MojAndroid
(x) hirdetés

A Defy, akárcsak a többi Motorola készülék elég mostohán volt ellátva Custom Romokkal a zárt bootloader miatt. Emiatt csak olyan Romok léteztek, amikben a fejlesztők a kiszivárgott, gyári verziókat próbálták meg saját használatukhoz kialakítani, de mivel a kernelhez nem lehetet nyúlni, igazán nagy változást az alaprendszerhez képest egyik sem adott.

Április elején néhány koreai fejlesztőnek sikerült megkerülni a bootloadert, és egy saját Boot menüt csempészni a bootolási folyamatba. Ez megnyitotta a lehetőséget a népszerű Cyanogen Mod és Miui Mod futtatására Defy-on. Mindkettő portolása elég gyorsan ment, de sajnos a Miui Rom fejlesztésébe fogó srác elhagyta a telefonját, így az egyelőre félbemaradt, viszont a Cyanogen Mod nagyon jól áll jelenleg is (két hét alatt sikerült majdnem az összes hibát kijavítani), bátran ajánlom, akár napi használatra is, én is ezt teszem. 

Jelenleg a harmadik béta változat az aktuális, ami április 20-án jelent meg, és az alábbi hibák ismertek benne:

aGPS – nem működik, GPS néhány embernél bugos
720p Video – nem működik
Auto-Brightness – nem működik
FM-Radio – nem működik
néhány embernél wifi probléma jelentkezik
DroidWall/Iptables – nem működik

Jelenleg, június 10-én az RC0 verzió az aktuáis, és az alábbi hibák ismertek:

  • Néhány embernél wifi kapcsolat instabil
  • Zoom >4 problémás
  • “Szélesvásznú” fotó készítés nem megy
  • Rádió használat közben nem megy a BT

Elöljáróban:

Mielőtt belevágok a leírásba, szeretnék leszögezni egy-két fontos dolgotm kérlek olvasd el őket figyelmesen!

A ROM cserék nem hülyebiztosak, ha nem figyelünk oda, akkor hamar hazavághatjuk a telefonunkat, annyira, hogy csak szervíz (vagy akár ők sem) tudja helyreállítani a dolgokat. Tehát csak óvatosan!

Nem vállalok semmilyen felelősséget az alább leírtakért! Ha valamilyen kár keletkezne a készülékedben, ezt a leírást követve, kérlek ne engem okolj! Csak saját felelősségedre próbálj ki bármit is!

A Motorola másik kedvessége, hogy olyan romokat ad ki, amikről a visszatérés a korábbi verziókra korlátozott, vagy nem lehetséges. Ha aggódsz amiatt, hogy vissza tudsz-e majd térni a jelenleg hivatalos 2.51-es verzióra, akkor kérlek olvass utána alaposan, hogy mit telepítessz, mert én a visszatérés lehetőségének megmaradásával nem foglalkoztam!

A leírásban nem foglalkozom az adataid mentésével, ezt külön, előre kell megtenned, mert a telepítés során minden törlődni fog a telefonodról! (Az SD kártyáról nem törlődik semmi, csak a telefon belső tárolóiról.)

Érdemes tájékozódni, és elolvasni a hivatkozott fórumokat, mert ez a leírás a jelenlegi verziókra vonatkozik, ha később új verziók jelennek meg, lehetnek apróbb eltérések a telepítésben!

Az én esetemben egy 2.1-es verziójú Androidos készülékről indultam, amin a legújabb, hivatalos 2.51.1 CEE ROM volt. Ahhoz, hogy telepíteni tudjuk a Cyanogen Modot (röviden CM7), először a készüléket 2.2-es verzióra kell frissíteni, amiből jelenleg számunkra nincs hivatalos verzió, csak a kiszivárgott változatok. Én az úgynevezett Nordic romot használtam erre, mert ez a legutóbbi 2.2-es rom, de ha a Te készülékeden eleve 2.2 van, akkor az ötödik (vagy hatodik) lépéstől kell csak olvasnod a leírást, nem kell frissíteni újabb 2.2-es Romra.

Hozzávalók:

– Valamilyen Sbf fájl kezelő a számítógépedre, az Operációs rendszerednek megfelelően. Windows: Motorola Driver + RSD Lite; Linux: sbf_flash .

– Valamilyen Android 2.2-es sbf (Ha szeretnél később downgradelni, visszatérni az Android 2.1-hez, akkor a “Koreai rom” az ajánlott – ezt a fórumban tanácsolják, én nem próbáltam ki!). Ebben a fórumban gyűjtik a különböző kiszivárogtt és hivatalos sbf fájlokról az információkat: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=966537. Az első hozzászóllásban megtalálhatóak a különböző rom verziók, valamint az előbb említett motodriver és az rsd lite is.

