HTC Desire HD – második felvonás

Ha már a technikai adatoknál hagytuk abba (első cikk), akkor nézzünk egy kis "mindenki kedvence" Quadrant Andvanced eredményeket. Az SGS install után mérve jobb I/O teljesítményt nyújtott, mint most. Akkor 1250 körüli összesített értéket ért el. A másik két készülék friss install utáni mérést kapott. Csak azért nem azt a képet teszem be az SGS-ről, mert nincs meg normális méretben. Szóval nézzük az eredményeket:

Készülék HTC Desire HD HTC Desire Samsung Galaxy S
CPU 5036 3001 1500
Memória 1091 1072 1824
I/O 2571 613 867
2D 282 269 292
3D 563 317 891
Összesen 1909 1054 1075

 

A CPU oldalhoz tegyük hozzá, hogy a teszt Snapdragonra van optimalizálva, de a HD ebben előnyben van ettől függetlenül. A Desire és a Galaxy S processzor erő terén partiban vannak egymással. A Galaxy S-nek sosem volt erőssége az I/O, egészen egyszerűen nem igazán találták meg a megfelelő kernel beállításokat a Samsung mérnőkei az RFS fájlrendszerhez. Szerencsére – ha minden igaz – 2.3-al jön az ext4 fájlrendszer, de ez még a jövő. Jelenleg kétségtelenül a HD a legerősebb I/O-ban és ez bizony érezhető (pl. amikor egy widgethez hozzá akarsz rendelni egy alkalmazást vagy első boot idején ahogy a home felület feltölti az alkalmazás listáját). 3D oldalon viszont még mindig a Galaxy S a király. Nem is igazán értem a HTC miért erőlködik az AMD féle grafikus magokkal, de ezt tőlük kellene megkérdezni. A Samsungban használt PowerVR SGX 540 (ennek az öccse van az alma4 telefonban, bizony, még az is gyengébb) a piacon a legerősebb volt a Tegra2 előtt. RAM oldalon is a Samsung a legerősebb, egyszerűen a saját maga által gyártott modulok gyorsak és nyilván tudnak is rá optimalizálni. Tehát a hétköznapokban a HD a leggyorsabb, ha játszani vagy videózni kell, akkor az SGS a nyerő ember, a Desire pedig a sor végén kullog.

Balra a HD, jobbra a Galaxy S Quadrant Advanced eredményei.

Most pedig szemétláda leszek, de csak HTC fan nézőpontból. Ugyanis a Sense-et nem a Touchwiz-el fogom összehasonlítani. Egyszerűen azért mert ez Android és mert a HTC fanok illetve a gyártó is állandóan arról beszél, hogy azért HTC mert van rajta Sense. Nos, a HD megkapta a legújabb verzióját, szóval elvileg ez most a csúcs. Az Android viszont az a platform, ahol ha valami nem tetszik, akkor lecserélem. Ezért a Galaxy S Launcherpro Plus, Beautiful Widgets kombóval lép a ringbe. Igen, mind a kettőnek ára van. Ha jól sejtem most 3 (max 4) dollárból meg lehet vásárolni a kettőt (bár időjárás widgetből rengeteg jó, ingyenes darab is van). A Sense pedig ingyen van. Hogyne ingyen. A készülék árában, vásárláskor kifizetve. Ingyen csak a levegő van, de még ez is változhat… A két Android Froyo-t is összehasonlítom, hiszen mind a két gyártó személyre szabja. A HD-n 2.2, az SGS-en 2.2.1 fut. Akkor lássuk a medvét.

Home felület, avagy kezdőképernyő. Nos, az új Sense támogatja a témákat. A kezdőképernyő dockján el is foglal egy érintőgombot, a háromból. Bravo… A témák egyébkétn rendben vannak, szerintem mindenki megtalálja a számítását, ha nem akar sokat foglalkozni a telefon kinézetével. A Launcher Pro-ban, 3 dockon összesen 15 gombot tudunk elhelyezni, saját vagy egyéni ikonokkal. Azt hiszem ezt meg is beszéltük.

