MojAndroid
(x) hirdetés

Szóval (ahogy xsak már lelőtte a poént) visszaálltam Catch.com -ra (amit régen ugye Snapticnak hívtak). Ez persze a Springpadnek dedikált cikkből is sejthető – amikor már nagyon viszket a tenyerem, megírom a tesztet, aztán jöhet az uninstall, ne foglalja a helyet a forgalomból kivont app. Viszont azért, hogy ne szaladj bele esetlegesen ugyanabba a hibába, leírom a döntési folyamatot – hátha segítek valakinek.

A Catch.com (agy mostantól nevezzük inkább Catch Notes-nak) nagyon jó app, az első kiadása óta az. Egyszerű, emiatt (vagy emellett) letisztult, ráadásul bitang gyors. Eredetileg azért álltam át rá, mert a G1-en sem okozott problémát a pattanás jellegű indulás, mentés, szinkron. Írtam is róla hosszadalmas-lelkes tesztet.

Amit a Catch Notes nem tud, az a feladatkezelés. Ez egy jegyzet app, azt csinálja jól, a Task List funkcióval nem is nagyon bajlódtak a fejlesztők – elvégre Google-közeliek, biztosan ők is úgy gondolták, mint mi is sokan, hogy a Google egyszer gatyába rázza a Google Tasks-t, csinál hozzá egy API-t meg kb. 2 extra feature-t bele, és akkor elég majd azt használni. (Ezt azóta is várjuk.)

Népes feladataimat így aztán különféle megoldásokkal próbáltam követni. Első nekifutásra a Remember the Milk jött ki győztesnek, de egy idő után kiszerettem belőle, főleg a megbízhatatlansága miatt: időnként nem riasztott. Ráadásul nagyon macerásan használható a webes interface, és nem utolsó sorban egy Pro account 25 dolcsi, anélkül megaz app csak 30 napos próbaverzió. Mivel új ügyféloldali requirementet is tettem az egyenletbe (taskok megoszthatósága kis családom tagjaival normálisan), a RtM teljesen kiesett a pixisből, jöttek a további todo appok: Astrid, Producteev, Taskos… Long story short, mindegyiknek volt valami parája (úgy tűnik, todot kezelni közel sem triviális feladat), és valahogy a végén kikötöttem a Springpadnél, aminek a Tasks része meglepően jó, viszont van neki mindenféle más része is, jegyzet, bevásárlólista, stb…. Vettem egy nagy levegőt, és azzal a felkiáltással, hogy “végre itt van álmaim integrált jegyzet-todo appja”, átálltam Catch Notes-ről Springpadre.

Amire nem számítottam (pedig lehetne ennyi élettapasztalatom) az az, hogy nem feltétlenül jó az, ha egy app minden munkafolyamatot létehoz és kezel helyetted. Nem feletétlen jó, ha nem alkalmazható a saját (akár 10 év alatt) kialakult folyamataidhoz, mert öreg (haha öreg) fejjel már nem állsz át egy új logikára, nem kényelmes. Öreg (haha öreg) fejjel már csak használni akarsz dolgokat, nem megérteni és adoptálni. Így a Springpad szépen átkerült agyam pro-con listáján a “bloatware” kategóriába:

  • ráderőszakolja a saját logikáját;
  • ami ráadásul helyenként nem működik;
  • relatíve lassú (mert annyira featureful);
  • lassú és komplikált a webes felülete.

Ráadásul a task megosztást, mint extra igényt sem tudja.

Visszaálltam tehát Catch Notes-ra, aminek közben ráadásul lett egy ui frissítése is és még intuitívebb és egyszerűbben használható lett, nem beszélve arról, hogy különszedték (mekkora ötlet!) a Catch.com Widget-et, hogy maga az app (1,7 MB talán, vagy 2) mehessen SD-kártyára anélkül, hogy a widget (különválasztott formájában kemény 64 kB) funkcionalitását befolyásolnád.

A Catch az otthon melegét árasztja nekem: a magamfajta rendszergazda-agynak nagyon bejövős ez a hashtag-es pofonegyszerű tagelési módszer, az egyszerű szűrés, az exportálás lehetősége… Többek között ezért is úgy döntöttem, hogy a todo alkalmazás utáni keresést is felfüggesztem, és arra is a Catch-et fogom használni, ahogy Eddie Izzard mondja “with the cunning use of” #todo és #call hashtagek. És bár todo itemet nem tudok kipipálni, maximum törölni (vagy pl. áttagelni #todoarchive-ra), remindert csatolni azért lehet az egyes itemekhez, tehát a reminder funkció megmarad. És ami azt illeti, tetszik is ez a #todo módszer: saját kis személyes Kanban-t valósítok meg ezzel, ha éppen tenni van kedvem/időm, csak előveszem a #todo listámat, és kiválasztok egy szimpatikus elemet. Ez a folyamat akkor lesz 100%-os, amikor a Catch.com fejlesztői belefejlesztik az alkalmazásba a hashtag szűrés homescreen shortcut lehetőségét (toltam is erről feedbacket), és tényleg kész a személyes produktivitási központ.

Amit a Springpad alkalmazástesztben írtam, tartom: ha neked fontos a külön adattípus minden adatfajtára, ha kell a sok feature és ezért hajlandó vagy alkalmazkodni, a Springpad neked való. De ha te a post-it alapú rendszerhez legkozelebb álló, de annál azért verzatilisebb és mobilabb rendszert szeretnél, a Catch Notes jelenleg valószínűleg a legjobb dolog, amit találhatsz.

(A galériába a screenshotokat az Android Marketről kölcsönöztem.)

2011.07.17.

+