MojAndroid
(x) hirdetés

Nem nagyon esett még szó nálunk a HTC Passionról, aka. Nexus One, aka. GooglePhone, aka. az eszköz, ami kiirtja a mobilszolgáltatókat. Pedig izgalmas a kütyü, és egy ideje a már a hardverről is csordogálnak az infók, amire ugye a magára valamit adó kocka egyből felkapja a fejét. Annál is inkább, mert a jelek szerint nem szimpla HTC eszközről beszélünk, a hírek szerint a tervezésben oroszlánrészt vállalt a Google, a HTC egyes források szerint csak "béranya" szerepet lát el, vagyis ők gyártják le. (A külsejét elnézve a dizájnt is ők adták.)

Szóval lássuk a belcsínyt — mert az egy dolog, hogy Android 2.1 lesz rajta, na de min?

Szóval ugye az alapok kb. egyértelműek: 2010 első negyedévében a Qualcomm Snapdragon tűnik a fő csapásnak mobilprocesszor téren, ezen kívül nagyfelbontású OLED kijelző, 5 Megapixeles kamera vakuval, hardveres billentyűzet nélkül. Ezen felül úgy fest, hogy jópár érdekes technikai megoldással is találkozunk majd, amik közül egyelőre a "Közelség-" és fényérzékelő chip és a zajszűrő chip került napvilágra — javítsatok ki, de ilyesmit eddig nem láttunk a már piacon levő telefonokban. Utalás van arra is, hogy FM vevő is része a hardvernek, de ez még nincs megerősítve.

A thesearethedroids.com folyamatosan frissített listát futtat a Nexus One hardverről, és ahogy turkálnak a forráskódban/ROM dump-ban, biztos feltűnnek még érdekességek az első valóban Google telefonról.

Egyelőre minden más feltevés. GSM? Négynormás? Január 5-én jelenik meg? Google Voice lesz rajta a default telefonáló alkalmazás? Live Background, színes-mozgó háttérrel, aminek extra funkcionalitásai lesznek? Obama mégiscsak Nexus One-os alsónadrágban fog sajtótájékoztatót adni? Meglátjuk, izgalmas.

Frissítve 2009-12-15:

802.11n támogatás a WiFi chipen (600 Mbps letöltés? Nice!)

– Ami ennél durvább: a beszerelt BCM4329 chip nem csak FM receiver, hanem FM transmitter is. Ha ezt is ki lehet majd aknázni, az nem lesz semmi.

– OpenGL támogatás a Snapdragon platformnak köszönhetően (de azért érdemes külön kiemelni).

– Az OLED kijelző igazából AMOLED: vékonyabb, tartósabb, takarékosabb érzés.

Frissítve 2009-12-16:

Önálló postot nem ér meg a hír, de 48 nevű felhasználónk kommentjével együtt már érdekes, hogy az amerikai Android Marketen a Downloads fület egész egyszerűen lecserélték T-Mobile fülre. Mégiscsak tervben lenne valami komolyabb összefonódás a T- és a Google között a Nexus kapcsán?

2009.12.15.

+