MojAndroid
(x) hirdetés

A Samsung Magyarország jóvoltából nálunk vendégeskedett egy hétig a legkisebb telefonjuk, a Galaxy Mini

Adatok röviden [teljes specifikáció a pdadb-n]:

  • CPU: 600 MHz Qualcomm MSM7227
  • ROM+kapacitás: 512 MiB (elérhető: 160 MiB)
  • Kijelző: TFT , 16777216 szín, 3.1″
  • Felbontás: 240 x 320
  • Wifi, gps, bluetooth, 3.5 jack
  • 3.2 Mpixel kamera

Mint látjátok minden benne van, ami a nagyokban. Mindehez 2.2.1 -es Froyo jár. Azaz a Samsung kitett magáért és összerakott egy igazi belépő telefont. Ez a telefon nem a geekek eszköze lesz:

galaxy mini

A kezdők között pedig valóban sikerre számíthat a kütyü.

DSC_3218

Külső

A Galaxy mini egy fiatal gyerek kezében is kényelmesen elfér. A házat műanyagból készítettek, s különböző szinekben is elérhető a telefon. Ami érdekes, hogy amíg a Galaxy Tab esetében a 16:9 képarány mellett döntött a koreai gyártó, addig a Mini esetén visszatér a 3:2 képarányhoz. A hátlap a Sony-Ericsson X10-hez hasonlóan nem csősztatva, hanem lepattintva vehető le. A hátlap alatt van az akkumulátor és a SIM kártya foglalata. 

A Samsung mérnökei a készülék oldalán helyezték el a MicroSD kaput, így nem kell esetleges kártyacsere esetén nem kell eltávolítanunk a hátlapot, vagy az akkumulátort (sajnos több gyártónál ez a helyzet).

A telefonon három gomb helyezkedik el a kijelző alatt, ezek a már szokásos Samsung gombok, bal oldalt a menü, középen a home és jobb oldalon a vissza gomb található. Szintén Samsung megoldás, hogy a ki-bekapcsoló gomb a készülék jobb oldalán található. Aki tehát már valaha használt Samsung telefont, itt is mindent egyből meg fog találni. Dedikált fényképezőgép gomb nem került a készülékre.

Belső

Mint már fent írtam, a telefonban 2.2.1 van, így minden funkcó pont úgy működik mint minden más androidos telefonon. Vezetéknélküli hotspot, vagy a Gmail, Market, s a Samsung alkalmazások és a swype se maradtak ki. Magyarul a Samsung nem butított semmit a telefonon attól függetlenül, hogy belépőszintű telefont készített.

Sajnos a kijelző felbontása és a szinek néhány dolognak korlátot szabnak (pl. nem fut az Andry Birds), de mint fentebb is már jeleztem, ez egy belépő, kezdő telefon, így némi kompromisszumra szükség van. A Marketbe lépve, vagy a Gmailt használva sok esetben a fejléc elfoglalta a teljes kijelzőt. Ez zavaró lehet, ha valaki sokat használja ezeket. Ezek az emberek viszont nem ilyen telefont fognak venni.

A kamera hozza a szükséges minimumot, diákoknak puskázáshoz (tanár vagyok, kövezzetek meg, de bizony ez a kamera és az okostelefonok egyik legelterjedtebb felhasználási területe) éppen alkalmas. Multitouch, pinch zoom tökéletesen működnek a telefonon.

A telefon készenléti ideje a megszokott egy másfél naphoz képest nekem inkább a másfél két napot hozta. Mindezt folyamatos 3G, és szinkronizálás mellett.

DSC_3216

Kinek?

Mindenkinek. Bár a Samsung a kezdőknek ajánlja, akiknek valóban ideális, azonban szerintem a haladó felhasználók is örömüket lelhetik a készülékben. Kevesen rohangásznak egy teljes értékű okostelefonnal és tablettel, vagy laptoppal. Ha viszont valaki egy tablet mellé egy Galaxy Minit, mint “kiegészítő” telefont társít, tökéletes kombináció lehet akár a magamfajta geekek számára is. A telefon mindig az embernél, gyors e-mail ellenőrzésre alkalmas, twittek elküldésére, de ha már hosszabb levél írására, vagy olvasására van szükség, akkor a netet megosztva ott a tablet, esetleg laptop.

A telefonnak a népszerűségét az ára fogja meghatározni. Amennyiben az ára a jelenlegi 50.000 Ft 10-20%-ot csökkenne, azt hiszem mindenki ilyet venne. Az 50.000 Ft azért mégis csak félszáz ezer, s azt hiszem ez sokak számára lélektani küszöb. Ráadásul sokkal kisebbnek érzi az ember a különbséget az 50 és a 100 között, mint a 0 és 50 között.

A kérdés, hogy a szolgáltatók mennyit adják a telefont. Előfizetéssel nyilván nulla Ft körül, kérdés, hogy kártyás csomagban 30-40 ezer Ft-ért elvihető lesz-e. Akkor azt hiszem, hogy a diákok (és szüleik) kedvence lesz. Sajnos jelenleg a Galaxy mini közel egy árban van, sőt picit drágább a T-nél, mint a sláger ZTE Blade. Persze az is igaz, hogy a Galaxy Mini egy frissen kiadott telefon, a Blade pedig már régi motoros. A Telenor még nem forgalmazza, s a Vodafone kínálatában se találkoztam vele.

(x) hirdetés
2011.02.26.

+