MojAndroid
(x) hirdetés

A Hero-ig vezető út hosszú és néhol rögös is volt.

Az első PDA-m egy Compaq iPAQ 3630 volt, emlékeim szerint 2001. év végén vettem használtan. Ezen még PPC2000 op.rendszer muszikált. Nem sokkal később Bécsben (klassz kis alku kíséretében) vettem egy (akkor újdonságnak számító) FujitsuSiemens Pocket Loox 600-at. Azóta folyamatosan használtam különböző PDA készülékeket, telefonos PDA-kat, vagy SmartPhone-t (iMate K-JAM, Qtek 9100, HTC P3600 Trinity, Motorola MPX200 majd 220, HP rw6815, HTC Vox S710, HTC Herald, HTC TyTN II, Asus P535, Samsung i900 Omnia), amelyek kivétel nélkül valamilyen Microsoft (mobil) operációs rendszert futtattak. Ezekkel párhuzamosan (néha ezek helyett) 2003 óta volt pár Symbianos telefonom (Nokia 6600, SonyEricsson M600i, Nokia E65, Nokia N82, Nokia E71, Nokia N97). A maga idejében mindegyik készülék adott valami újdonságot, vagy ha másban nem is, hát legalább a felfedezés (hosszabb-rövidebb) örömét.

A számomra fontos dolgokban megfelelő volt mind kettő rendszer. Programokkal szinte sosem zsúfoltam túl egyiket sem, mert az idők során rájöttem, hogy csak pár dolog szükséges "állandóan" és ezeket többnyire gyári, vagy "veretes" termékekkel egyszerűen meg tudtam oldani. Leginkább outlook szinkronizáció (névjegyzék, naptár, feljegyzések), további mail kezelés, navigáció és néha webes rádióhallgatás kötötte le a hardvert.

(Túl sok programot azért sem telepítgettem hosszasan, mert nyitott voltam az "állandó frissítgetésekre", viszont ráuntam a keveset használt programok visszatelepítgetésére. A HTC-k mindig különösen alkalmasak voltak a fw cserékre.)

Amit rettenetesen untam, az a fapados felhasználói felület volt. A WinMo felülete unalmas, nehézkes, hiába próbáltam feldobni különböző utólagos "felületekkel" a balonkabát alatt hamar kivillant a szőrös láb. Wink

A Nokia felülete számomra valamivel emészthetőbb, de olyan "bumzli". Bénán megrajzolt, csúnya színű ikonok.

Ezzel szemben a Hero kijelzője és az Android (no meg a Sense) felülete szuper. Szépen rajzolt, nem pixeles, vidám.

Gyakorlatilag mind két rendszerre be tudtam szerezni a nekem szükséges valamennyi programot, így funkcionalitásban nem szenvedtem sosem hiányt. A kezelést sem volt nehéz megszokni, meglehetősen hamar át tudok állni egyik rendszerről a másikra és el tuzdom fogadni annak előnyeit és hátrányait / hiányosságait is. Egyet nem szoktam meg, hogy az idő mind kettő felett elhaladt. (Gyatra felbontás, ócska színmélység, bénácska grafikusok, elmaradó innovációk).

Ezen előélet után nem túl rég adódott a lehetőség egy Androidos készülékre.

Egész addig nem is nagyon izgatott, mert elkönyveltem magamban, hogy ez valami gugli cucc, ami nekem nem kell, nem vagyok én a nethez kötve. (Dehogy nem! Smile ) Ráadásul úgy tudtam (akkor még), hogy számomra elfogadható offline navigációs megoldás sincs Android alá. Aztán elkezdetm utána olvasni a dolgoknak és egyre inkább elszálltak aggályaim.

Harmadik hete nyúzom a Hero-t. Nagyon tetszik, de pl. az outlook együttműködése nagyon gyatra.

Nekem nagyon hiányzik, hogy pl. nem veszi át az Outlook Feljegyzéseket, és erre még jól használható alternatívát sem találtam. (Olyan kellene, amit minimalizálja vagy szükségtelenné teszi a mauális frissítgetést). Ezen felül valami hülyeség miatt a PC-n összekeverte a kontaktjaim adatait, emberek adatai más emeberkéhez kerültek be !!! Ennek okát nem tudtam felderíteni, csak arra tudok gyanakodni, mogy miután az outlook-ból beszinkronizáltam a Hero-ba és ott meg Facebook adatokkal / linkekkel kiegészítettem a névjegyzéket ez az adatbázis bővülés visszafelé (azaz újra Outlook szinronizációnál) a PC-n végzetes hibát vét. (Vagy valami tök más van).

A beépített GPS vevő zseniális, ennyire gyorsan pozíciót fogó eszközöm még sosem volt (pedig van egy Garmin Oregon 300-am is). Igaz, még csak keveset volt alkalmam élesben próbálni (mostanába nem megyek ismeretlen helyre), de látszólag a fővárosi szűk utcákban is pontosnak mondható. Jelenleg az NDrive alkalmazást találom a legjobban használhatónak (itt van is róla egy írás)

Nyugodtabb lennék, ha az aksi kapacitása tovább kibírná, mert most gyakorlatilag minden este töltőre kell tegyem. Remélem, hogy valamit segít majd ezen a téren a 2.0-s op.rendszer.

