MojAndroid
(x) hirdetés

Elérkeztünk a HTC Desire Gingerbread frissítés saga utolsó felvonásához. Először azt mondták lesz, azután azt mondták nem lesz. Ekkor kaptak rengeteg kellemes megjegyzést és bejelentették ismét, hogy lesz, de egy kurtított verzió. Nos, megérkezett ez a valami.

Egyrészt nem OTA frissítés, szóval a szoftver update-et kár nyomogatni, azon keresztül nem fog frissülni (pedig emlékszem a Galaxy S vásárlása után, minden HTC-s büszkén mondta, hogy nekik OTA frissítés van, nekem meg a KIES-el kell szenvednem. Csak én KIES-en eddig 2.2-őt és 2.2.1-et is kaptam és bár már nem vagyok tulajdonos, de 2.3.3-at – több országban volt már rollout – és 2.3.4-et is kapni fog a telefon).

Másrészt:

This Rom update is for development only and not for general public use. Upgrades to non-authorized phones may result in loss of functionality. In addition certain functions may no longer be usable after re-flashing the ROM, including but not limited to MMS and SMS and HTC also disclaims liability for any unusable functions.

Azaz csak fejlesztőknek, nem hétköznapi használatra adták ki a frissítést. SMS/MMS vagy működik vagy nem és lehetnek benne más hibák is. Szóval ha akarod felteszed és használod úgy, ahogy van vagy nem teszed fel. Felhasználói visszajelzések szerint az sms funkció működik a magyar frissített telefonokon.

Frissítés után a telefonról minden adatod törlődik, csak az SD kártya tartalma marad érintetlen. A problémák mellé még a telefon tárhelye is csökken, azaz még kevesebb alkalmazást tudsz majd installálni. Pláne, hogy a ROM mérete miatt a facebook alkalmazás kikerült a rendszerből, ezt is neked kell feltenni a Marketről (ezt egyébként én díjazom, de egy Desire-n, ahol eleve kevés hely van installra…). Ezen felül néhány – meg nem nevezett – alkalmazás is hiányozni fog és a gyári háttérképekből is csak a default marad.

Ha ennek ellenére mégis szeretnéd frissíteni a telefonodat, akkor látogass el a HTC developer honlapjára. Majd töltsd le innen a frissítést:

Android 2.3 (Gingerbread) Upgrade for HTC Desire
Name File Size Download
HTC Desire Android 2.3 Upgrade 161 MB

A letöltött fájlt csomagold ki. Találsz a mappában egy ZIP állományt, csomagold ki ezt is:

HTC Desire Android 2.3 Upgrade.zip

Itt találsz egy PDF-et, azt érdemes elolvasni, leírja a tudnivalókat. Kösd össze a telefont és a számítógépet az USB kábellel. Futtasd az exe fájlt és kövesd az utasításokat:

RUU_HTC Desire Android 2.3 Upgrade (Gingerbread).exe

Ha minden jól megy, 10 perc múlva kapsz egy Gingerbread-el ellátott készüléket. Ezután állítsd be a mobilinternetet, az sms-t és mms-t (hátha működik, bevallom őszintén, én ezt a frissítést nem raktam fel a készülékemre, de visszajelzések alapján működik), töltsd le a programjaidat és így tovább. Azaz kezd el belakni a telefont, mint ha most vásároltad volna.

Hivatalos közlemény itt található. Fontosabb információk (a fordításom szándékosan pongyola):

This update is only recommended for expert users who want to experience Android 2.3 and understand the limitations which apply to this update.

Csak azoknak, akik felfogták, hogy korlátai vannak az új rendszernek, de mégis szeretnének Gingerbread-et.

Please note that flashing this ROM will erase your previous customizations, including any messages, emails, contacts, and other personal information. We suggest you take advantage of your Google account and other backup solutions available on the Android Market to ensure you do not lose your personal data. Your SD card will not be erased or modified.

Ami a telefonon van, azt elveszíted. Programok – ezeket felrakhatod újra – , játékok mentései – ezeket újra megcsinálhatod – és így tovább. A mentést old meg magad. Ami az SD kártyán van, azt nem bántjuk.

The major changes in this update include:
All customizations, including operator applications, will be removed.

A frissítés után neked kell beállítani a telefonodat, hogy tudj internetezni stb.

Is this the official update for HTC Desire to Gingerbread?
Yes, this is the official update for HTC Desire to Gingerbread.

Ez a hivatalos Gingerbread frissítés? Igen, tényleg ezt bírtuk megszülni.

Will this release remove the ability to send SMS / MMS like in the disclaimer?
Only certain regions, specifically the ones listed below, will have some functionality removed. For the majority of regions, there is no impact to your SMS / MMS functionality.

SMS/MMS tényleg nem fog működni? Vagy-vagy. Van ahol igen, van ahol nem. (Magyarországon elvileg működik, de ezt nem a HTC állítja, hanem felhasználó)

Why is this only for developers?
Due to the complicated nature of the update we suggest only expert users proceed. We have provided the update in as user friendly way as possible and also included the instructions in the download file but we were unable to provide the update by our usual over the air method.

Miért csak fejlesztőknek szánjátok? Mert kicsit bonyolult a frissítés és OTA-n keresztül képtelenek voltunk kiadni.

Will HTC issue an over the air (FOTA) for HTC Desire update to Gingerbread?
No, this downloadable RUU is the official update to your phone. The update required that we conserve space by removing customizations and wallpapers, we had to release the update as a downloadable update.

Lesz valaha OTA frissítés, rendes Gingerbread? Nem, ez van, ezt kell szeretni. Ha kell, letöltöd, felteszed, ha nem nem.

2011.08.01.

+