MojAndroid

Elérkeztünk a HTC Desire Gingerbread frissítés saga utolsó felvonásához. Először azt mondták lesz, azután azt mondták nem lesz. Ekkor kaptak rengeteg kellemes megjegyzést és bejelentették ismét, hogy lesz, de egy kurtított verzió. Nos, megérkezett ez a valami.

Egyrészt nem OTA frissítés, szóval a szoftver update-et kár nyomogatni, azon keresztül nem fog frissülni (pedig emlékszem a Galaxy S vásárlása után, minden HTC-s büszkén mondta, hogy nekik OTA frissítés van, nekem meg a KIES-el kell szenvednem. Csak én KIES-en eddig 2.2-őt és 2.2.1-et is kaptam és bár már nem vagyok tulajdonos, de 2.3.3-at – több országban volt már rollout – és 2.3.4-et is kapni fog a telefon).

Másrészt:

This Rom update is for development only and not for general public use. Upgrades to non-authorized phones may result in loss of functionality. In addition certain functions may no longer be usable after re-flashing the ROM, including but not limited to MMS and SMS and HTC also disclaims liability for any unusable functions.

Azaz csak fejlesztőknek, nem hétköznapi használatra adták ki a frissítést. SMS/MMS vagy működik vagy nem és lehetnek benne más hibák is. Szóval ha akarod felteszed és használod úgy, ahogy van vagy nem teszed fel. Felhasználói visszajelzések szerint az sms funkció működik a magyar frissített telefonokon.

Frissítés után a telefonról minden adatod törlődik, csak az SD kártya tartalma marad érintetlen. A problémák mellé még a telefon tárhelye is csökken, azaz még kevesebb alkalmazást tudsz majd installálni. Pláne, hogy a ROM mérete miatt a facebook alkalmazás kikerült a rendszerből, ezt is neked kell feltenni a Marketről (ezt egyébként én díjazom, de egy Desire-n, ahol eleve kevés hely van installra…). Ezen felül néhány – meg nem nevezett – alkalmazás is hiányozni fog és a gyári háttérképekből is csak a default marad.

Ha ennek ellenére mégis szeretnéd frissíteni a telefonodat, akkor látogass el a HTC developer honlapjára. Majd töltsd le innen a frissítést:

Android 2.3 (Gingerbread) Upgrade for HTC Desire
Name File Size Download
HTC Desire Android 2.3 Upgrade 161 MB

A letöltött fájlt csomagold ki. Találsz a mappában egy ZIP állományt, csomagold ki ezt is:

HTC Desire Android 2.3 Upgrade.zip

Itt találsz egy PDF-et, azt érdemes elolvasni, leírja a tudnivalókat. Kösd össze a telefont és a számítógépet az USB kábellel. Futtasd az exe fájlt és kövesd az utasításokat:

RUU_HTC Desire Android 2.3 Upgrade (Gingerbread).exe

Ha minden jól megy, 10 perc múlva kapsz egy Gingerbread-el ellátott készüléket. Ezután állítsd be a mobilinternetet, az sms-t és mms-t (hátha működik, bevallom őszintén, én ezt a frissítést nem raktam fel a készülékemre, de visszajelzések alapján működik), töltsd le a programjaidat és így tovább. Azaz kezd el belakni a telefont, mint ha most vásároltad volna.

Hivatalos közlemény itt található. Fontosabb információk (a fordításom szándékosan pongyola):

This update is only recommended for expert users who want to experience Android 2.3 and understand the limitations which apply to this update.

Csak azoknak, akik felfogták, hogy korlátai vannak az új rendszernek, de mégis szeretnének Gingerbread-et.

Please note that flashing this ROM will erase your previous customizations, including any messages, emails, contacts, and other personal information. We suggest you take advantage of your Google account and other backup solutions available on the Android Market to ensure you do not lose your personal data. Your SD card will not be erased or modified.

Ami a telefonon van, azt elveszíted. Programok – ezeket felrakhatod újra – , játékok mentései – ezeket újra megcsinálhatod – és így tovább. A mentést old meg magad. Ami az SD kártyán van, azt nem bántjuk.

The major changes in this update include:
All customizations, including operator applications, will be removed.

A frissítés után neked kell beállítani a telefonodat, hogy tudj internetezni stb.

Is this the official update for HTC Desire to Gingerbread?
Yes, this is the official update for HTC Desire to Gingerbread.

Ez a hivatalos Gingerbread frissítés? Igen, tényleg ezt bírtuk megszülni.

Will this release remove the ability to send SMS / MMS like in the disclaimer?
Only certain regions, specifically the ones listed below, will have some functionality removed. For the majority of regions, there is no impact to your SMS / MMS functionality.

SMS/MMS tényleg nem fog működni? Vagy-vagy. Van ahol igen, van ahol nem. (Magyarországon elvileg működik, de ezt nem a HTC állítja, hanem felhasználó)

Why is this only for developers?
Due to the complicated nature of the update we suggest only expert users proceed. We have provided the update in as user friendly way as possible and also included the instructions in the download file but we were unable to provide the update by our usual over the air method.

