MojAndroid
(x) hirdetés

(Nem gondoltam volna, hogy eme hasábokon BlackBerry-vel kapcsolatos cikket fogok valaha írni.)

Ez bizony érdekes: a Boy Genius Report értesülése szerint a RIM, a BlackBerry-k gyártója újtabletjéhez (ami PlayBook névre hallgat, de úgyis mindenki BlackBerry tablet néven fogja ismerni) nagyon erősen gondolkodik az Android appok futásának lehetővé tételén.

Egész konkrétan a RIM egy Java VM-et szándékozik tenni a PlayBook-ba, és jelenleg az Androidból ismert Dalvik VM elég jó esélyekkel indul. A BGR szerint erre jelenleg nagyon jó esély van, és többféleképpen lehetséges: a RIM vagy a nyílt forráskódú Dalvikot használja, amely esetben ugyebár nincs szüksége semmilyen formában a Google-re, vagy pedig egyszerűen lepaktál a Google-lel, és együttműködnek, hogy minél jobban fusson a Dalvik a QNX-en (a “BlackBerry OS”-en)

Azért persze amíg nincs meg a bejelentés, addig ne rohanjunk a boltba előrendelni a tabletet. Sejthető (borítékolható), hogy a Dalvik, ami nagyon erősen és az alapoktól kezdve mobil eszközökre van optimalizálva, ráadásul opensource, tényleg nagyon jó választás egy tabletre, ha Java VM-re van szükség – technikai szempontból.

Azt is látni kell viszont, hogy ilyen stratégiai döntéseknél már eléggé bejátszik a politika, az pedig egy érdekes kérdés, hogy a RIM hogy tálalna egy olyan fejleményt, hogy egy vetélytárstól vesznek át kódot, kvázi beismerve egy másik platform szuperioritását… Könnyen elképzelhető, hogy bár a CTO támogatná a döntést, a CEO felülbírálja és egy kevésbé jó, de még mindig jó és nem blama VM-et választanak.

Meglátjuk. Mindenesetre az is nyilvánvaló, hogy egy olyan tablet, ami alapvetően BlackBerry, viszont futnak rajta jó kis Android appok, az üzleti szegmensben nagyon erős tudna lenni.

(x) hirdetés
2011.01.27.

+