MojAndroid
(x) hirdetés

Hosszú ideje szerettem volna már a feleségemet rávenni egy okostelefon használatára. Mint geekfeleség nem állt távol tőle az ötlet, hiszen tetszett neki a korábbi iPhone-om és a mostani HTC Desire-öm is, de természetesen nem vitte rá a lélek, hogy saját magától kezdeményezzen. Így két héttel ezelőtt gondoltam egy nagyot és a megkérdezése nélkül megleptem őt egy Samsung Galaxy Gioval. Külföldön élek, így a készüléket igen jó áron sikerült beszereznem, természetesen a 2 éves gyártói garanciával.

A telefonról nem sokat tudtam vásárlás előtt, a specifikációkat és néhány tesztet néztem csak meg, de alapvetően tetszett, amit tudtam róla. Első telefonnak ideális paraméterekkel rendelkezik:

– Qualcomm QCT MSM7227-1 Turbo 800 MHz CPU
– 512 MB belső memória
– 320 x 480 pixeles, 3.2 inches kapacitív kijelző
– TouchWiz v3.0 UI

A készülék apró, kellemes kinézetű dobozban érkezett, belül egyszerűnek mondható felszereltséggel (töltő lecsatolható adatkábellel, 2 GB memóriakártya). Fülhallgató nem járt az eszközhöz. A telefon kellemes kinézetű, bizonyos szögből nézve akár nőiesnek is mondható, szerencsére :) Jó tapintású, nem csúszkál, minőségi kivitelnek tűnik. A kártya és az akkumulátor behelyezése után a telefon hamar bebootolt és megjelent a Samsung TouchWiz felülete, amely természetesen Android 2.2-n fut. A szokásos alapbeállításokat elvégezve máris használhatjuk a készüléket.

A rendszer válaszideje tökéletes, még a jóval erősebb Desire-nél is fürgébbnek tűnik. A kis, alacsony felbontású kijelző nagyon szép képet produkált, teljesen meglepődtem rajta. A telefon az androidos elvárásoknak megfelelően tette a dolgát, a HSDPA kapcsolat révén a letöltés is megfelelő sebességgel történik. Néhány nap nyúzás után az is kiderült, hogy az 1350 mAH-s akkumulátor átlagos használat mellett 2 napos üzemidőt biztosít. Nagyon tetszett, hogy a fentről lehúzható menüben kapcsolhatók az adatátviteli szolgáltatások (wifi, Bluetooth, GPS).

Sajnos azonban hamar fény derült a telefon egy igen súlyos hibájára (ld. http://delvauxkoen.blogspot.com/2011/05/samsung-galaxy-gio-crash-vibrates-pause.html), amelyet sok felhasználó is jelzett: bekapcsolt wifi esetén a rendszer egyszerűen elcrashel, rosszabb esetben olyan állapotba hozva a telefont, amely csak az akkumulátor eltávolításával orvosolható. Mivel a hibát a világ különböző tájairól is jelentették, valószínűleg általános jelenségről van szó, amit sajnálatos módon mi is megtapasztaltunk. Ideiglenes jelleggel a wifit kikapcsolva a problémát “elrejtettem”, de nagyon várom már a Gingerbread megjelenését (állítólag már letölthető és a Gio frissíthető a KIES-en keresztül, idő hiányában azonban ezt még nem próbáltam).

(x) hirdetés
2011.07.14.

+