MojAndroid
(x) hirdetés

A 2009-es Szabad Szoftver Konferencián az Android akkumuláltan 67 percet kapott a bemutatkozásra (42 perc előadás, 25 perc workshop), amit Kis Gergely a hundroid.com-ról maximálisan ki is használt.

Az előadás meglehetősen technikai oldalról mutatta be a platformot, amivel semmi baj nincs, hiszen ez egy ilyen konferencia. Mindenesetre az előadás beszámolóval megvárom a Hundroid verziót és majd azt szindikáljuk.

Addig meg itt az előadáson felvett ustream-en is közzétett video (lapaj hero-ja rögzítette):

A workshopon viszont kiderült pár érdekes dolog:

  • Egyrészt természetesen probléma (és az Android elterjedését gátolja), hogy jelenleg nincs magyarnyelv-támogatás az Androidban. A fordítás közösségi alapokon (megintcsak köszi, Hundroid) folyamatban van, ebben egyrészt mi is részt vehetünk (terveink szerint fogunk is), másrészt vannak hírek, hogy a HTC-nél már készül egy fordítás (amit valószínűleg nem fognak visszaadni a közösségnek/többi gyártónak), ami rákényszerítheti a többieket (Motorolát, Samsungot), hogy kiadják a maguk magyar felületét, vagy felhasználják (kézenfekvőbb módon) az addigra elkészülő közösségi fordítást. Ezen kívül custom ROM-ként lesz majd elérhető a közösségi fordítás, egy lektorálási- és Google repoba kommitálási folyamat után. Ha eközben a Google esetlen nekiáll és befejez egy magyar fordítást, azzal nagy valószínűség szerint szimplán felülírják majd a közösségi effortot. Ezzel együtt érdemes beletenni az energiát, mert az biztosan kész lesz, és valószínáleg hamarabb. (A fordítási folyamatról természetesen itt is hírt adunk majd, ahogy elindul.)
  • Probléma az is, hogy a Market fizetős része sem érhető el jelenleg Magyarországról, illetve nem lehet itthonról fizetős alkalmazásokat feltölteni. Ezenkívül megnehezíti a dolgot, hogy külföldön is csak Google Checkout-tal lehet fizetni. Workaroundként egyrészt léteznek egyéb fizetős Market-alternatívák (pl. SlideMe, de toljatok kommentbe továbbiakat), és az alkalmazások általában mindegyiken fent vannak, másrészt előre láthatóan gyártói nyomásra a Google is nyitni fog, és a közeli jövőben már nem csak Checkouttal, hanem elterjedtebb fizetőeszközökkel is lehet majd vásárolni. (Az iPhone-hoz alternatív szoftverforrást ugyebár csak jailbreak után lehet használni.)
  • Érezhető egyfajta szkepticizmus az Androidot nem ismerők között, ez persze természetes. A fő érvek/kétségek: az Apple-ről miért hallani sokkal többet (marketing+3 éves track record), mi a garancia, hogy nem fogy ki a szél az Android vitorlájából (erre talán a platform nyíltsága és a Google neve elegendő garancia lehet, illetve a rengeteg cég, akik beálltak az OHA-ba).
  • KisG megemlítette, hogy a jelenlegi nagyon sűrű release cycle egyes gyártókban frusztrációt ébreszt, lásd pl. a HTC Hero-t, ahol az 1.6-os Androidot ki is hagyják, és egyből a 2.0-ra frissítik majd. Ez nem akkora probléma, mint amekkorának látszik: a hardver-kompatibilitás nem probléma, a bináris kompatibilitás fenntartására pedig ígéretünk van: várhatóan az Android 3-as és 4-es főverziójában is garantált.
  • Érdekes egyébként ez a paradigmaváltás, amit az (adjunk meg neki:) iPhone mutatott a világnak: hogy főverzió-váltáskor a gyártó simán visszaportolja az új változatot a régebbi hardverekre is — ez az Android világban szintén igaz, szemben pl. a Nokiával, vagy egyéb “régiiskolás” gyártókkal. Kérdés, hogy pl. a Maemoval a Nokia vajon meghallja-e az új idők szavát.
  • Érdekes jelenség az is, hogy látszólag a Google időnként előnyben részesít egyes gyártókat (a HTC-t az első Android release-nél, a Motorolát a 2.0-val), nehéz elhinni, hogy nincsenek nagyobb összegek és piszkos deal-ek a háttérben.
  • Ezzel együtt az Android egy nagyon jól összerakott, átgondolt platform, negyon jól kiszolgálja a fejlesztőt, ezért mindenképpen nagy jövő előtt áll.

A workshop után (ilyen fiatal platformokhoz hosszabb workshop kell) KisG mesélt nekünk még érdekességeket a fejlesztés érdekességeiről, és hát a visszásságokról is. Ezzel együtt a jelenlegi mobil platformok közül az összes előnyével és hátrányával együtt az Android jelenleg az egyik legígéretesebb, ha nem a legígéretesebb szereplő.

Sajnos a közösségi megbeszélésre nem jutott idő (ilyen fiatal platformokhoz hosszabb workshop kell), de mi, az androidportal.hu core gárdája természetesen tartottunk egy konstruktív megbeszélést az oldal optimalizálásáról, aminek az eredményét napokon belül látni fogod, kedves olvasó, stand by!

2009.10.31.

+