Én a Nordic romot találtam a legjobbnak. Jelenleg a fejlesztés is ennek a romnak a libraryjait használja. letöltés

– SuperOne Click (a rootoláshoz)

– 2ndInit Recovery (Marketből is telepíthető: link)

Szerk: Sajnos a marketben lévő verzió (1.7) nem működik a CM7-el ezért egy korábbi verzió telepítése szükséges, amit innen tölthetsz le: LINK

– Cyanogen Mod 7 for Defy + Google Apps

A telepítés menete:

0. lépés telepítsd a gépeden a Motodrivert és az RSD Lite programokat, és győződj meg róla, hogy a géped látja a telefont. Jó eszköz ehhez az ADB használata.

1. Töltsd le a számítógépedre a számodra szimpatikus Android 2.2-es sbf fájlt, és csomagold ki egy könyvtárba.

2. Ha a telefonod töltöttsége 100%, akkor kapcsold ki, húzd ki belőle az USB kábelt, majd kapcsold be bootloader módban (hangerő fel + bekapcsoló gomb együttes nyomvatartása, amíg a képernyő háttévilágítása be nem kapcsol). Nagyon fontos, hogy az akksi legyen feltöltve, mert bootloader módban nem tölt a telefon, és ha lemerül a telefonod flash közben, akkor mehetsz egyből a szervízbe.

3. Ha sikeresen beléptél a Bootloader módba, akkor a telefon kéri, hogy csatlakoztasd az USB kábelt, hát csatlakoztasd!

4. Telepítsd a letöltött
SBF fájlt. (linuxon terminálba valami hasonló: sudo sbf_flash amitakarszrom.sbf ). Ez eltart pár percig. Ha végzett, akkor újraindul a telefonod az új operációs rendszerrel.

5. Rootolni kell a telefont, hogy telepíteni tudjuk a 2ndInit bootmenüt (sajnos ezt csak windows alatt lehet futtatni  tudtommal, ha valaki tud linuxos megoldást, kérem jelezze!). 

a. Telefonodon kapcsold be az usb hibakeresést: beállítások -> alkalmazások -> fejlesztés

b. Csatlakoztasd a telefont és indítsd el a SuperOneClick.exe-t a számítógépen.

c. Kattints a Root gombra

d. Ha lefut rendesen, kiírja hogy rooted

e. Indítsd újra a telefont

Ha gondod lenne a rootolással, itt találsz egy képes leírást: [link]

6. Telepítsd a 2ndInit programot, indítsd el, és nyomj a “Install 2ndInit Recovery” gombra. Ha sikerült, akkor a visszajelző led zölden fog világítani a képernyő felett. Ez után kapcsold ki az USB hibakeresést, és indítsd újra a telefonod kétszer. Ha sikeres volt a telepítés, akkor ezentúl, kb 10 másodperccel a bekapcsolás után – amikor még a Motorola logo van a képernyőn – a jelző led kéken fog világítani 2-3 másodpercig. Ha ezalatt megnyomod a hangerő lefelé gombot, akkor belépsz a 2ndInit Boot menübe.

7. Másold fel a telefonod SD kártyájára a letöltött CM7 és Google apps ZIP fájlokat (nem szabad őket kitömöríteni).

8. Kapcsold ki a telefonod, és amikor elindítod, az előbb leírt módon lépj be a 2nd Init Boot menüjébe, ott pedig válaszd a Custom Recovery menüt (a menüben a navigálás a hangerő fel-, le gombokkal, a kiválasztás a bekapcsoló gombbal történik).

9. Be kell állítani, hogy ezentúl a 2ndinit legyen a boot mód: Boot->set default->2nd-init majd térjünk vissza go back

10. A telepítés előtt törölni kell a jelenlegi adatokat: wipe data/factory reset, majd wipe cache partition.

11. Ezek után jöhet a CM7 zip telepítése: install zip from sdcard -> choose zip from sdcard -> CM7.zip kiválasztása

12. Indítsd újra a telefont, és hagyd betölteni az operációs rendszert. Majd kapcsold ki, és lépj be újra az előbbi módon a Custom Recovery menübe

13. Telepítsd a google alkalmazásokt: install zip from sdcard -> choose zip from sdcard -> google-apps.zip kiválasztása

14. Indítsd újra a telefont, és használd egészséggel!

+1. A helyes akkumulátor működés érdekében érdemes a telefont feltölteni 100%-ra, és ez után a Custom Recovery menüben: advanced -> wipe Battery Stats.

+2 Az első induláskor érdemes átállítani a telefon Baseband-jét, mert alapból USA Basebandet használ a ROM. Az alkalmazások között találtok egy kékt kör ikonú Defy Baseband Swither nevű alkalmazást. Nálam a Central Europe 34.155.2 jól működik a T-Mobile hálózatán.

 

 

Remélem hasznos és érthető volt a leírásom! Sok sikert mindenkinek!
Szerk: elveszett képek linkjének javítása — 2012.11.05.

2011.04.22.

+