MojAndroid
(x) hirdetés

Most kivételesen nem appot és nem játékot mutatok be, de még csak nem is hírt vagy bemutatást, érdekességet hozok. Egyszerűen az elmúlt 2 nap magyar Android blog/portál cikkek kiverték nálam a biztosítékot (tiszta Velvet kategória…). Szóval most egy jól megmondás és kirohanás következik, nézzétek el nekem. Amerikából (egy T-Mobile alkalmazott twitter bejegyzéséből) indult el a móka, miszerint a Samsung megtiltotta a szolgáltatóknak, hogy kitegyék a Froyo-t a telefonjaikra. Illetve a másik aranyos "okosság", hogy a Samsung pénzt kér a frissítésekért.

Nos, akkor kezdjük azzal, hogy a Samsung semmit nem tud megtiltani, mivel a szolgáltató eleve nem frissíthet telefont. Csak Samsung szerviz illetve a Samsung által jóváhagyott (és a megfelelő eszközökkel rendelkező) szervizek frissíthetnek szoftvert egy telefonon vagy javíthatják azt a garancia elvesztése nélkül. Ez nem Samsung sajátosság, minden gyártónál így van. Tehát a Samsung nem tilthatta meg a Froyo kiadását, hanem maximum ő maga nem adta ki, valamilyen oknál fogva (erről később). Szintén a Samsung az, amely a saját FUS szervereiről kiadja a frissítéseket a KIES alkalmazáson keresztül. Ennyit a tiltásról.

Nézzük a pénzért adja hülyeséget. Pénzért adja? De mit? A saját nevét ássa alá ha késik egy frissítés, ráadásul a Verizon telefonokra elindult a frissítés, de mivel a Froyo hibás volt, több telefon brick lett, azaz lehetett szervizbe vinni. Ekkor bevonták a KIES-ről.

És akkor nézzük mi lehet a valóság.
1, amerikában szolgáltatói telefonok mennek. Tehát nem a normál Galaxy S, amit mi ismerünk, hanem ezek:

Verizon: Samsung Fascinate. Elülső kamera nuku, 512MB RAM helyett 384MB, van viszont vaku illetve 4 érintőgomb.

Verizon: Samsung Continuum. Dupla érintőképernyő ( a gombok alatt is van egy kis képernyő).

Sprint: Samsung Epic 4G. 4G rádió (persze… 3,5G, maradjunk ennyiben), qwerty billentyűzet, vaku és egy teljesen egyéni Android 2.1 (A Touchwiz launcher kiherélve, egy halom gyári Samsung alkalmazás kivetetve, ilyesmi)

T-Mobile: Samsung Vibrant. Front kamera nuku illetve 4 érintő gomb van.

AT&T: Samsung Captivate. Front kamera nuku, 4 érintő gomb és szintén teljesen más tok.

Tehát Amerikában mindent árul minden szolgáltató, csak Samsung Galaxy S-t nem. Gyárthat egy halom telefont csak az Amerikai piacra és egyik sem egyezik meg 90%-nál magasabb arányban hardver oldalon a Galaxy S-el. A Continuum pedig egy teljesen más kategória. Ugye az meg van, hogy a Samsungnak rendesen bele kell nyúlni az Androidba, hogy a kis kijelzőt is kiszolgálja?

Természetesen még nem beszéltünk a Mexikóban árult Samsung GT-I9000T modellről, a Kanadai GT-I9000M-ről és a Fascinate 3G+-ról (nehogy már a sima Fascinate legyen…) vagy a Brazil módosított GT-I9000-ről. Valamint a Japán és Kínai módosított verziókról sem.

Arról pedig pláne nem beszéltünk, hogy Amerika, az Amerika. Azaz a NAND lockos telefonok hazája, a vedd ki a Wi-Fi hotspot lehetőséget a Froyoból hazája és még sorolhatnám.

Hogy miért nincs Amerikában Froyo? A szolgáltatók miatt. Erre mérget lehet venni. A Samsung lenne a legboldogabb, ha hazai pályán meg tudná verni a Motorolát, márpedig ahhoz folyamatosan frissített Androidra van szükség, hiszen hardver oldalon igen csak erős a Droid X (8mpx kamera, 4,3 hüvelykes 854×480-as felbontású kijelző, dupla LED vaku, 1GHz Texas Instruments processzor, 512MB RAM, 8GB memória és így tovább). De egyszerűen Amerikában erősek a szolgáltatók és a független új telefon eladások száma minimális. Mindenki a szolgáltatóktól vásárol telefont. A szolgáltatók pedig mindenbe beleszólnak. Az egész Android filozófiát jól mutatja, hogy a Google többek között emiatt hozta ki a Nexus One-t és tette elérhetővé netes vásárláson keresztül, mert a szolgáltatói uralom nem tetszett nekik. Mi is volt anno a jelmondat? Válaszd ki a telefont és válassz magadnak szolgáltatót (just pick your phone, choose your carrier, and select your plan, in that order). Tehát ha Amerikában lenne Samsung Galaxy S, akkor lenne rajta Froyo is. Hogy az említett verziókra mikor kerül, az csak a szolgáltatóktól függ.

Zárszóként pedig, ezen hatalmas piacokon már van Froyo: Magyarország, Marokkó, Makedónia, Litvánia, Indonézia, stb. (szándékosan ezen országokat emeltem ki, Európában szinte mindenhol van már, csak 1-2 szolgáltató függő készülékről hiányzik (pl. Magyar T-Mobile és Vodafone, UK O2, stb.). Keleten szintén van, de még Afrikában is…, az Egyesült Királyságban illetve Hollandiában pedig már a 2.2.1 is elérhető KIES-en keresztül és lassan indul a tovább roll.

UPDATE:

A Samsung Vibrant Froyo frissítése holnap indul az USA-ban (T-Mobile ugye). Akkor ezt meg is beszéltük. Amint meglesz a kész Froyo és a teszteken is átmennek, a többi variáns is meg fogja kapni a saját frissítését.

A Sprint pedig twitteren jelezte, hogy az Epic 4G-re is nagyon közel a Froyo, de a tesztelésen nem fognak húzni. Majd később hivatalos kommunikációban beismerik, hogy miattuk nincs még Froyo illetve megerősítik az állításomat, hogy beleszólnak mindenbe. :) "We approve the release of software updates when a new software version provided by the manufacturer can bring a better overall customer experience on the device."

Na erről beszéltem. Most, hogy kirobbant a vihar a biliben, rögtön a nagy szolgáltatók elkezdték szórni az infót a frissítésről. Akkor most a Samsung vagy a szolgáltatók, ahogyan én írtam? :)

(x) hirdetés
2011.01.20.

+