MojAndroid
(x) hirdetés

Elmondhatom, hogy az instant messaging (vagyis azonnali üzenetküldés) helyzetével foglalkozó postra kiterjedt terepmunkát végeztem. Nem valami önzetlen cselekedet, ha azt tekintem, hogy napi szinten használom az ilyen szolgáltatásokat, és amióta megvan a G1, azóta szinte kizárólag azon. (Lusta vagyok bekapcsolni a “nagygép” státuszt élvező Windet.)

Röviden: aki im-re adja a fejét mobil eszközön, azt többnyire (platformtól függetlenül) hibrid megoldásokra kényszerül, de azért van optimumközeli állapot.

Lássuk a komolyabb versenyzőket:

eBuddy

Protokollok: MSN, Yahoo, AIM, GTalk, MySpace, ICQ, Facebook

PRO:

  • Taskbarba be tud ülni az ikonja, ami alapesetben monokróm, ha új üzenetet kapsz, akkor színes lesz.
  • Több GTalk accountot is tud kezelni egyszerre, tehát kezeli a szimpla @gtalk.com -os accountomat, és a Google Apps for Domains alatti accomat is.
  • Nagyon jó felülete van, logikus, áttekinthető.

CON:

  • Központosított szolgáltatás, vagyis ki kell adni az adataidat, hogy használni tudd.
  • Nincs Skype támogatása, tehát kénytelen vagyok mellette futtatni egy külön Skype Lite-ot.

 

Nimbuzz

Protokollok: Skype, Facebook, MSN, GTalk, Twitter, Yahoo, AIM, MySpace, ICQ, GaduGadu, és egy rakás másik (az összes ismertebb nyílt protokoll).

PRO:

  • Van benne Skype, illetve az összes olyan protokollt támogatja, amire halandónak valaha szüksége lehet.
  • Van egy webes alapú flashes kliense, ha valamiért a telefonodon nem tudod futtatni — egyszerűsíti az életet.

CON:

  • Központosított szolgáltatás, vagyis ki kell adni az adataidat, hogy használni tudd.
  • Béna a felhasználói felület: böszme nagy ikonok és betűk (nem tudod változtatni a fontméretet), nem túl átlátható.
  • Nincs ikonja, tehát ha háttérben futtatod, akkor is külön “rá kell indítani”.
  • Egy protokollból egyszerre csak egy accountot tud kezelni (bénaság), a fenti GTalk + Google Apps szcenárió kiesik.

 

Fring

(Köszi a tippért BazsDroidnak.)

Protokollok: Skype, MSN, Google Talk, ICQ, SIP, Twitter, Yahoo, AIM, Last.fm, Facebook, Twitter, Google Mail notifier, és add-on megoldás, amivel elvileg korlátlanul bővíthető a rendszer.

PRO:

  • Ha minden igaz, ez a legelterjedtebb kombinált instant messaging szolgáltatás.
  • Full Skype és SIP támogatás, egy sor másik alkalmazást kiváltasz vele.
  • Nem csak használható, kifejezetten aranyos a felülete.

CON:

  • Központosított szolgáltatás, vagyis ki kell adni az adataidat, hogy használni tudd.
  • Egy protokollból egyszerre csak egy accountot tud kezelni (bénaság), a fenti GTalk + Google Apps szcenárió kiesik.
  • Androidon nagyon béta állapotban van, tehát még nagyon sokminden alapszinten működik benne (pl. a buddy iconok, status indicatorok). Ez persze lehet PRO is: sokat fog még fejlődni, mire hivatalosan is bejelentik.

 

Megmondva a tutit

Mint látható, mindhárom alkalmazás központosított szolgáltatásként működik, ami nagyon sokaknak no-go helyzetet eredményez a felmerülő személyiségi jogi aggályok miatt. Ha ezt mindenképpen el akarod kerülni, marad az, hogy mindegyik szolgáltatásra külön alkalmazást futtatsz: ICQ-t az ICQ-alkalmazáson, GTalkot a beépített GTalk alkalmazáson, cipő a cipőboltból, és így tovább.

Ugyanakkor ha elfogadod azt a tényt, hogy az instant messaging eleve egy nem biztonságos dolog, mert így is-úgy is átmegy mindened legalább egy szolgáltatón és gyakran egy zárt alkalmazáson (kivéve ha a saját Jabber szervert futtatsz, vagy valami hasonló, FSF által tanúsított megoldást), tehát ha ezt amúgy elfogadod, akkor a fenti “privacy issue” tulajdonképpen kényelmi szolgáltatásba csap át: én pl. az eBuddy-t korábban Symbianon használtam, a platformváltás a központosított szolgáltatás miatt problémamentes volt.

Komolyabb fejvakarást eredményezett viszont nálam az, hogy a fenti három alkalmazás a nekem fontos két jellemző terén diszjunkt halmazokba tömörül: ha minden általam használt protokollt ismer, akkor nincs halmozati GTalk-fiók támogatás, ha pedig a két GTalk fiókomat akarom használni, akkor az integrált Skype-ot felejthetem.

Így aztán, bár messze nem egyértelmű a választás, az eBuddy mellett tettem le a voksomat, ez kapja a csillagokat és a QR kódot: a dupla GTalk nekem fontosabb, mint az integrált Skype. Fontos látni, hogy ez abszolút személyes preferencia alapú döntés, itt objektíven nem igazán lehet megoldást találni. A Fring-ben nagy potenciál van, érdemes lesz figyelni, amikor stabillá válik. És látható az is, hogy az azonnali üzenetküldősdinek van hova fejlődnie. Szintén fontos, hogy nem csak Androidon: a fenti három alkalmazás minden platformon ugyanezt nyújtja, PRO és CON inkluzíve.

A látomásom az, hogy egyszer kapunk egy olyan instant messenger megoldást, ami integrálja a fenti alkalmazások előnyeit (mondjuk úgy, mint a Pidgin az Ubuntumon), plusz még kezeli a telefon beépített kontakt listáját és a kimenő-bejövő SMS-eket (a la Xperia). És a jelenlegi platformok között a nyíltsága miatt egy ilyen megoldásra valószínűleg az Android a legalkalmasabb, ráadásul ez olyan terület, ahol per definitionem a nagy szolgáltatók nem rúgnak labdába (hiszen a Google nem fogja tolni a Yahoo szekerét, és viszont), tehát kis, független fejlesztőcsapatok előtt nyitva áll ez a piaci rés.

Te milyen programot használsz a közvetlen kapcsolattartásra?

Update: Az eredményen nem változtat (mindjárt mondom miért), de köszi a hozzászólóknak:

Meebo

Protokollok: AIM, Facebook, GTalk, ICQ, Jabber, MSN, MySpace, Yahoo.

PRO:

  • Szép a felülete, a legjobban ez hasonlít a jól megszokott Pidgin (vagy hasonló “régi iskolás”) kliensre.
  • Kezel több változatot ugyanabból a fióktípusból.
  • Nem kell feltétlenül a központi szerverre belépni, egyenként hozzáadhatók a fiókok.
  • Szintén van webes alapú kliens, konkrétan anno abból indult az egész Meebo.

CON:

  • Bár kezel egyszerre több GTalk accountot, Google Apps accounttal nem tud mit kezdeni.
  • No Skype.

Az én helyzetemen ez a GA-bénázás sajnos nem segít, úgyhogy nálam marad az eBuddy, mindenesetre a Meebo talán a második legerősebb versenyző.

(x) hirdetés
2009.11.14.

+