MojAndroid
(x) hirdetés

Hiszed vagy nem, kedves olvasó, vannak emberek, akiknek egy telefon elengedhetetlen hozzávalója a hardveres QWERTY billentyűzet. Vagy azért, mert még nem szokták meg az on-screen billentyűzetet és egy valós fizikai billentyűzeten még most is jobban-egyszerűbben-gyorsabban tudnak pl. emailt írni. Vagy azért, mert pl. a fent említett emailek 3 mondtatnál hosszabbak, esetleg sok chat is játszik, és jól jön a valós visszajelzés az eszköztől (hogy ti. pl. ott a rücsök az F-en és a J-n). Vagy, mint jómagam, a fentiek kombinációja, plusz az, hogy ha elhasal valami az androidportal.hu alatt, akkor bizony szeretek akár útközben is behaladni SSH-val és megnézni, hogy hogy súg a dagi hugi.

Nos, a magunkfajták egy részhalmazának célozta a Samsung a Samsung Galaxy 551-et, amit a Telenor, illetve konkrétan a Red Bull Mobile jóvoltából jó ideig (figyelitek? a volta, és az ideig is jó, ez már csak ilyen!) éles környezetben használhattam. Lássuk, mire jutott a hipohaptikus geek a kis 551-gyel!


Mielőtt rátérek a szokásos speckó pr0n bekezdésre, előrebocsátok egy fontos dolgot: jómagam az Android-éra hajnala óta használok megelégedéssel egy HTC Dream-et. Ez ugyebár (amellett, hogy az első Androidos telefon en bloc) az első, és állítom, hogy a mai napig a legjobban összerakott Andriodos QWERTY okostelefon. Mivel azonban az ARM v6 processzor-architektúra, és az 528 MHz-es (igaz, overclockolt) procisebesség fölött, na meg a 97 MB rendszermemória fölött igazából rég elszállt az idő, jó ideje keresem a Dream méltó utódját a háztartásomba. Ennek a keresésnek egyik állomása a Samsung 551.

Hardver

A készülék teljes neve Samsung GT-i5510 Galaxy 551, ilyen néven szerepel a PDAdb-n is. És persze amikor a RBM bejelentette, hogy kapható lesz náluk, már írtunk róla röviden, elevenítsük fel:

  • Samsung S3C6410 processzor: ez egy ARMv6 architektúrájú processzor; ugyanaz, mint ami a Galaxy Spica-ban van, viszont míg ott 800 MHz-en fut, az 551-ben csak 667 MHz-re van clockolva. (Tehát a sebesség inkább a Galaxy 3-hoz van közel, mint a Spica-hoz, annak ellenére, hogy a Galaxy 3-ban más proci van.)
  • 512 MB RAM
  • 512 MB ROM, ebből 160 MB elérhető felhasználói programok, adatok számára
  • 3,2″-os, 240×400 felbontású kapacitív kijelző
  • CSD, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA támogatás
  • 802.11b, 802.11g, 802.11n WiFi támogatás – ebből a 802.11n különösen érdekes
  • DLNA támogatás
  • 3,1 Megapixeles kamera, aGPS
  • 1200 mAh akksi, ebbe a gyártó szerint 3G használata mellett 370 óra készenléti idő vagy 5 óra folyamatos beszélgetés fér bele
  • Android 2.2 FroYo, TouchWiz 3.0-val
  • Alacsony sugárzás:
    • 0,375 W/kg EU SAR érték;
    • amerikai szabvány szerint 0,18 W/kg (fej) és 0,9 W/kg (test)
  • FM rádió
  • kicsúsztatható, 4 soros hardware QWERTY billentyűzet

Say no more, mondja Eric Idle a megfelelő helyen (Nudge Nudge), ebből is látszik, hogy a Samsung az alsó-közép szegmensben küldi harcba ezt a QWERTY warriort. A 438-as Quadtant pontszám az XPERIA X10i és a HTC Desire közé pozicionálja az eszközt – a rendszer érzetre mégis lassabbnak tűnik: a reprezentatív Angry Birds teszten magasan képzett elit tesztcsapatunk “némi döcögést, de azért működést” tapasztalt, de itt is igaz, hogy Angry Birds Seasons-t nem ezzel akarsz majd játszani, hacsak nem szereted a stop motion művészetben rejlő extra kihívásokat.

Külsőségek

A telefon a hardveres billentyűzet miatt viszonylag vastag, avatatlan szemlélő azt mondaná, hogy “jé, itt egy bumfordi Samsung”. De csak azért mondhat ilyet, mert a kicsúsztatható billentyűzet becsukott állapotban nem látszik: nem nyikorog a telefon, nem mozgolódik a billentyűzet illesztésnél. Jul konkrétan napokig észre sem vette, hogy a telefonnak van egy kicsúsztatható billentyűzete; a pofonegyszerű (szimpla kicsúszós) billentyűzet megoldásnak köszönhetően sikerült egy jól összerakott, masszív érzetű billentyűzetes telefont csinálni – a Samsung igazán adhatna leckéket a HTC-nek etéren!

