MojAndroid
(x) hirdetés

A Samsung Galaxy Ace és a ZTE Blade után ismét az alsó-közép kategóriából tesztelünk egy készüléket, ez pedig az LG Optimus One. A telefont a Telenor biztosította, köszönjük.
A design ízlés kérdése, de nekem nem lett kedvencem. Továbbra sem szeretem a fizikai gombokat, pláne ha így el vannak különítve. A felhasznált anyagok viszont rendben vannak. Kellemes a készülék fogása, nem csúszik a hátlap, szépen le van kerekítve ahol kell. Bár ettől kissé szappantartó kinézete van, viszont fogni kényelmes.

 

Android: 2.2 Froyo, elvileg Gingerbread érkezik
Processzor: Qualcomm MSM7227 600MHz
Grafikus mag: Adreno 200
Kijelző 3,2" 320×480 TFT
Kamera: 3mpx AF
RAM: 512MB
Méretek: 113,5x59x13,3mm és 129 gramm
Akku: 1500mAh

A kis LG egy direkt az ilyen NAND flash meghajtókra írt fájlrendszerrel rendelkezik: YAFFS2. Miért jó ez nekünk? Mert gyors kérem szépen. Szégyen kimondani, de a Samsung Galaxy S legnagyobb problémája a dög lassú RFS fájlrendszer, ezért is jelentek meg ott a lagfixek, amik ext4-re cserélik le az RFS-t. De ennyi kitérő elég is. A lényeg, hogy ez jó és gyors is. Szóval örülünk.

/dev/block/mtdblock1 /system yaffs2 ro,relatime 0 0
/dev/block/mtdblock9 /data yaffs2 rw,nosuid,nodev,relatime 0 0
/dev/block/mtdblock3 /lgdrm yaffs2 rw,nosuid,nodev,relatime 0 0
/dev/block/mtdblock8 /cache yaffs2 rw,nosuid,nodev,relatime 0 0

Fizikai paraméterekben tehát nagyjából a Samsung Galaxy Ace jobb. Ebben gyengébb a processzor, kisebb a kijelző, gyengébb a kamera, nincs LED vaku és nehezebb. Viszont ennek nagyobb az akkumulátora. A gyengébb processzort talán Angry Birds közben lehet érezni, ami nem csak a grafikus magot terheli. A Seasons szerintem játszhatatlan, a Rioval el lehet lenni. De ha a játékokkal nem foglalkozunk vagy csak a kevesebb erőforrást igénylőkkel játszunk, akkor hasznos társunk lehet a kis LG, mivel minden más téren tökéletesen kiszolgálja az igényeinket.

Sajnos még 2.2.1 sincs a készüléken, de remélhetőleg 1-2 hónapon belül tényleg megérkezik a Gingerbread. Nem mondom, hogy nem kapott törődést a szoftver az LG-től, de közel sem annyit, mint a zászlóshajó 2X vagy akár amennyit a Galaxy Ace kapott a Samsungtól. Többek között alap a lock screen, a beállítások menü, a tárcsázó és így tovább.
Aminek viszont örülök, a One is megkapta az értesítési sorban lévő widgetet (power bar), így könnyen tudjuk állítani a fontos funkciókat. A 2X tesztben is írtam, hogy nem vagyok megelégedve az LG design oldalával és ezt itt is el tudom mondani. A használt színek egyszerűen érthetetlenek számomra.

Az LG által készített launcher a 2X-ben található kistestvére. Nem lehet annyi mindent beállítani, de alapvetően hasonlóan működik. Én nagyon nem szeretem ha túl sok program van előre telepítve, mert ezeket mindig rendszer programként telepítik, azaz nem lehet őket leszedni. Ez mondjuk a Facebook kliensnél még nem is probléma, de a hivatalos twitter kliens már az. Nem ismerek senkit, aki azt használná – bár rengeteg telefonon fent van – viszont ha másikat választunk, ez csak feleslegesen foglalja más programok elől a helyet.

Tudom, hogy nem lett túl hosszú a leírás, de rengeteg teszt van a készülékről a neten – teszt képek, videók, vélemények – és én igazából az Android képességeit szoktam vizsgálni illetve a használhatóságot. Összességében meg vagyok elégedve a készülékkel. A korai alsó-közép kategóriás Androidos telefonok hibáiból alig maradt. Nem harmatgyenge a processzor, van használható grafikus mag, nincs memória hiány, de még mindig kevés a programok telepítésére szánt hely (ez egyébként így van az összes kategória társnál). Ezért is mondtam azt tavaly év közepén, hogy jövőre érkeznek meg azok a gyengébb képességű készülékek, amik megadják az igazi Androidos élményt. Nos, itt vannak. Hármat teszteltünk, de a HTC Wildfire és társaik sem szégyenkezhetnek. Természetesen akinek minden kell, annak a felső kategóriából kell választani, de az alsó-közép kategóriás Androidos készülékek már nem csak operációs rendszerben, hanem minden tekintetben a buta telefonok (és a többi érintőképernyős: Bada, Symbian, stb.) előtt járnak. Na jó, ha az akkumulátor teljesítmény számít, akkor még nem tudják felvenni a versenyt az úgynevezett feature telefonokkal, de ez minden nagy képernyős készülékre igaz.
Kiknek ajánlom az Optimus One-t? Azoknak akik nem akarnak komoly játékokkal játszani, akiknek nincs szükségük a nagy kijelzőre (ZTE Blade) illetve akik nem akarnak 15-20e Forinttal többet adni egy Samsung Galaxy Ace vagy egy HTC Wildfire készülékre. Saját véleményem szerint ugyanis a HTC jobban össze van rakva, a Samsung pedig erősebb annyival, hogy inkább azokat választanám. Nem beszélve arról, hogy az Ace-nek a kijelzője is nagyobb. Pont annyival, hogy az én ujjaimmal jobb azon gépelni.
Egy kicsivel több törődést kell adnia az LG-nek ebben a szegmensben és azt hiszem felkerülnek a térképre a HTC és a Samsung mellé.

(x) hirdetés
2011.04.15.

+