MojAndroid
(x) hirdetés

Tegnap óta elérhető a Marketen a Google új RSS olvasó alkalmazása, a Reader v0.8.0.0 változata. Mivel jómagam egy rövid (és csalódással végződő) NewsRob-os kitérő után jó régóta a Google Readert használom asztalon és mobilon is (megelégedéssel!), kíváncsi voltam, miben tud esetleg többet-jobbat a natív, hivatalos Reader.

Úgyhogy megnyomkodtam.

Először is: az app az Android szinkronizáló megoldását (Accounts) használja, vagyis nem kell külön belogolni, és a többi Google alkalmazással együtt szinkronizál. Ez jó, bár kérdéses, hogy sok feed esetén vajon mennyivel dobja meg a background akksihasználatot a frissítgetés. Úgy tűnik, hogy erre a Google is gondolt, és a jelek szerint csak az új RSS itemek számát (tehát a tényt, hogy van új item) szinkronizálja háttérben, az itemet magát csak akkor, ha kiválasztod. (Ez persze felveti azt a problémát, hogy hogy oldják meg az offline módot, de meg is mondom: sehogy.) És természetesen van kézi Refresh, Spuri-addiktoknak, akik nem bírják kivárni a sync-et.

A felület első blikkre hasonlít a webes Readerhez, Home (összes elem, követettek, meg az Explore) és Subscriptions a két fő menü, Subscriptions alatt a feliratkozott feedek.

A Marketes kommentek között is megjelenik panaszként, hogy a betűk túl nagyok, és nem lehet szövegméretet állítani. Ezt aláírom, tényleg szokatlanul nagy a font (a többi Google alkalmazás alapértelmezéséhez képest is), szerintem ezen a Google hamar változtatni fog. Ne feledjük, hogy egy 0.8.0.0 verziójú alkalmazásról van szó, ami még meleg, annyira új. Ezzel együtt ebből a szempontból jelenleg a webes Reader egyértelműen jobb.

A feed itemek között nyilacskákkal lehet föl-le lépkedni (á la új GMail for Android). Ez megkönnyíti a “csak úgy olvasgatok” navigációt, de én általában a cikkeknek kb. 10%-át szoktam elolvasni (hasraütésszerű statisztika), ahhoz pedig gyorsabb a feed listából kiválasztgatni cím alapján, hogy mi érdekel. Ezalól kivétel a “szombat délutáni üzemmód”, amikor mindenevő vagyok – akkor jól jön ez a feature. Navigálni lehet egyébként a hangerő gombokkal is, ez jó ötlet.

A feed listák/kategóriák közti lépkedés terén viszont egyértelműen a webes Reader a jobb: itt csak a “vissza” gomb nyomkodásával lehet kimenni a főmenübe, ha meguntad az adott kategória böngészését, nincs “go Home” shortcut, se semmi. Sejtem, hogy ezt is beleteszi majd a Google, de most fájó űr tátong a szívemben ott, ahol ennek a funkciónak kéne lennie.

A feed elemeket az Androidos beépített megosztó funkcióval tudod megosztani. Vagyis küldheted bármelyik alkalmazásodba, ami tudja fogadni. Ez jó, pl. nekem Seesmicben elég triviális így megosztani egy tetszetős elemet, vagy saját magamnak Catch Notes-ban megjegyezni. Ezen kívül ugyanazok a megosztó/lájkoló funkciók megvannak, mint a webes változatban: csillag, megosztás, megosztás jegyzettel, és a fenti küldés másik alkalmazásba. (Megjegyzem, a Google Reader ilyen téren meglehetősen kaotikus, örök fájdalom ez is. Miért kell külön “megoszt”, “lájkol”, “csillagoz”, “jegyzetel”?…)

Hiányzik viszont a visszairány: böngészőből nem lehet egyszerűen feliratkozni Readeren keresztül egy oldalra. Triviális lenne pedig betolni egy olyan Share funkciót a böngészőbe, ami egyszerűen átküldi az oldal URL-jét a Readerbe, ami aztán megtalálja a feedet, és feliratkozik rá. Ehelyett “Note in Reader” van, ami nem megoldás. (Hiszen ilyen jellegű megosztást ma már inkább Twitteren, Facebookon végzünk.) A Readeren belül persze természetesen lehet “kézzel” feliratkozni feedre: be kell írnod az URL-t, és fel vagy iratkozva. Lol.

A feed lista szerkesztését viszont megoldották: drag and drop használatával lehet átrendezni a sorrendet. Ez biztos hasznos funkció, bár én összesen háromszor, ha csináltam ilyesmit az asztali Readerben. Ha vannak tagek/kategóriák, kit érdekel a feed sorrend.

Összességében a Reader jó kis app, gyors, könnyen használható, DE. A Google elkövette azt a hibát (ha ez hibának tekinthető), hogy csinált egy mobilra optimalizált webes Readert, ami ugyanolyan gyors, de könnyebben haszálható, és jelenleg szebb is. És értem én (sőt, támogatom), hogy nincs használható offline módja az alkalmazásnak, mert akkor a szinkronizált adatmennyiség a mostaninál nagyságrendekkel lenne nagyobb, de ha nincs offline mód, akkor mi is pontosan a rationale a natív app mögött?

Úgyhogy az Androidportál a webes és a natív Reader közül a webeset választja, és kíváncsian várjuk a további verziókat. Ahhoz, hogy a Readert érdemes legyen a webes változat helyett (vagy mellett akár) használni, a Google-nek célszerű elgondolkodnia a következő fejlesztéseken:

  • Offline mód. Ez magával hozza persze azt, hogy valamilyen szinten le kell választani a Reader szinkronizálását a beépített syncről, és ritkábban, vagy felhasználó által állíthatóan húzza le a tartalmat az app.
  • UI fejlesztés: a betűméret és a kategóriák/folderek/tagek közti egyszerű lépkedés nélkül egy idő utn frusztrált lesz a user.
  • Jobb integráció az Androidba, legyen könnyebb átcsövezni az alkalmazásokból Readerbe információt. (És feliratkozni a feedre.)
2010.12.02.

+