úgy. Egy gyártónak viszont a biztonság az első (vagy mondjuk slendriánok és jó lesz az “gyári” beállításokkal is).

/dev/block/mmcblk0p15 /system ext4 ro,relatime,barrier=1,data=ordered 0 0
/dev/block/mmcblk0p17 /data ext4 rw,nosuid,nodev,noatime,errors=continue,barrier=1,data=ordered 0 0
/dev/block/mmcblk0p12 /persist ext4 rw,nosuid,nodev,relatime,barrier=0,data=ordered 0 0
/dev/block/mmcblk0p16 /cache ext4 rw,nosuid,nodev,noatime,errors=continue,barrier=1,data=ordered 0 0
/dev/block/mmcblk0p27 /efs ext4 rw,nosuid,nodev,relatime,barrier=0,data=writeback 0 0

A mi szempontunkból ez annyit jelent, hogy Quadrant tesztben a Plus 1800 pontot kap I/O értékre, míg egy okosított Galaxy S 3950 körül. Természetesen egy gyári, nem okosított Galaxy S-nél jóval gyorsabb a Plus.

Szintén változás az 1650 mAh akkumulátor (az elődben 1500-as volt), amivel minimálisan növelni tudták az üzemidőt. Természetesen 3-4 óra játékkal ezt is le lehet meríteni és normál használat mellett pontosan annyira 1 napos telefon, mint a többi okostelefon. Ahhoz, hogy ez változzon, az akkumulátor gyártóknak kellene valamit virítani végre, mert amíg a processzorok, memóriák, grafikus gyorsítók stb. elképesztően fejlődtek az elmúlt 10 évben, addig akkumulátor oldalon nem tettek le semmit az asztalra.

Jó hír, hogy HSPA helyett immáron HSPA+ egység van a készülékben. Így a leggyorsabb, nem 4G szabványt tudja (azaz a mostani maximumot).
Sajnos a kamera továbbra sem kapott vakut, így sötétben fényképezni nem mondanám, hogy élvezet és a parti fotósa sem mi leszünk.
Memóriából is kevesebb áll rendelkezésünkre. Galaxy S-en 2GB volt a programok számára fent tartva (mindig is nevettem a HTC tulajdonosokon, akik állandóan szűkölködtek, még app2sd-vel is), itt ez 1,3GB-ra csökkent. Ezzel még mindig az élmezőnybe tartozik, hiszen csak a Galaxy S és S II bír 2GB-al, a többi készülékben 1GB vagy kevesebb van. Arról nem beszélve, hogy 1,3GB-on még egy olyan blogger is elfér, mint én.

Sokan kritizálták Galaxy S-en a GPS modult. S persze még több embernek soha nem volt vele problémája. Én utóbbiak közé tartozom. Bárkit, bármikor meg tudtam lepni azzal, hogy 3-4 másodperc alatt 8-13 műholdat látott a telefon és 6-8-ra fel is csatlakozott. Nekem a pontossággal sem volt soha gondom. Gondoltam egy tesztet megér a Pluson is a GPS. Nos, az első hideg indítás után kellett majd 1 perc mire fel tudott csatlakozni. Ezután viszont, akár több óra kikapcsolt állapot után is hozta az S féle tempót, azaz 3-5 másodpercen belül pontosan meghatározta a helyzetemet és ugyanúgy műholdak tömkelegét használta. Szóval GPS részemről pipa.

Szoftver
Nos, Android 2.3.3-al érkezik a készülék, ahogyan mostanában mindegyik. Ez szintén előny az elődhöz képest, amelyik hivatalosan 2.2.1-et futtat (de köztudottan több országban frissült már 2.3.3-ra illetve 2.3.4 is elérhető, szóval ez az előny ideig-óráig tart). Újdonságnak mondható, hogy ez a készülék is megkapta Music hub és Social hub programokat. Ezek azok (illetve két testvérük) amelyeket még sosem használtam az S II-őn.

Napi használat során a telefon tökéletesen ki tudja szolgálni az igényeket. A tesztektől függetlenül a telefon nem rosszabb, mint a Galaxy S, a gyengébb hardver elemek ellenére sem. A játékok és programok hibátlanul futnak, ráadásul, mivel ez a Qualcomm – Adreno páros úgymond standard, szinte a teljes Market kompatibilis. Galaxy S-en azért többször várni kellett Galaxy S verzióra adott játékból.
Ha meg kellene fogalmaznom, azt mondanám, a Plus olyan, amilyennek a Galaxy S-nek kellett volna lennie. A maga nemében a legjobb készülék volt az előd, de az RFS fájlrendszer sokak életét megkeserítette a lassulásokkal. Nos, itt ez nincs.

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akiknek nem kell a vaku és a két magos processzor. Véleményem szerint ez a legjobb 1 magos készülék jelenleg a piacon (ismét leírom, hogy ne kössön bele senki, ha a vaku nem számít). Nem kell “berhelni”, ahogy kiveszi az ember a dobozból, úgy jó.
Galaxy S tulajdonosok szemszögéből nézve érdekes a kérdés. Ez a telefon még 1,5 évig biztosan kap frissítéseket, míg az S-nek elvileg csak 6 hónapja van a szoftver támogatásból. Ha nem mókolja az ember a fájlrendszert, akkor ez a telefon sokkal egyenletesebb, jobb teljesítményt nyújt. Ha viszont egyéni szoftverekkel használja az ember, akkor nem hiszem, hogy megéri váltani. Inkább azok válasszák ezt, akik mostanában vásárolnának telefont és Galaxy S-re fájt a foguk.
Sok memória van a programok számára, a processzor és a grafikus mag minden igényünket kiszolgálja és az 512MB RAM is elegendő.
Amit fontosnak tartok még elmondani. A telefon könnyű, ahogyan az elődje is az volt (tudjátok, itt a Sony-Ericsson Neo és Arc, vékonyak, könnyűek, ejha. Ez pont ugyanúgy vékony és könnyű :-) ) és továbbra is tartom, hogy ennek a telefonnak a legjobb a fogása.

2011.08.03.

+