MojAndroid
(x) hirdetés

(Ez az írás eredetileg a saját blogomon jelent meg, itt:

így vannak benne olyan dolgok, amik Android-felhasználóknak nyilvánvalók, ezekért bocsánatot kérek.)
Akárcsak HH, én is pénteken vettem át az Androidos telefonomat, és akárcsak HH, most én is leírom röviden az első tapasztalataimat. (A nagy különbség, hogy ő a csúcsmodellt vette, én meg az elérhető legolcsóbbat.)

Arra már nem is emlékszem, mikor döntöttem el, hogy a következő telefonom androidos lesz. Talán akkor, amikor Google-rajongó lettem, és amikor a T-mobile kihozta a megfelelő árú Pulse-t.

Azt még tudni kell, hogy ez az első okostelefonom, bár iPod Touch-om 2008 eleje óta van. Így más telefonhoz nem tudok viszonyítani, csak a Touch-hoz.

Vicces volt, hogy amikor a boltban mondtam, hogy ilyen telefont szeretnék, az eladó mindenekelőtt figyelmeztetett, hogy angol nyelvű a kezelőfelülete. Meg még azt is mondta, hogy nagyon gyors. Erre még visszatérek.

Tehát hazahoztam, bekapcsoltam.

Ami tetszik:

– Első bekapcsolásnál rákérdezett a Google accountra, user/passw megadása után már a saját dolgaim vannak a naptárban, address bookban, gmail-ben (dedikált gmail app van, nagyon jó!). Google-nél lévő saját domain-nel is működik (esetemben a bebop.hu).

– Baromi jó a kezelőfelülete, órákat el lehet szórakozni a nézegetésével-állítgatásával.

– Az Android Marketplace-ben nagyon sok és jó ingyenes program van.

– Szép (mind a hardware, mint a software). Ami a software-t illeti, máshogy szép, mint az iPhone, sokkal egyszerűbb, minimalistább az egész.

Ami nem tetszik:

– Kevéssé érzékeny az érintőképernyő (megszokható).

– Lassú a Touch után. A bolti eladó lehet, hogy más okostelefonokhoz viszonyított. Pl. win mobile-t még nem láttam, lehet, hogy ahhoz képest gyors.

– Instabil.

Az utóbbi kettőre állítólag a custom rom a megoldás, ezt még nem mertem meglépni. Állítólag a gyártó már készíti rá a 2-es Androidot (jelenleg gyárilag az 1.5-ös fut rajta), ha májusig nem jelenik meg, akkor lehet, hogy rootolok, és custom rom-ot töltök rá.

– Jól működő voip-programot még nem találtam rá.

Van egy frissítés, amit feltettem, minden gond nélkül, egyszerűen felment. Innen tölthető le:

http://www.t-mobile.hu/lakossagi/keszulekek/szoftverfrissites/pulse

Aztán a billentyűzetet is érdemes átállítani az alapértelmezett TouchPal-ról a sima Android billentyűzetre.

Kicsit bővebben, ami tetszik:

– Tényleg számítógép-szerű. Mindenre van program, rendszerszintű dolgokra is. Látszik, hogy nyílt a rendszer. Az alábbiak is ebből következnek.

– Usb-vel a gépre dugva egy gomb megnyomásával mountolja az sd-kártyát, a mac mass storage-nak látja, a teljes tartalmához hozzáfér. A zenéket elég összevissza ráhajigálni, utána a telefon zenelejátszójában az ID-tagek alapján lehet böngészni közöttük.

– A telefonon futó programok is hozzáférnek az SD-kártya teljes tartalmához.

– Vezeték nélkül is lehet rá másolni, az On Air nevű programot futtatva megjelenik a Finderben. Sajnos az On Air nem tud a háttérben futni.

– iTunes-ból is lehet vezeték nélkül playlisteket szinkronizálni, a TuneSync lite nevű programmal.

– a PAW Server nevű programot futtatva desktop gépen hozzáférünk az sms-ekhez, call log-hoz, tudunk sms-t írni, hívást kezdeményezni, fájlokat másolni (mindezt vezeték nélkül).

Programok, amik nagyon tetszenek:

– Maverick: gps-program, ingyenes térképeket is rá lehet tölteni, iránytű is van benne

– Aldiko: ebook-reader, epub-formátumot ismeri

– Battery-widget: ki-be lehet kapcsolni belőle a gps-t, wifi-t, Bluetooth-ot; százalékosan megjeleníti az akkutöltöttséget

– Opera Mini 5: tömöríti az adatátvitelt, gyors

– Accuwetaher Widget: időjárás a home screenen

Ezeken (meg még egy rakás apróságon) kívül még a TaskPanel nevű task managert raktam fel memóriafelszabadításra, bennragadt programok kilövésére. Elvileg erre nem lenne szükség, ha elég gyors lenne a hardware. Érdekes amúgy ez a sebesség-kérdés, a Pulse-ban 528 MHz-es processzor és 192 MB RAM van. Kilenc éve az iMacemben 350-es processzor volt, és szintén 192 MB RAM. És vidáman futtattam rajta egyszerre Archicadet, Photoshopot, iTunest, böngészőt. Pl. a Körönd ortofotót is azon raktam össze. Valami nagyon el van itt cseszve.

Összegzés: az Android nagy királyság, még ez a közel egy éves verziója ezen az olcsó hardware-en is. A 2.1-es egy erős hardware-en nagyon jó lehet (Nexus One!).

Még egy vicces dolog: az egyébként elég korrekt használati utasításban (amit csak cd-n adtak ide) van egy durva félrefordítás. Az Androidon létrehozható widcardokat (widget card) következetesen dzsókernek fordítja, néhol még utána is írja, hogy “wildcard”. :-)

2010.04.12.

+