MojAndroid
(x) hirdetés

Sok felhasználóban merül fel az igény, hogy a gyári böngészőjét ilyen-olyan okokból lecserélje valami másra. Ha Android 2.1-en, vagy régebbi firmware-en vagy, a böngésződ lassú. Ha 2.2-n, akkor is zavarhat, hogy a Google előbb tudja, hogy mit fogsz megnézni, mint te, és a csigás pornó (if it exists, there is porn of it) kereséseid nyomát a GMailed célzott hirdetései között látod viszont. Ilyenkor érdemes alternatív böngészőre váltani, alternatív böngészőből pedig az Opera az egyik legjobb, ha nem a legjobb.

Most, hogy már órák óta elérhető az Android Marketen az Opera fullos böngészője (teljes nevén Opera Mobile Browser 10.1 beta), tegyük fel a kérdést: miért érdemes feltelepíteni? Legfőképpen: miben különbözik a az Opera Mini-től?

Először is: a Mini elindul a telefonomon. Kb. ez az ok, hogy nem gyorstesztet kaptok, csak rövid postot. Az Opera Mobile Browser jelenleg felnő “beta”-ságához, és a G1-emen meg se nyikkan. A Market kommentek között is van panasz, Evo4G-n se indul pl. Ezek nyilván gyerekbetegségek, az Operások jófej norvégok, pikk-pakk ki fogják javítani.

Mindkét böngésző sajátos, de jó felhasználói felülettel nyomja. Az Operások nem félnek dobozon kívül gondolkozni, így a felület némiképpen más, mint pl. egy stock böngésző, vagy egy Dolphin, viszont nagyon intuitív. Ha megszokod, megszereted. Csak a felület miatt nem lesz érdemes váltanod, az Opera Mobile Broswer nem fog érdemben különbözni.

Ezen felül mindkét böngésző rendelkezik Small Screen Rendering (SSR) támogatással, amivel olyan weboldalakat is meg tudsz nézni a mobilon értékelhető formában, amiknek a fejlesztői egyébként egyáltalán nem foglalkoznak a mobil megjelenéssel, mint pl. itthon az Index. (Persze ilyen esetben tudatos felhasználóként én inkább keresek egy olyan oldalt, aminek van mobil skinje.)

Mindkét böngésző az Opera Presto motort használja (ez ugyanaz a rendering engine, ami a desktop alkalmazásban is dolgozik), de míg az Opera Mobile Browser esetében az engine magában az alkalmazásban van (tehát a telefonodon – így lesz a program több, mint 6 MB-os letöltés, telepítve pedig 20 MB!), addig az Opera Mini esetében az Opera szerverein, tehát a renderelés nem a telefonodon történik, hanem a felhőben. Ez az a bizonyos távoli renderelés, vagy “Opera Turbo” funkció, amiért annyira szeretjük az Opera Mini-t: gyors, pehelysúlyú alkalmazást tesz lehetővé, mert az oldalak már OBML-ben (Opera Binary Markup Language, az Opera tömörített leírónyelve) renderelve érkeznek a telefonodra. Emiatt viszont a nagyobb, bonyolultabb (tipikusan JavaScript-tel teletömött) weboldalak nem mindig jelennek meg jól az Opera Mini-ben, szemben a Mobile Browserrel, ahol helyben lerendereli (AJAX-os tartalmakat is akár), még ha meg is sül a proci a telefonban. Természetesen az Opera Mobile Browserben is rendelkezésre (renderkezésre) állnak a Turbo szerverek.

Az Opera Mini talán legnagyobb hátránya a titkosított weboldalak kapcsán van. Mivel az adat per definitionem az Opera proxy szerverein keresztül utazik, nem tudsz valódi titkosított csatornán böngészni. Netbankolni, PayPal-ozni ezért nem ajánlatos Opera Mini-vel, még akkor sem, ha egyébként a csatorna valamilyen szinten mindig titkosított: a titkosított oldalt ugyanis az Opera Proxy dekriptálja, majd egy saját titkosított csatornán küldi el a telefonodra a fentebb említett módon. Ezzel együtt ez biztonsági kockázat.

Tehát: ha gyorsan akarsz böngészni, eddig használtad (megelégedéssel) az Opera Mini-t, és pl. régebbi telefonod van, valószínűleg érdemes azt használnod továbbra is. Ha viszont van kakaó a telefonodban, és néha fullos weboldalakat is nézel, érdemes kipróbálni az Opera Mobile Browsert: az idő nagy részében Turbózhatsz, ha pedig JS-nehéz oldalt néznél, visszaválthatsz helyi renderelésre.

További olvasnivalók:
Opera Mobile blog
Opera Mobile a Wikipedián
Opera Mini a Wikipedián

QR-kódok:


Opera Mobile

Opera Mini

És végezetül a kötelező Opera Speed Test, ha létezik még ember, aki nem látta:

2010.11.09.

+