MojAndroid
(x) hirdetés

Több, mint fél éve lettem “okostelefon” felhasználó, és a választásom a Motorola termékére esett, bár nehezen hoztam meg a döntést, mert alapvetően célhardver felhasználó vagyok, azaz lehetőleg kerülöm a svájci bicskát, mert meglátásom szerint ami sokat akar tudni, az a gyakorlatban egyik képességét se fogja csúcs szinten teljesíteni. 

Tehát miért Motorola? Sorolom.

– iPhone-t akkor se vennék, ha Guantanamoval fenyegetnének, a mögötte álló Nagy Testvér effekt és a túlpörgetett és valóságtól elrugaszkodott hype okán sem.

– Motorolám többféle volt már, minddel elégedett voltam

– a strapabírás nálam fontos szempont. A kütyü van értem és nem fordítva, ennek megfelelően vagyok gondos gazda is, a telefon nálam a kulcs és az aprópénz között landol a zsebemben.

És akkor a tapasztalatok, két csoportba szedve:

1. Az android és az okostelefonság

Az első hónapok ismerkedése azzal telt, hogy mindenféle  vackot leszedtem a marketről, tetszett, hogy widgetek vannak, anno a konfabulator is jó ötletnek tűnt osx-en a laptopomon, tehát ismerős érzés volt, hogy láthatom milyen idő lesz, különféle órákat és naptárokat tehetek az asztalra, szóval ment a csicsázás ezerrel. Aztán ez alábbhagyott, és ennek oka az, hogy az android olyan, amilyen – azaz minden van, mindenből sokféle van, de semmiből sincs tutiszuperjó. Vegyük az időjárást. Millió widget van, némelyik beszél magyarul – már hát úgy, ahogy egy számtech ember képes, de ezt meg lehet szokni. Szép animációk is akadnak – persze ezeknek ára van, a telefon igen hamar lemerül, ha mozognak a felhők – szóval a bőség zavarával állunk szemben. Kifejezett magyar app talán ha kettő akadt a kezembe, külföldi társaikhoz képest siralmasan kezdetlegesek voltak, így gyorsan a kukában landoltak – igen, a köpönyeges is. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy nincs jó időjárás widget, mind bolondságot beszél. Pesten lakom, állok a teraszon, tesztre fenn van vagy 5 szoftver. Egyik azt mondja, szerinte átmeneti felhős az idő, a másik szerint süt a nap, a harmadik szitáló esőig jut, nem sorolom, a lényeg: a valóságban szakad az eső. Ömlik, dörög, villámlik már vagy fél órája. Frissítek, de semmi változás, a telefonom szerint egész normális az idő. 

Ez csak egy példa, hogy a dolgok általában addig működnek jól, amíg nincs komolyabb kihívás. Mondhatom a fotós alkalmazásokat is, sajna ebben még nem értünk közel se a szifonos szinthez, és nem értem, mire várnak a fejlesztők. Vagy a naptár. Android, tehát gondolná az ember, hogy a google cuccaival jól együtt tud működni. A tapasztalat az, hogy gyakorlatilag a naptáram, amibe évekre visszamenőleg is vannak fontos bejegyzések, adatok, csak a laptopomon láthatóak jól, a telefonom jó, ha pár hetet lát. Azt is elfelejti olykor frissíteni, de volt már, hogy a cache megakadt valamivel és nem is látta a naptáraim. Egyetlen terület talán az unaloműzésé, játékból épp eleget találni olyat, ami lerövidíti a fogorvos renelője előtti várakozást, tehát ha más nem, ez működik. 

Nem akarom szapulni egy geek oldalon az androidot, mert hát persze értem én, hogy a tizen-húsz éves titánok épp azt élvezhetik ebben, hogy mint anno a fémépítővel, legózhatnak, bütykölhetnek, tehát egyfajta buddhista megközelítés az android – úton lenni fontos, nem a célt elérni; alkalmazást kihozni fontosabb, mint azt maradéktalanul jól megcsinálni. Persze az is igaz, hogy a számítástechnika rákfenéje ezt is elérte, hiszen szabványok nélkül és szabályok nélkül a telefon fejlesztők hülyeségeire minden esetben felkészültnek lenni a szoftveresnek se könnyű, ezért az előny a szifonnál az lehet talán, ami minden más Apple cuccnál is, hogy alig pár saját hardvernek kell csak megfelelni. Vagyis ha a szifon OS kellene fusson mindenféle szutyok telefonon is, az se lenne valószínűleg jobb. 

