MojAndroid
(x) hirdetés

Az összes szociális szolgáltatás közül azt hiszem a Twittert használom a legtöbbet: egyszerű, mint a faék, letisztult, sallangmentes, és egyéb szuperlatívuszok. Elfoglalt emberként képtelen vagyok feldolgozni a Facebookot csavarozgató manók által rissz-rossz szempontok szerint szűrt hírfolyamot, ahol ráadásul olyan emberek is vannak, akikkel legutóbb általános iskolában találkoztam (és akkor se sokat). De ennyit rólam.

Szóval a Twitter jó, de a twitek egy része engem tipikusan nem érdekel. A Foursquare, Gomiso, és bartai által generált üzenetek hidegen hagynak: ha esetleg mégsem, az anya-alkalmazásban úgyis össze vagyok “friendelve” az illetővel, ami kell, ott megtalálom. Azt pedig, hogy általam intelligensnek tartott (hiszen követem Twitteren, adott esetben Androidot használ!) emberek hogyan képesek a Való Világ 4-ről és hasonlókról twitelni, végképp nem értem, és a legkevésbé sem akarok tudni róla.

Az ilyen twitszmog kiszűrésére való a Proxlet, egy konfigurálható twitter proxy.

Hogyan működik?

A Proxlet röviden és nagy vonalakban úgy működik, hogy a Twitter forgalmad, mielőtt a Twitter kliensedbe (akár webes, akár mobil kliens) érkezik, “átmegy” az ő szerverükön, ami az általad megadott szűrőfeltételek szerint kiszűri a neked nem kellő twiteket. Szűrni pedig szinte mindenre lehet: hashtag alapján (bye-bye #vv4, #megafaktor, és társai!), user alapján (persze akkor miért nem iratkozol le), csinálhatod azt, hogy általad kiválasztott userektől csak linket tartalmazó twitet fogadsz be, blokkolhatod idegesítő appok idegesítő automata twitjeit (4sq, Gowalla, és társai), de akár az összes twitedet konvertálhatod CSUPA NAGYBETŰSRE, hiszen enélkül a világ egy kicsit unalmasabb hely lenne.

A Proxlet Androidos eszközökön jelenleg a Twidroyd-ot és a Seesmic-et támogatja, de ezen felül működik a hivatalos webes Twitter oldallal is, a TweetDeck desktop kliensével, és a Twitter for iPhone-nal is.

Hogyan használom?

A használata pedig igen egyszerű:

  1. Regisztrálsz a proxlet.com oldalon
  2. A proxlet.com/home oldalon megnézed/megjegyzed a “Custom API URL”-t – ez a te saját API címed
  3. A Custom API URL használatával beállítod a Twitter kliensedet (ami ugye vagy Seesmic vagy Twidroyd)
  4. A proxlet.com/home oldalon beállítod a szűrőfeltételeket.
  5. Örülsz

Hogyan állítom be Androidon?

Például a Seesmic beállításának folyamata így néz ki:

  1. Az Accountoknál tappants az “Add an account” gombra
  2. Válaszd ki a “Twitter proxy” lehetőséget
  3. Írd be a Twitter felhasználónevedet és jelszavadat, majd lejjebb
  4. Írd be a proxlet.com/home oldalon (bejelentkezve) látható “Custom API URL”-t; vigyázz, a Proxlet nem támogat SSL-t, a “Use secure connection”-t pipáld ki (alapból be van pipálva)
  5. Tappants a “Sign In”-re
  6. Örülj

(Mindezt a cikk alján képernyőképekkel is megmutatom még egyszer.)

Van-e rózsa tövis nélkül?

Nincsen rózsa tövis nélkül, a Proxlet sem tökéletes:

  1. Bár a Twitter jelszavadat konkrétan nem adod ki a Proxletnek, gyakorlatilag minden mást igen. Ez pedig eleve privacy szempontból problémás, gondolj bele: a Twitter folyamod egy harmadik fél rendszerén átmegy, és semmi ráhatásod nincs, hogy mit csinálnak vele.
  2. Nem tud SSL-es kapcsolatokat kezelni, vagyis elvileg aki akarja, lehallgathatja a Twitter kliensed adatforgalmát, pl. egy nyílt WiFi hálózaton, de akár 3G-n is (persze ott azért kicsit nehezebb.)

Úgyhogy az általános “légy észnél” elv érvényes itt is: ha olyan a Twitter folyamod, hogy nem szívesen osztanád meg mással, akkor inkább a zaj, mint a biztonsági kockázat. Ha egyáltalán nem érdekel a dolog (és mondjuk havonta jelszót változtatsz amúgy is), viszont nagyon zavar a zaj, akkor viszont jó megoldás lehet a Proxlet.

Használd ésszel!

2011.02.25.

+