MojAndroid
(x) hirdetés

Korábban már tweeteltünk róla, hogy a Telenor egy kis Androidra utaló meghívóval meghívott minket is (a magyar Android szcéna több képviselőjével együtt) egy titokzatos sajtóeseményre. A rendezvény ma volt, a titokról lehullt a lepel.

A lényeg: a Telenor mostantól sokkal komolyabban veszi az Androidot mint eddig. Valamiért az volt az általános kép, hogy eddig kevésbé preferálták ezt a platformot, annak ellenére, hogy anno már HTC Hero-t is lehetett kapni náluk, illetve az iGo tesztverziójával anno nálunk járt (hát ez se tegnap volt) Samsung Galaxy Spica is Telenoros (illetve akkor még Pannonos) volt. Ráadásul a Red Bull Mobile, ami ugye elég erősen Telenoros érdekeltség, túlnyomórészt Androidos olcsótelefonokat árusít. (Ez a “túlnyomórészt” egyébként a közeljövőben “kizárólag”-ra fog módosulni.)

Na de mit jelentettek be az eseményen?

Egyrészt új reklámokat, megaboardot, stb. Másrészt ha nem is bejelentés, csak amolyan “awareness disclaimer” szinten hangzott el, hogy a Telenornál (rakás más Androidos készülék mellett) november 30 óta a Samsung Galaxy Tab-ot is lehet előfizetéssel kapni. (Hoppá mi?)

De minket nem ez érdekel legjobban. Minket az Androidea nevű kezdeményezés érdekel. A dolog lényege az, hogy a Telenor 3 magyar alkalmazást fog “megvalósítani”. Mivel 2010-ben nagyjából borítékolható, hogy ezt outsource-olva oldják meg, nagyjából úgy néz ki a dolog, hogy szegről-végről támogatják a magyar fejlesztői közösséget, és ez jó dolog.

Maga a kezdeményezés egy Facebookos ötletpályázattal indul: ha van jó Androidos aklalmazásötleted, de nem tudod megvalósítani, irány a Telenor Androideak oldala, nevezd be. A nevezéseket egy szakmai zsűri 10-re fogja szűkíteni, ebből a listából pedig egy közönségszavazással választják ki azt a 3-at, amit aztán a Telenor ki is tol (ingyenesen) a weboldalára és a Facebook oldalára.

A bejelentés után aztán főleg új belépőknek hasznos workshopok voltak, ahol az előadók egy-egy Galaxy Tab-on showcase-elték, hogy miért jó az Android.

Én részemről örülök ennek a kezdeményezésnek. Nem csak azért, mert lesz 3 alkalmazás, amit megvalósítanak, hanem mert az emberek elkezdenek gondolkodni és jönnek az alkalmazásötletek. Attól a felfedezéstől kedzdve pedig, hogy az Android nyílt platform, amire az fejleszt aki akar, szóval onnantól esetnként 1 lépés lehet az, hogy valaki más is tényleg nekiálljon alkalmazást fejleszteni, nem csak a Telenor.

Megj.: a Telenornak egyébként egészen jó kis Androidos aloldala van.

2010.12.02.

+