2. A telefon

Fél év használat után is azt mondom, megérte, jó választás volt. Egyrészt persze vicces látni az elképedt arcokat, amikor korsó sörben landol a telefon teszt gyanánt, de azért ennek ára van. Ugyanis elég kényelmetlen a töltőre csatlakoztatás azáltal, hogy mindig ki s be kell pattintgatni a gumi fedelét a csatlakozónak, vagyis ha kéne előrelépés, akkor abban kéne, hogy végre az indukciós töltés (vagy mi a neve annak, amit a fogkefém is tud) teret nyerjen, és például az autós töltőbe tolva a cuccot ne kelljen még a zsinórral is birkózni.

A strapabírás majdnem tökéletes – azért egy jóbarátomnak sikerült a sajátjának kijelzőjét betörnie, nem is kellett nagyon igyekeznie… de ha a telefonom lemosom szappannal és áttörölve melléteszem egy ugyanilyen korú iPhone-nak vagy más ilyes telefonnak, akkor szemmel látható a különbség, a kíméletlen zsebhasználat mellett is ez még úgy néz ki, mint az új, pedig fólia sincs, semmi sincs, nem babusgatom. 

Ami viszont borzalom, az a telefonálás. Hogy ez speciálisan Motorola hiba-e, vagy az android sara, nem tudom. A lényeg: ha épp beszélek valakivel, és jön egy hívásom, hiába teszem le a régit, az újat vagy fél percig minimum nem tudom felvenni, vagyis gyakorlatilag csak az idegbaj kerülget, de gyors hívásváltásra alkalmatlan a rendszer. Ez igaz akkor is, ha befejezek egy beszélgetést és újat szeretnék kezdeni. A rendszer gyakorlatilag fél-egy percig elérhetetlen, mutatja, hogy hány percet beszéltem (hurrá) és kész. Aztán persze észhez tér, de hogy mennyi idő alatt, az annak is függvénye, hogy milyen más szoftvereket használtam a bekapcsolás óta – igen, nem elírás: ugyanis elég, ha egyszer az életben kameráztam valami félhülye fotószoftverrel, vagy játszottam kis mérges madarasat, ez elég ahhoz, hogy amíg újra nem indítom a masinát, addig a hívások közti időzár akár egy perces is legyen. 

A másik baj, ami komoly probléma, hogy ahogy érzem, megszűnt a hazai forgalmazás. Gyakorlatilag a Motoker becsődölt, a Motorola Hungary is bedobta a törülközőt, kezdtem aggódni, hogy mi is lesz a garanciámmal – mert ezek a kedves cégek elfelejtették értesíteni a vásárlóikat, hogy mi a rajz, a Motoker honlap működik, a hellomoto már nem… de persze van megolodás, csak fél napot kell aggódva telefonálni ismerősöknek – a cégek telefonjai is ki vannak kapcsolva – hogy kiderüljön, a Cirma Hungary Kft. lett a hivatalos szerviz. Remélem a helyzet csak időleges és hamarosan lesz új forgalmazó cég. 

Mindent összevetve: a Defy jó készülék, az android vicces dolog, ha az embernek van türelme, jó játék az okostelefon, de aki valóban céleszközt akar telefonálásra, az jobban teszi, ha egy sima telefont vesz, az kevésbé látványos, de kisebb esélye van, hogy megtréfálja a gazdáját és kritikus helyzetben cserben hagyja. Ha ez nem zavar és nem félsz, hogy ki javítja ha baj van, vagy neked jó az is, ha szolgáltatófüggő készüléked van, akkor javaslom megvételre, mert a vízállósága, az ütés és karctűrése egészen kiváló. Már csak arra vagyok kíváncsi, mikor lesz rá rendszerfrissítés – CEE-s, nem berhelt, hanem hivatalos jóság.

2011.06.04.

+