MojAndroid
(x) hirdetés

eredeti cikk: http://sites.google.com/site/telekgabor/android/htc-tattoo-velemeny

—————————————————————————————-

HTC Tattoo vélemény

Megvan az első Androidos telóm, egy HTC Tattoo. Olvasok sok tesztet mobilarana-n, pdatech-en, stb-n, de mindig el szoktam olvasni a nem szakmabeliek véleményét is, mert más dolgokra világítanak rá; és előttem nem írt senki ilyet, úgyhogy megteszem.

Teló vs. PDA

Az előző telefonom egy Nokia 5310-es, ami telefon. A Tattoo inkább PDA, semmint telefon. A Nokia apró, remek telefonálsára, de tele van rakva rádió-, zenehallgatási, fényképezési, szervezési funkciókkal, testre lehet szabni, háttérképet lehet választani, csengőhangokat lehet személyekhez, csoportokhoz rendelni, stb. Egy szó, mint száz, a Nokia számomra egy ideális telefon volt. Viszont nekem PDA kellett, ezért keresgéltem tovább. A különbség abban rejlik, hogy Nokia esetén a lehetőségek be voltak építve a dobozba, Tattoo-nál neked kell belepakolni. Nokiánál volt egy kameraprogram, egy naptár, egy stb; Tattoo-nál persze bele van építve naptár, óra (sőt órából van csak ám választék :)), de sok olyan alkalmazás, amit kívánhat az ember, nincs benne. És itt lép be, hogy PDA és hogy Android: minden boldog-boldogtalan a számára hiányzó alkalmazást — kis programozói vénával — elkészítheti, feltöltheti az Android Marketbe és bárki onnét pár másodperc alatt letöltheti telepítheti, ha nem tetszik, törölheti és próbálhat újat.

Ezt a felvezetőt csak azért írtam, mert nekem ez volt az általános benyomásom, hogy ugyan ellátták a kütyüt pár alkalmazással, de hogy ugyanazt az ellátottságot, a kényelmet, megjelenést nyújtsa, mint napjaink telefonjai, az embernek böngészgetnie kell és magának kell kiépítenie. Édesanyámat és jó sok embert én inkább lebeszélnék ilyen PDA vásárlásáról, mert elég nekik a telefon, annak képességeit sem használnák ki, és nem utolsósorban lényegesen olcsóbbak. Tattoo-t (és általában Android telót) ne az vegyen, akinek — a HTC marketingkampányával szembebeszélve — az egyediség a fontos, hanem az, aki 5 nem megfelelő jegyzetfüzet-program után nem fáradt még egy újabbat is kipróbálni.

Megjelenés

A készülék borítása rideg, bár nem feltétlenül érdemes készíttetni egy sajátot (én azért fogok csináltatni és megírom amjd a véleményem, ha érdekel valakit). Az alkalmazások között van pár nagyon jól átgondolt és szép, ilyenek például a HTC-s órák, a HTC-s időjárás widget-től pedig leesett az állam; ugyanakkor néhány HTC-s widget-ben a gombok képei egyáltalán nem sugallták, hogy mire valók, ki kellett próbálni, hogy megtudjam (és rögtön el is felejtettem, úgyhogy majd ismét ki kell próbálnom. :)). Remélem, az HTC Android 3-ban lesznek theme-k, mert a mostani, fehér-szűrke-fekete megjelenés eléggé egyhangú és fárasztó nézni.

Funkcionalitás

Azért nem ezt a pontot írtam előre, bár nekem ez a legfontosabb, mert ezt már sokan körbejárták; én is csak azt tudom írni, sok alap alkalmazás van a gyári válogatásban, akinek kevés, töltsön le újabbat. Egy dolgot azonban megemlítenék: fantasztikus az együttműködés a Google szolgáltatásokkal (én pont ezért gondolkodtam Androidban és nem másban, meg a nyílt API miatt). Bekapcsoltam a telót, bekapcsoltam a WiFi-t, beírtam a Google accomat és máris láttam a gyári Gmail olvasóban a leveleimet, láttam a gyári naptárban a bejegyzéseimet (rögtön ki is raktam a home képernyőre egy naptár widget-et; remélem, ez fog még fejlődni). És természetesen a Google Contacts adatai is bekerültek a telefonba arcképestül. Remélem lesz Google Reader app, mert a Google Reader-t képtelenség a böngészőjében használni. A teló és a cloud közötti szinkronizálás aszinkron, de szépen működik.

