MojAndroid
(x) hirdetés

Eredetileg alkalmazástesztet akartam volna írni, de nem lett volna fair az aklalmazással szemben, mindjárt elmondom miért. Ma tehát a Bikeroute nevű appról fogok mesélni. Mert bár autózom időnként, a szívritmusomat Deore XT szett szabályozza!

A Bikeroute az, aminek a neve alapján gondolod: kerékpáros navigációs megoldás, abból pedig meglehetősen jóféle. Tud mindent, amit mondjuk egy Google Maps navigáció tud, csak bringára optimalizálva, nem autóra: 

  • Alap útvonaltervezés (CycleStreets és Google Directions segítségével, de OpenStreetMap-et használva)
  • Navigálás Androidos kontakthoz (tehát a telefonkönyvből választható kontakthoz)
  • Jelenlegi pozíció meghatározása (tehát az útvonaltervezés alapja tud lenni az, hogy “innen, ahol most vagyok”
  • Útvonal kijelzése és hangos navigáció
  • Bringatároló keresése
  • Leparkolt bringa pozíciójának megjegyzése (hogy visszatalálj)
  • Szintkülönbség diagram

Ezek közül a bringatároló keresése, a leparkolt bringa funkció és a szintezés külön vagány bringás funkció. Kedves gesztus a készítőtől, hogy az alkalmazás a térképen a bringásoknak oly fontos tereptárgyakat is jelzi: a bringatárolókon kívül a bringaboltokat és a kocsmákat.

Eddig 5 csillag, miért nem hagyom itt abba?

A helyzet az, hogy ezt a remek alkalmazást egy angol srác írta, és itt tegyünk egy kis kitérőt.

Angliáról azt kell tudni, hogy túlléptek már azon a nézeten, hogy az autósokkal választást lehet nyerni, és ezért ők pl. biztos tennének rendes bringautat a Margit-hídra is. Szóval Angliában állami (illetve önkormányzati) kezdeményezés eredményeként létrejött a CycleStreets, ami egy bringás útvonaltervező szolgáltatás, jelenleg csak Angliára.

Tehát: a Bikeroute Angliában CycleStreets-et használ, ahol pedig az nincs, ott Google Directions-t. Vagyis a bringás útvonaltervezés jelenleg az Egyesült Királyságban, Amerikában, és az egészen közelmúlt óta Kanadában működik, itthon nem. Vagyis Magyarországon csak a “hagyományos” autós útvonaltervezést kapjuk.

Problem, right there.

A másik probléma pedig az, hogy az OpenStreetMap magyar vonatkozásban jelenleg elég hiányos. Az EuroVelo 6 éppenséggel rajta van (függetlenül attól, hogy pl. a budai rakparti szakasz inkább vicc, mint EuroVelo), nagyjából a pesti bringautak is, de a budaiak már kevésbé. Gondolom vidéken sem rózsás a helyzet, de megítélni nem tudom. (Az OpenStreetMap bringaút layer-e egyébként az OpenCycleMap.org-on könnyen elérhető.)

Ez a két ok az, amiért nem toltam proper alkalmazástesztet, hiszen a koncepció és megvalósítás 5 csillagát ez a két körülmény 2 körülre rontaná, ami kétségkívül valós, de mindenképpen unfair.

De nem azért vagyunk mi Android felhasználók, hogy ennyiben hagyjuk a dolgot. Írtam az app fejlesztőjének, Jonathan Gray-nek, aki a következő bíztató segítséget adta:

  1. A CycleStreets jelenleg ugyan zárt, de Jonathan szerint készülnek a megnyitására, hogy más országokban is használhatóvá váljon az általa nyújtott útvonaltervező szolgáltatás. (Írtam nekik emailt, várom a válaszukat.) Ezen kívül a Google is kiterjeszti majd egyszer (talán) a Google Directions bringatámogatását Magyarországra, bár a Market példából kiindulva inkább a CycleStreets-ben bíznék.
  2. Az OpenStreetMap probléma viszont szerencsére már most is megoldható, a megoldás kulcsa a lelkes felhasználói közösségben rejlik. Az OpenStreetMap ugyanis szabadon, wiki jelleggel szerkeszthető, egy viszonylag felhasználóbarát flash felületen. Proof of concept jelleggel bele is toltam a retek utcai új bringaút szakaszt, kb. negyed órás learning curve árán. Tehát szabad az út a bringatárolók, bringautak, bringaboltok tömeges felvitele előtt, ami nagyon megdobná az alkalmazás használhatóságát, aminek a nyertesei végső soron persze mi vagyunk, a felhasználók.

Ez a cikk tehát inkább felhívás, mint teszt: ha szeretnél valami jóban segíteni, bővítsd az OpenStreetMap kerékpáros térképét! Told be a lakhelyedhez közeli bringaboltot, a tárolókat, a bringautakat. Ha magadnak nem is segítesz vele (hiszen te tudod, hogy hol találd ezeket), másnak biztosan, és képzeld el azt, hogy mekkora segítség tud lenni pl. egy külföldi bringatúra során, ha tudod, hogy merre találsz bringautat.

És remélem, hogy mondjuk 2-3 hónap múlva elővehetem ezt a cikket, átállíthatom a tartalomtípust Alkalmazástesztre, és odabiggyeszthetem a végére az 5 csillagot.

Bikroute screenshot QR kód
(x) hirdetés
2010.11.26.

+