MojAndroid
(x) hirdetés

Régóta vágyom egy olyan játékra a telefonomon, amivel pár percre ki tudom kapcsolni az agyam. Ne legyen nekem benne sok hülye logikai feladvány, párbeszéd, stb.: arra ott van a napi 8 (vagy több) munkaóra. (Offtopik, de a mostanság megjelenő proof-of-concept HTML5 játékok időnként zseniálisak bírnak lenni, még nem bonyolítják túl, csak menj és lőj. Na ez kell nekem.)

Így leltem rá a Winds of Steel-re a Marketen, ami egy giroszkópos vezérlésű 3D vadászgép-szimulátor (-szerűség), főként dogfight és némi bombázós-légvédelmes üzemmóddal. A játék helyszíne a második világháború, a csendes-óceáni hadaszíntér, ennek megfelelően lehetünk japánok és amerikaiak (Demo verzióban csak japánok).

Meg kell mondjam, kellemesen csalódtam: van persze Campaign mód, amiben a hadszíntért röpködhetjük-és-csatázhatuk be (pl. Pearl Harbor bombázása), de nekem a killer feature az Instant Action: bumm, dogfight, lődd az ellent és manőverezz, hogy ő ne lőjön le téged. Ha van elütendő 5 perced, ideális kikapcsoló, bár hozzá kell tennem, hogy azért odafigyelést igényel, tehát a szemet legalábbis igénybe veszi.

Az irányítás meglepően jól van kidolgozva: az app a telefon giroszkópját használja, lőni pedig a képernyőn levő soft buttonnal tudsz, de ügyes megoldás, hogy a dogfightban annyira elengedhetetlen orsózás, pörgés, pugacsov-kobra funkciókat sem kell nélkülözni: ha eléggé el/felfordítod a telefont, kitesz egy segítő gombot a képernyőre, amivel véghezviszed a kívánt műrepülő figurát. Leírva bonyolult, de IRL könnyen használható és triviális.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a játék hardverigénye meglepően alacsony: a CyanogenMod 5-tel (Android 2.1) hajtott G1-emen gond nélkül fut. Az ember “azt várná” egy mai 3D játéktól, hogy Snapdragon proci nélkül meg se nyikkan, ehhez képest a Winds of Steel személyében egy teljesen játszható, élvezetes alkalmazást kap minden Android felhasználó, 528 MHz-től fölfele.

A játék Demo verziója letölthető a Marketről (pl. a lenti QR kód használatával), a teljes verzió fizetős Marketen, vagy PayPal fizetés után szerezhető meg.

2010.10.03.

+