MojAndroid
(x) hirdetés

Közel egy hétig a Sony-Ericsson cég zászlóshajóját, az x10-et használtam elsődleges telefonként, hogy kipróbáljam, mit is tud ez a remek készülék. Technikai adatokat nem szeretnék írni, mert azokkal majd mindenki tisztában van, egy dolgot viszont kiemelnék, ez pedig a telefon kamerája. A maga 8 megapixelével kiemelkedik a konkurens telefonok közül.

8 megapixel, HD 720p video felvétel még csak most jelent meg a Desire HD készülékben, az X10 viszont már régóta jelen van. Természetesen a Desire HD sok dologban túlszárnyalja az X10-et, de most nem erről szeretnék írni. 

Az X10-et önmagához, illetve jelenlegi telefonomhoz tudom és fogom hasonlítani. A magicben azt szeretem, hogy kényelmesen elfér a kezemben, az x10 ehhez képest hatalmas, s már egy kisebb kézben nem biztos, hogy elfér. Megintcsak szubjektív véleményem, hogy a magic lekerekített élei nekem jobban bejöttek, mint az X10 szögletes sarkai. A hátlapja, s a hátlap levételi megoldása viszont etalon. Elsőre azt hittem, hogy a hajlékony műanyag hátlap semmit se fog kibírni, de aztán rá kellett jönnöm, hogy simán nyűhető, ráadásul sokkal kevésbé érzékeny bármilyen karcolásra, s egyáltalán nem csúszik.

A gombok tekintetében voltam a legnagyobb bajban. Míg a Magicnek “nagyon sok” gombja van, addig az X10 három gombot sorakoztat fel a kijelző alatt, s egy ki-bekapcsoló, meg egy exponáló gombbal rendelkezik. Igen, aki hozzá van szokva hasonlóan hozzám, hogy a szövegben kényelmesen mozog valami trackpaddal, annak át kell alakítani a gondolkodását. Itt ilyen nincsen. Ami azonban elsőre a legmegdöbbentőbb volt számomra (ez nem feltétlen X10 specifikus, mert más gyártók újabb készülékei is hasonlóan működnek), az a dedikált hívás indító és befejező gombok hiánya. Ez főleg ilyen hideg téli időben izgalmas, mert minden hívás fogadáshoz le kellett vennem a kesztyűmet. 

Aztán ugyanezzel kapcsolatos vicces élményem volt, hogy a telefon applikációt első dolgom volt megszokásból eltüntetni a homescreenről, majd, amikor rájöttem, hogy nincs “zöld gomb”, akkor kénytelen voltam visszaállítani azt.

A belsőt tekintve, az X10, s lassan minden telefonon már 800×480 felbontással találkozunk, ami lényegesen nagyobb, mint a Magicem 480×320 pixelt hadrendbe állító kijelzője. Így viszont szinte feleslegessé vált a rengeteg homescreen, amit az X10 kínál. 

Az X10 kamerája, mint már feljebb is említettem pont az, ami egy ilyen mobiltelefonba kíván az ember magának. 720p videókat készít, van közben autofókusz is. Az fps lehetne 30, mert ahogy láttam ez inkább csak 24 körül van, de erre nem vennék mérget. Mindenesetre átlag napi használatra több, mint elegendő, a a magichez nem is merem hasonlítani. :)

Egy gyors mintafelvétel, amit az X10-zel követtem el:

[video: http://www.youtube.com/watch?v=GY5bXfmi7uo]

Fényképeket nem nagyon készítettem vele, egy látható itt. A nemrég megjelent posterous appról egyébként hamarosan készül majd egy alkalmazásteszt is.

A legmeglepőbb a sebessége volt a telefonnak. Nagyon gyors (itt látható egy egyszerű összehasonítás, ahol a két telefont egymás mellé tettem, s bekapcsoltam), azt hiszem, hogy itt semmi kivetnivalót nem lehet felhozni, bárki, bármilyen szőrös szemmel is tekint a készülékre. Mindig reszponzív volt, s azt hiszem egyetlen alkalommal volt, hogy valami applikációt be kellett FC zárnom a telefonon.

A SE mérnökei remek munkát végeztek, bár eredetileg 2.2 felhasználóként szokatlan visszalépés volt a 2.1 sok szempontból. A wifi tethering hiánya, a gmail kliens régesrégi verziója, vagy a youtube kliensé kicsit elvettek a felhasználói élményből. Persze ezek valószínűleg nem tűntek volna fel, ha eddig nem szoktam volna hozzá a jóhoz.

A beépített SE alkalmazásokat nem használtam. Egyszerűen feleslegesnek éreztem őket, s egy gyors próbálkozás után visszatértem a jól megszokott alkalmazásaimhoz. A market új verziója kicsit meglepett, de a Google dicséretére legyen mondva, nagyon örülök, hogy a magicre visszaváltva nem ez fogadott. A nagy felbontáson szép, s jól mutat az új market, de a régi telefonon katasztrófa volna használni.

Most, hogy már nincs a kezemben, hiányzik-e a telefon? Igenis, meg nem is. Hiányzik a kamerája, nagyon könnyű hozzászokni a jóhoz. Hiányzik a gyorsasága. Sokkal jobban érzem a várakozást a régi telefonomon, s hiányzik a felbontása. Addig viszont, amíg nincs rá 2.2, illetve igéret későbbi romokra, addig nekem no go. Ha viszont hihetünk a pletykáknak, a Playstation telefonnak, akkor érdemes beruházni egy ilyen telefonba, akár használtan is, mert valószínűleg nem hagyja veszni eddigi legjobb Androidos telefonját a Sony-Ericsson.

A telefont az Sony-Ericsson jóvoltából próbálhattuk ki, köszönjük.

(x) hirdetés
2011.01.04.

+