Miért csak fejlesztőknek szánjátok? Mert kicsit bonyolult a frissítés és OTA-n keresztül képtelenek voltunk kiadni.

Will HTC issue an over the air (FOTA) for HTC Desire update to Gingerbread?
No, this downloadable RUU is the official update to your phone. The update required that we conserve space by removing customizations and wallpapers, we had to release the update as a downloadable update.

Lesz valaha OTA frissítés, rendes Gingerbread? Nem, ez van, ezt kell szeretni. Ha kell, letöltöd, felteszed, ha nem nem.

2011.08.01.
 • Latogato57

  Ápgrédelve. A jegyzet hiányzik, különben mükszik. Minden szinkronizálva. Egyenlőre más tapasztalat nincsen. Üdv. A link http://developer.htc.com/

  • Anonymous

   Magyar nyelv belekerült a frissítésbe?

   • Csizi

    Sajnos nincs benne.

 • webajandek

  Nem nagyon értek a hardverhez, csak nagyon lelkes HTC DESIRE HD felhasználó vagyok. Független telefonom van 4 hónapos, egyszer csak kb. 1 hónapja megjelent egy felugró ablak a telómon, hogy van elérhető szoftver frissítés. Én rányomtam az OK-ra. A telefonon azután frissült a rendszer, jelenleg andriod 2.3.3 verzió van a telefonon.

  Teljesen hibátlanul üzemel minden, egyetlen dolog ami kicsit romlott: a wifi kapcsolat!

  A frissítés óta a wifi hálózatokat sűrűn eldobja és aztán autómatikusan újracsatlakozik.

  Ezek szerint a HTC DESIRE és a HTC DESIRE HD frissítés különbözik?

  • Ace

   Igen a Desire meg a Desire HD szoftverileg és hardverileg sem egyeznek meg, az a gond a sima Desirenél hogy szimplán 512 Mb ROMból gazdálkodhat, míg a HDnek ugyanebből 1,5 Gb van, így annál könnyedén meg tudták oldani a frissítést OTA módon is…

   Engem az zavar ebben az egészben hogy így sincs semmi helyem… hiába pakolok mindent SD kártyára, valamit egyszerűen nem lehet… hát ha még ezt felteszem szinte semmi helyem nem marad. Meg megnyirbálták egy kicsit ez se tetszik… nem tudom mit tegyek…

 • attiladeak

  Win XP64 alatt sehogy sem sikerül. Mindig elakad valahol, vagy a legelején a Verifying information ablaknál, vagy eljut egészen a Checking… ablakig, sőt egyszer már a telefont is kikapcsolta, és a HTC feliratig eljutott..

  Olyan mintha az USB összeköttetést felejtené el…

  Valaki tud segíteni?

  • readya

   Sokat nem lehet hozzátenni. Próbáld egy 32 bites gépen.

 • Anonymous

  Üdv, Egy kérdés: Ha frissítem és nem tetszik, hogy állítom vissza az elözőre?

   

  Kösz a választ.

  • readya

   Leginkább sehogy. :(

 • Yv@n

  Tulajdonképpen akkor most mi került bele(pontosabban került ki belőle)?
  Aki frissített hogy érzi, megérte vagy semmi haszna?

  Gondolkozom rajta egyelőre, hogy megnézzem ezt, vagy egyenes úton lépjek inkább tovább cm7-re(ha már patkolt fw, akkor lehet utóbbi nyerőbb), de nem tudom egyelőre meggyőzni magam. :)

  • Robur

   ez jó kérdés..amit észrevettem az a következő:

   a  wifi b,g,n es lett

   a gps pikkpakk helyet talál

   több a szabad memoria (igaz átmásoltam az összes lehető prg-t is a kártyára kis után

   járással nemcsak amit az app 2 sd prg tud)

   van ctrl-c, ctrl-v

   változott a kikapcsolo menü

   változott az ikonok egy része a felső sorban (pl letöltés,talk,update)

   a frissités nem rumlis (mondjuk anno se p900 symbianon edződtem ) csak kell egy mentést csinálni egy prgval a telorol majd visszaállitani

   ha van kérdésed ird meg és megnézem…

   • Anonymous

     HTC Desire A818

    Már bánom hogy frissítettem! Gond nélül lezajlot, (32 bites windows 7)  de azóta nem működik a wifi-m. Rengeteg fórumot bejártam ,hogy rootoljam a készülékem és egyik megoldás se segített. Sem a revoke sem az alpha. PVT4 …. Ha valaki segítene azt megköszönném. 

     HTC Desire A8181

     BRAVO PVT4 SHIP S-ON

     HBOOT- 1.02.0001

     RADIO-5.17.05.23

     

    • Robur

     Sajna ebben nem tudok segiteni.azóta még 2 telefont frissitettem és azok is müködnek rendben.gyári független telokrol beszélek én……

     igaz 1-2  felrakott app nem akar rendesen müködni a 2.3-al..de remélem megoldják idővel..

+