A vastagságtól eltekintve a telefon akkora, amekkorának egy 3,2″ eszközt elvárunk: viszonylag kicsi és könnyű. A könnyűséghez persze hozzájárul az is, hogy teljesen műanyag a ház. Mondanám, hogy “piano black” (amit a hátoldalon egy Red Bull logo tör meg, vagány), de a kicsit szappantartós érzet miatt maradjunk a kevésbé exkluzív, de találóbb “fényes fekete bevonat” kifejezésnél.

Külön jegyzem meg, hogy erről a készülékről sem maradt le a Samsung kedvessége unalmas meetingen ülő droiddereknek, a kis USB tolóajtó. Imádom ezt az alkatrészt!

QWERTY billentyűzet

Mivel a telefon legfontosabb differenciátora a QWERTY, egy pár mondat erejéig külön kitérnék rá.

Először is, mivel 4 soros billentyűzetről beszélünk, külön számsornak természetesen nem jutott hely – a számokat a módosító billentyűvel (Fn) lehet előcsalogatni. Ez nem egyedi korlát, a HTC Dream-em kivételével jelenleg (ha jól tudom) az összes QWERTY telefon ugyanezt a megoldást használja.

A nálam járt eszköznél viszont az a furcsa konstelláció állt elő, hogy valamiért (sejthetően) német volt a QWERTY kiosztása, az angol billentyűfestés ellenére. Ez azt a kellemetlenséget eredményezte, hogy a magyar nyelvben viszonylag gyakran használt “,” gombhoz rendelt karakter lecserélődött a viszonylag ritkán használt “ß” karakterre. (“Haß, alkoß, gyarapíts!”) Emellett a Y és a Z is megcserélődött, a vessző pedig leköltözött a “.com” feliratú gombra. Nem tudom, hogy ez a Red Bull túlzott (bár érthető!) Sebastian Vettel-rajongásának tudható be, vagy szimpla firmware bug, mindenesetre az 551 eredményes használatához kénytelen voltam megszokni, hogy a billentyűzeten máshol vannak egyes dolgok, mint ahova rajzolva vannak.

Egyébként a billentyűk jó alakúak, jó fizikai feedbacket adnak, megvan a gépelést könnyítő F és J dudor, és szuper dolog, hogy vannak fel-le-jobbra-balra kurzorok – hosszabb írások (emailek, blogposztok) szerkesztésekor nagyon jól tud jönni! Az egyetlen panasz a fizikai kialakításra talán az lehet, hogy a felső sorban levő gombok kicsit kényelmetlenül nyomkodhatóak a “belógó” lecsúsztatott képernyő miatt – ennek a panasznak a mértéke nyilván ujjbumszliságfaktor-függő. (És íme, kreáltam egy új kifejezést.)

És mivel geek tesztet olvastok, térjünk ki egy kicsit (vagy annál kicsit többet) a kicsúszós QWERTY egyik fontos használati területére: az SSH terminálra. (Nem geek/konzolbetyár/bitbuherátor/bofh/1337 olvasóink egész nyugodtan görgethetnek a következő vastaggal szedett alcímre, az “Alaprendszer…” kezdetűre.)

A QWERTY és az SSH

SSH-ra természetesen ConnectBot-ot használok telefonról, ez egyrészt GPL-es szoftver, másrészt az egyik első, ami anno teljes magyarítást kapott, ráadásul közösségi erőfeszítés eredményeképp! (Még én is fordítottam bele pár stringet.) Továbbá azon ritka appok egyike, akik a Marketen 5 csillaggal szerepelnek. Lényeg a lényeg, a ConnectBot oly módon emulál terminált telefonon, hogy a Linux környezetben oly fontos módosító billentyűket (legfőképpen CTRL és TAB, meg a /) a telefon hardver billentyűihez rendeli: a CTRL-t a trackballhoz/trackpad-hez, a TAB-ot a jobb oldali “.”-hoz, a /-t pedig a jobb oldali “,”-höz, de rendelhetsz hozzá a hardveres kamera gombhoz is, ilyesmi. És emellett persze működik onscreen billentyűzettel is, de a “TAB-TAB” kombó pl. amennyire láttam nem, és eleve elég kényelmetlen így gépelni bele – sokkal, nagyságrendekkel jobb teljesítményt lehet terminálban elérni, ha van harderes QWERTY-ed.