A Formáról: az alsó rész felfelé törése azt hozza magával, hogy zsebben "nehézkesebben" fér el. Igazából csak akkor szokott zavarni, ha a belső zsebe,ből kell előhalásszam, akkor ez az ívelés megnehezíti a műveletet. A készülék alján található Trackball nekem nem jön be. Egyszerűen annyira semmi ellenállása nincs a "labdának", hogy már szinte attól elmozdul, ha csak ránéz az ember. A mindennapokban ez nekem azt az "örömet" hozza, hogy nagyon óvatosan kell/lehet vele pozícionálni, mert igen könnyen "túlgördíthet" vele az ember a képernyőn. Ugyan csak apróság, de sokszor úgy sikerül megfognom (szintén a belső zsebben), hogy a trackball-t nyomom meg. Még nem sikerült megszoknom a forma hozta "újdonságokat". Wink

Sosem érdekelt korábban de kíváncsiságból kipróbáltam az Androiddal "beköszönő" online megoldásokat. Jópofa, hogy a Facebook adatok átjönnek a telefonkönyvbe, tetszik, hogy figyelmeztet valamilyen frissülésre. Egyszerűen átjönnek a levelek is. Még a GoogleCalendart kell szokjam, de a lehetőségei jók.

A rendszer és a készülék alapszintű megismerését segíti a magyar nyelvű kézikönyv, ami érdekes módon a HTC oldlaláról nem tölthető le (és az én készülékem SD kártyáján sem volt megtalálható).

Én azt mondom, hogy egy induló, fiatal rendszertől most többet elvárni nehezen lehet. nagyon benne van a fejlődési potenciál és véleményem szderint az eddigi lustálkodókat is nagyobb sebességre kényszeríti.

Nos, itt tartok élények, benyomások terén. Most úgy érzem, hogy nem vágyom vissza se a WinMo, se a Symbian rendszerre.

—-


Az írás fenti része óta eltelt pár hét. Szoros kötelékben még jobban összeszoktunk droidkámmal.

A gyári ROM verziót cseréltem már erre-arra, kipróbáltam egy 2.1-es (portolt) béta verziót. Tele volt hibákkal (FC tömkelege), de jól mutatja, hogy szépen fejlődik az op.rendszer. Sokkal jobban testre lehet majd igazítani, több a beállítási lehetőség, kevésbé erőforrás igényes, stb. Most egy tudningolt 1-es főverziójú MoDaCo ROM van fent, az utolós gyárihoz képest picivel gyorsabb lett (de nem számottevően).

Eleinte telepítgettem mindenféle külső programocskát, de sokuk kipróbálás után többször nem lett elindítva, így ledaráltam őket. Fájl menedzser, online rádió, navigáció. Kb. ezekkel be is érem.

Van pár idegesítő (értsd: eddig még nem megszokott) dolog azonban.

Idegesítő 1.) Ha az outlookból (lehet máshonnan is) beimportált naptár bejegyzéseim közt vannak egész napos bejegyzések (pl. névnapok), akkor Droidkám minden éjszaka (ráadásul nálam valami miatt nem is éjfélkor, hanem éjjeli 1 órakor) pityeg, emlékeztet. Teszti naponta mind ezt annak ellenére, hogy a) ALSZOM (és a hócipőm kivan, hogy felpityeg) és B) nincs beállítva egyik ilyen naptári esemémnyhez sem emlékeztető. Mi a túrót lehet ezzel kezdeni?

Idegesítő 2.) A wifi modul (illetve annak szoftveres üzemeltetője) néha megmakacsolja magát és szemben a korábbi helyes működéssel egyszer csak nem hajlandó már magától csatlakozni az elérhető és "betanított" hálózatokra. (Pl. otthoni és céges hálók közötti automatikus váltás). Ezen csak az segít, ha el kezdem maszírozni a wifi beállításokat (profilokat). Itt még az is bosszantó, hogy azt hazudja az elérhető hálózatra, hogy az nem elérhető ("not in range" talán), ilyenkor azonban nem lehet csatlakozás parancsot kiadni. (Ezen a legutolós rádió ROM verzió sem gyógyított). Emiatt sokszor manuálisan lesnem kell a kapcsolatokat, hogy mindig online lehessek.

Idegesítő 3.) Fészbukk hiba, de zavar, hogy (outlookból vett) kontaktjaimból sokat nem érzékel úgy, hogy azok megfelelnek facebook kontaktoknak is és így nem linkeli össze mindet automatikusan. (Jelenleg kb. 40-ből csak 12-re ad automatikus kapcsolatot). Gondoltam ezen segíthet, ha átnézem, hogy az outlookban kinek, milyen mail víme van és az egyezik-e a facebookban lévő címekkel. Én "hülye" azt hittem, hogy ha stimmelni fognak az e-mail ícmek, akkor menni fog az automatikus linkelés. Nem megy. (Apropó: valaki nem tudja, hogy milyen "trükkel" lehetne az asztali gép outlookját összedrótozni a facebook kontaktjaimmal? Pl. hogy fényképeket onnan vegyen automatikusan).

Idegesítő 4.) A különböző szolgáltatások (pl. bejövő hívás csengése, emlékeztetők, videolejátszás, ébresztés) hangereje ugyan külön-külön állítható, de nem egy felületen, hanem gyakorlatilag mindegyik más-más helyen. A szükségesnél túl sokat kell ezzel bogarászni.

Igegesítő 5.) Halk. Halk a csngés, halk a navigáció. (A telefon – beszélgetés – hangerejével nincs gond). Az általamn megszokott (más készülékek) "kihangosító/csengő" hangszórójainál ez halkabb, illetve buta kialakításnak köszönhetően még a hangot is sok minden lefogja.

No, itt tartok december közepén.

HAJRÁ ANDROID!!!

—-

Frissítés 2010. január 4-én:

HTC Hero –> iPhone 3GS: szeressem vagy ne szeressem?

2009.11.09.

+