Sebesség

Először az emulátorral találkoztam, ami nagyon akadozott, emiatt voltam látatlanban bizonytalan a készülék képességeiben. De örömmel láttam, hogy megfelelően gyors a gép; talán egyszer történt két nap alatt, hogy 2 másodpercig is eltartott egy címtári bejegyzés mentése és szinkronizálása, de eddig még nem találkoztam a lassulásra/behalásra figyelmeztető ablakkal. A drag&drop mozgatás is szépen pixelről pixelre történik, nem akadozik. Viszont a bootolás eltart 1 percig is.

Android Market

Sajnos a legkorábbi alkalmazások nem működnek még Tattoo-n, pláne Magyarországon. Emiatt kicsit kiszorítva éreztem magam. Ugye nem természetes, hogy 1.5-ös működik 1.6-oson, a Tattoo kijelzője kisebb, mint az elődöké, ez is kizáró ok lehet alkalmazásoknál, és Magyarországon meg csak az ingyenes alkalmazások érhetőek el. Ez szomorú, remélem, nagyon gyorsan fog változni. Az alkalmazások telepítése egész kényelmes és nagyon gyors.

Kijelző

Valahol olvastam, ahol a kijelző felbontását a fogalmazás szófordulata alacsonyította. Szerintem pont ideális (sőt, a minimalistáknak még túl finom is lehet :)). Egyáltalán nem pixeles. Színei szépek. És kisebb felbontás elvileg kisebb fogyasztással is jár. Rezisztív, azaz nyomásérzékeny a kijelző, de nagyon finom nyomásra is érzékeny: elég annyira nyomni, mintha valami kis rátapadt piszot törölne le róla az ember. Viszonylag pontosan lehet ujjal is vezérelni, de — szemben a kapacitív kijelzőkkel — stylus-sal (vagy fogpiszkálóval :)) is lehet használni. Ha az ember nem zsíros kézzel maszírozza, nem lesz ocsmányul foltos.

Egyéb

A GPS, WiFi, böngésző, rádió, zenelejátszó, YouTube szépen működik, ezeket majd még alaposabban tesztelgetem. YouTube-nál sajnos nem lehet minden videót lejátszani (gondolom, azokat nem, amiket nem képes lekicsinyíteni).

Ár

Most már “mindössze” 85e-t kóstál a doboz. Viszont ebben még nincs benne egy majd 10e-s autós szet, ami navigációhoz ugye elengedhetetlen. Meg ezért az árért, örültem volna egy zöld Android kulcstartónak :), amit
akár stylus-ként is lehetne használni, de nem: a dobozban csak a minimum van +1 headset (amit a vájt-fülűek úgyis rögtön lecserélnek). Nincs tok se, ami azért a kijelzőt védelme érdekében kellhet. Ahhoz képest, hogy amikor megveszi az ember a dobozt, mint amikor megveszi a házát, még mennyit kell ráköltenie, hogy belakja, és hogy elvileg a szoftver ingyenes, olcsónak semmiképp nem mondanám. Aki telefonnak használná, az még azt is mondaná, hogy nagyon drága; de akinek PDA kell, szerintem reális az ára (ami fél év múlva szerintem úgyis fog még csökkenni).

HTC Tattoo vs. HTC Hero

Objektíven: (teljesség igénye nélkül)

  • Hero kijelzője nagyobb
  • Tattoo kisebb méretű
  • Hero-nak kapacitív kijelzője van (Tattoo-nak rezisztív)
  • Tattoo-ban van rádió
  • Tattoo-ban már 1.6-os Android muzsikál (de sztem, mindkettőben lesz 2-es és akkor egál)
  • Tattoo 37e forinttal olcsóbb jelenleg
  • Hero-ban árnyalatta jobb a fényképező (de aki fényképezni akar, az nem telefonal teszi :))

Szubjektíven:

  • Hero a nagyobb képernyő miatt jobban olvasható
  • Hero borítása jobb fogású és masszívabb
  • Tattoo ízlésesebb kívülről (hátmég saját tervezésű borítással :))
  • Hero-nál bár praktikus a törés a vonalvezetésben, de ettől kissé sután néz ki és — gondolom — zsebben kényelmetlenebb

Bár a Hero-t alaposan nem próbáltam ki, de nem volt érezhető sebességbeli különbség alapalkalmazások esetében.

g
2009.11.23.

+