Balra a HD with Sense, jobbra a Galaxy S Launcherpro Plus + Beautiful Widgets kombó látható

Sense alatt van egész vagy fél képernyőt elfoglaló időjárás widget illetve 2×1-es mini. BW alatt van fél képernyős, 4×1, 1×1, csak időjárás, stb. De az ingyenes cuccok is tudnak elég sok méretet. A Marketről letöltött widgetek mind testreszabhatóak, úgy néz ki a legtöbb ahogy akarjuk és azt az alkalmazást vagy alkalmazásokat indítják el, ami nekünk tetszik. A Sense-nél az óra jön elő és pont (vagy én vagyok béna, de nem találtam testreszabásra lehetőséget). A Friends (facebook, twitter) és egyéb kezdőképernyős widgeteket tudja a Launcherpro Plus is. Szóval nem találtam meg azt ami miatt a Sense-től el kellene ájulni. Illetve de, egy dologra mindenképpen jó. Ha valaki csak akar venni egy Androidos telefont és nem érdekli a többi, akkor készen kapja. A gyári felületek közül a Sense a legjobb, a legtöbb widgettel bíró és a legjobban testreszabható. De ez itt Android. Android. Android. Azaz, akinek a kész kell, vehet bármit, ez itt pont arról a szabadságról szól, hogy olyan a telefonom amilyennek én akarom, az fut rajta amit én szeretnék és olyan alkalmazások állnak rendelkezésemre, ami máshol el sem képzelhető. De ha valaki tud még egy platformot, ahol kicserélhetem a tárcsázót, a névjegy alkalmazást, az sms alkalmazást illetve szinte bármit, az szóljon bátran, érdekel.

Balra a HD, jobbra a Launcherpro Plus

Ami a HD-nak nagy előnye, hogy végre magyarul beszél az emberhez. Igaz nem 100%-ban, de a Samsung által (az összes telefonján) hozott mennyiségben/minőségben. A Desire csak angolul tud és bizony ez nekem sem tetszik, annak ellenére, hogy nem okoz problémát illetve a Market nagy része is angolul van. A telefon menüje igenis magyarul beszéljen hozzám, ha már a többi gyártó összes, itthon kapható Androidos készüléke képes rá. Szóval jó pont, felkerültünk a HTC-nél is a térképre.

Balra a HD, középen a Desire, jobbra a Galaxy S

Most pedig az a rész következik, ahol a HTC bizony elvérzik. Ez az értesítési sor (notification bar). Eddig szinte csak dícsértem a telefont, hiszen egy nagyon jó darabról van szó. A Sense is remek (remélem senki nem értette félre, nem a Sense "lehúzása" volt a cél az előzőekben, egyszerűen bemutattam, hogy valóban a gyári felületek közül kiemelkedő, de ez Androidon szinte lényegtelen), de elég régen jelent meg és minden jó tulajdonságát lemásolták vagy jobb formában megvalósították. Szóval a "with Sense" már nem cseng olyan jól, mint 1 évvel ezelőtt. A notification baron viszont kellene még dolgozni. A Samsungnál jó ideje egy widgetet helyeztek ott el. Nem csak a Galaxy S-en, a Galaxy 3-on és minden újabb készüléken (mellesleg pl. a kínai gyártó által szállított Red Bull Mobile is tud ilyet…). A HTC is érezte, hogy ez az értesítési menü használható lenne valamire. Sikerült is belerakniuk a legutóbb használt programokat. Bravo. A home gomb hosszan ugyanezt tudja bármelyik Androidon. Ott az alap funkció, akkor ez mire jó? Értesítési sor nem mindig van, home gomb viszont igen. Nézzük meg a Galaxy S-t. Ha a home gombot hosszan nyomva tartja az ember, akkor nem csak a nemrég használt programok jönnek be, hanem egy widget is, feladatkezelő néven. Ami egy RAM takarító, futó alkalmazásokat mutató ki
s alkalmazás (meg persze mutatja, hogy mennyi szabad helyünk van a készüléken, belső, külső SD kártya, programoknak, stb. és egy uninstall menü is van benne).

Balra a HD recent apps, középen az SGS recent apps, jobbra az SGS feladat-kezelő tárolás menüpontja.

A notification bar-ba a Samsung egy widgetet helyezett el, amin egyből kapcsolhatjuk a Wi-Fi, Bluetooth, GPS funkciókat, a készüléket elnémíthatjuk (ez mondjuk felesleges, mert a hang lefele gomb is képes erre) illetve ki vagy bekapcsolhatjuk az automata képernyő elforgatást. Amíg nem volt meg az SGS, switchpro widgetet használtam ezen funkciókra. Azt hiszem itt az ideje, hogy a HTC is lopjon ötletet másoktól. Nem szégyen az. Persze lehet, hogy nem nekem van igazam, mindenki döntse el maga melyik a jobb. A kinézet szintén ízlés kérdése. Nekem ez a HTC-n mindenhol használt fehér nem jön be.

Balra a HD, jobbra az SGS

Innen folytatjuk. A következő részben megnézzük az SMS, a névjegyek és hívás appokat illetve beszámolok a kedvenc HD funkciómról, valamint egy összefoglalással lezárom a tesztet. A befejező rész itt olvasható.

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
, , ,