Ezért szomorú, hogy a Galaxy 551-en se trackpad nincs (a középső gomb a “home”, amit értelemszerűen nem célszerű nyomkodni szerver bütykölés közben), se hardveres kamera elsütő, sem pedig második “,” és “.” gombok, amihez bármely shell-ben fontos módosítót hozzá lehetne rendelni. Így ezekre marad az onscreen módosító kombó, ami bár használható, de elég macerás. És ha már itt tartunk, cserébe nem értem, minek egy hardveres QWERTY-re dedikált “levél” gomb, meg “web” gomb – kb. 2 másodperc alatt nyomok egy “home”-ot és már indítom is a GMa
ilt, vagy a böngészőt…

Összességében tehát a QWERTY billentyűzet jó (mert a QWERTY léte mindig jó), de SSH-ra nem ideális. Emailek, blogposztok megírására viszont örömmel használtam.

Alaprendszer és Samsung alapinstall

Az alaprendszer semmi különlegességet nem hordoz magában: az Android 2.2-re a Samsung a szokásos TouchWiz launcherét telepítette erről korábban már jó véleménnyel voltam, amely véleményen most sem változtattam rajta: letisztult, egyszerű launcher megoldás, sallangmentes, gyors.

Az alaprendszeren felül pedig alap Samsung alkalmazásokat kapunk a nullkilométeres telefonnal:

  • Hangfelvevő
  • FM rádió app
  • Tök alap jegyzet (memo) alkalmazás (cloud sync nélkül)
  • Samsung által némileg átfestett Google Calendar app
  • Samsung Apps alkalmazás, ami viszont az 551-en egyszer sem indult el (“Error code: 2000”)
  • Write and Go kombinált szociál-alkalmazás

Érdekesség még, hogy a zenelejátszóhoz kapunk egy rakás kevéssé használható equalizer presetet. Pl. a “live” preset aktiválásával valóban olyan hangzást kapunk, mint amikor a PeCsában egy koncerten elegünk lesz a túlküldött és emiatt nem túl jó hangzású hangcuccból, és ezért inkább kimegyünk az előtérbe sörözni… ilyesmik. Az alap hangbeállítás nagyjából működő zenét eredményez, persze a fülhallgató korlátain belül.

Kijelző, kamera, akku

A telefon kijelzője egy érdekes állat. Röviden összefoglalva rossz, de foglalkoztat, hogy mitől, mert egyszerűen nem értem. Egyrészt béna a betűtípus: olyan, mintha állandó félkövér lenne. Másrészt viszont olyan érzete van a kijelzőnek, mintha egy kicsit kisebb lenne a felbontás, mint amit a kijelző támogat, és emiatt a rendszer felméretezi a valós felbontásra a pixelszámot, torzítva a megjelenést, subpixel renderinget… Egyszerűsítve olyan, mint amikor az 1280×800-at támogató notebookodon a Windows 1024×768 alap felbontással megy, és torzulnak a betűk, ikonok. Mondom, nagyon fura, már-már azt gondolnám, hogy ez is a billentyűzethez hasonló firmware bug. Ezt a felbontásbeli furcsaságot látod a cikk végére biggyesztett screenshotokon is, de talán a legkarakterisztikusabban itt látszik:

Samsung 551 felbontás anomália

Furcsa anomálisa, nem igaz?

A másik negatív érdekesség pedig az akkuidő: az 1200 mAh akksi ehhez az eszközhöz szuper kéne legyen, ehhez képest, és a kis (240×400 felbontású) képernyő ellenére 1 business day az élettartam, esténként mindenképp töltő-pozitív.

A telefonnal szállított kamera nem meglepetés, semmilyen irányban: alapkészülékbe alapkamera való, ezt nem hazudtolja meg az 551 sem: a 3,15 Megapixeles kamera nappali fényben elfogadható, de semmiképpen nem művészi értékű képeket készít, vaku nincs, a 320×240-es mozgókép funkció pedig maximum akkor jön jól, ha leszállnak az ufók a szomszédodba, és semmi más mozgóképre képest eszköz nincs a kezed ügyében. Lassan azért itt lesz az ideje, hogy a gyártók az alapkészülékeikbe is minőségibb képrögzítő megoldásokat pakoljanak, de úgy tűnik még nem tartunk ott. (És természetesen a cikk végén találhattok pár tesztfotót is.)

Összességében

A Samsung Galaxy 551 belépőszintű telefon azoknak a butatelefonról megtért felhasználóknak, akik majdnem vettek egy Samsung Galaxy 3-at, de hiányolták belőle a régi jó fizikai billentyűzetet. Ez az eszköz emailek, ilyesmik írására alkalmas, de az általam korábban meg(láz)álmodott ügyeleti telefon funkcióra nem tudom ajánlani. (És a Dreamet sem erre fogom lecserélni.) Remélhetőleg a pár zavaró dolgot (billentyűzet kiosztás, képernyő anomáliák) hamar javítják majd, és akkor egy egészen jó kis alapteló lesz belőle.

2011.03.31.

+