MojAndroid
(x) hirdetés

Először is egy kis háttérinfó, hogy értelmezhető legyen a hír, és jelentősége.

A Square-ről először Kevin Rose-tól hallottam a Diggnation-ben: a Jack Dorsey (Twitter, valaki?) által alapított szolgáltatás lényege, hogy egy kis kártyaolvasó eszközt csatlakoztatsz a telefonodhoz, és telepítesz egy appot, és a telefonod ettől mobil POS-ként képes működni. Tehát még egyszer: a Square által a mobiltelefonoddal bárhol, bárkinek eladhatsz bármit, és a telefonodon kártyaelfogadó-helyet üzemeltethetsz.

Zseniális ötlet, és bár az NFC elterjedésével jelentősége csökkenhet majd, a bankkártya még nagyon sokáig szélesebb (sokkal szélesebb) körben lesz elterjedt, mint az NFC-képes telefonok. Szóval van jövője. Eredetileg csak iPhone-ra volt elérhető, de egy ideje már Android alkalmazásuk is van a Marketen, maga a kártyaolvasó kütyü pedig ingyenes.

Mint mindig, amikor egy régóta fennálló feladat (fizetés) újszerű választ kap egy újszerű megoldás által, a Square is kapott hideget-meleget az ipar öreg motorosaitól. A Verifone, amivel leginkább kb. mindenhol találkozhatsz, ahol bankkártyával fizetsz, annak rendje és módja szerint még márciusban be is mószerolta a Square-t a nagyobbacska kártyaelfogadóknál: a Visa-nál, a MasterCard-nál, a Discover-nél, az American Express-nél, és a JP Morgan Chase-nél, mondván, a Square kártyaelfogadó megoldása egyáltalán nem biztonságos, jelentős fraud-ra ad lehetőséget. Ahogy sejthető, a bankkártyacégek nagyon érzékenyek a nem biztonságos kártyaelfogadásra (a PCI-DSS az egyik legszigorúbb előírás-gyűjtemény a tech iparban), a Verifone tehát a megfelelő helyen árulkodott, ha ki akarta tiltani a Square-t a buliból.

Nem sikerült nekik.

Ahelyett, hogy most belemennénk abba, hogy vajon a Square biztonságos-e (amivel kapcsolatban a fenti vádak után egyébként maga Jack Dorsey írt nyílt levelet a közösségnek), ízlelgessük a következő két információmorzsát:

  1. A Verifone a Square technológiájához kísértetiesen hasonlító saját megoldást kezdett el forgalmazni.
  2. A kártyacégek pedig (mint látjuk) nem meszelték el a Square-t.

Ami azt illeti (és akkor eddig a háttérsztori, és kezdődjék a valódi hír), a Visa egy ideig gondolkodott, majd egy huszáros mozdulattal befektetett a Square-be. A befektetés (mely egy két éves megállapodás része) összege nem ismert, de arra elég volt, hogy a Visa egyik vezetője a Square-nél a tanácsadói gárda tagjává avanzsáljon. Vagyis a Square és a Visa hosszabb távú együttműködésre rendezkedik be.

Természetesen a Visa nem pakolja az összes tojását egy kosárba (ahogy mondani szokás): már decemberben üzleti felhasználásra szereztek tanúsítványt a saját “érintésmentes” (contactless) fiztetési megoldásukra, úgyhogy a fent említett NFC-s játékba is beszállnak.

A dolognak közvetlen magyar vonatkozása egyelőre nincs; a Square jelenleg csak az Egyesült Államokban szolgáltat. Remélhetőleg ideát is elérhető lesz valami hasonlóan pofonegyszerű fizetési megoldás, és talán az adminisztrációs vonzata (tipikusan a híresen jóindulatú és pozitív hozzáállású adóhatóság felé) sem fogja elvenni az ember kedvét az egésztől.

A mobilos fizetés (vica, és versa is) itt van a nyakunkon, és úgy tűnik, hogy a Visa nagy szeletet fog vágni ebből a tortából is. A végére csak egy adat: 2009-ben a Visa 62 milliárd tranzakcióban 4,4 trilliárd dollárt mozgatott.

2011.04.28.

+