google play store

Appvasárnap

6 év...

Nem (csak) szoftveres hír, hogy a héten fontos évfordulót ültünk... Csütörtökön volt 6 éve, hogy a HTC bemutatta az első Androidot futtató telefonját - ez volt a HTC Dream, vagy T-Mobile G1, ki hogy ismerte. Persze tudjuk, hogy nem csak a HTC első Android kütyüje volt ez, hanem az első Android eszköz. Ős-Dream userként elmorzsolok egy könnycseppet, és mivel az eszköz még mindig megvan, hamarosan előkapom és játszom vele egy kicsit majd. Ha minden igaz, Cyanogen 6.1 van rajta néhány e2fs hackkel megtoldva, és fogadok, hogy a billentyűzete még mindig tökéletesen működik - azóta se csinált senki ilyen jó billentyűzetet.

Bullseye

Mondanám, hogy az eheti Appvasárnapot a Bullseye támogatta, de majdnem pont az ellenkezője igaz: ez a kis IQ játék majdnem pont azt érte el, hogy egyáltalán ne írjak Appvasárnapot. Egy játék után 24-ik 11-ik vagyok az alltime high score listán, de mindjárt nekiesek megint, mert vétettem pár idegesítő hibát... Ja, a játék egyébként egy más ismert sémán alapszik, Google Maps-en kell különböző tippek alapján belőni, hogy mely országról/városról van szó. Gyertek, irigykedjünk egymás általános műveltségére!

Appvasárnap

Újabb hét, újabb vasárnap!

De közhelyszótár helyett csapjunk a lecsóba egy kis food for thought felütéssel:

Titeket nem idegesít vérbe az új Hangouts app?

A múltkor pont lamentáltam, hogy hol tart, és hol nem tart még a material design, és a legeklatánsabb példát nem említettem a kiforratlanságra: a Hangouts Google app, pár verzió óta material design, és szerintem konkrétan visszalépés. Ami legjobban idegesít (és miközben írom, talán eszembe jutnak a többiek) az a bal swipe-in menü eltűnése. Ez az új verzióban már csak a kontaktlista nézetben érhető el, a chat nézetben már nem - tudod, mert ott értelme is lenne. Így ha egy chatben benne vagyok (és általában benne vagyok - te benne vagy?), és egy másikban is benne lennék (és általában benne lennék - te benne lennél?), a korábbi bal swipe -> tappantás -> kész user journey helyett most bal felső sarokba tappantás megpróbálás -> realizálás hogy a telefon nagy -> nagy nehezen mégis bel felső sarok elérés, de közben telefon majdnem elejtés -> főnézetből a másik kontaktra tappantás -> kész a teendők rövid listája. Sőt, mintha régen chatek (óppárdon, Hangoutok) között mintha szimpla jobbra-balra swipe-pal is lehetett volna navigálni mintha, most meg!... Szóval #köszorbán, ezt is jól elintézted nekünk. (Ahelyett, hogy végre integrálnák az SMS funkcionalitást a desktop Hangoutsba, aminek még értelme is lenne.)

No de kár lenne pörlekedni, áskálódni azon, hogy ki ölt meg kit1, mert van egy csomó érdekes(-ebb) dolog is.

Appvasárnap

Jópár hete nem adtam életjelt magamról, meg az Appvasárnapról! Ennek oka prózai, Mozilla Summit és munkahelyi történések, meg persze az élet. Nem ígérem, hogy az év hátralevő részében heti rendszerességgel tudok jelentkezni, de ez most egy ilyen időszak lesz - amikor tudok, meg lesz energiám, írok. Tudjátok, hobbiblog.

Azért múlt héten már újra figyeltem a híreket, és volt pár érdekes is, lássuk!

A Google csodálatos világa

Appvasárnap

A hét kiemelt cikke: a Google gatyába rázza az Androidot

Az Ars Technica-n jelent meg egy érdekes cikk a Google Play Services-ről. A lényege röviden az, hogy eme látszólag jelentéktelen app, és a mögötte dolgozó irtózatos háttér segítségével a Google nagyjából függetlenítette az Android platform frissítéseit a konkrét verziótól. A Google Play Services ugyanis Android 2.2-től azonos funkcionalitással települ (a felhasználó megkérdezése nélkül), ráadásul kb. rendszerjogosultsággal, vagyis a Google kezében van egy olyan app, ami a teljes piac majd' 99%-án jelen van, mint mondtam, nagyon széles jogokkal. Frissíteni szintén háttérben lehet, nem kell a felhasználó lustaságán átlépni. És ha megnézzük a cikkben látható listát, látszik, hogy nagyjából ami ANdroid alapfunkcionalitás nem Google Play Services, azt a Google már kipakolta különálló Play Store alkalmazásba (mint a Maps, a Keyboard, vagy a Calendar), a verziófüggő rendszer része csak pár dolog maradt. Érdekes olvasmány!

Ha pedig be van tárazva a vasárnapi rántotthusi és az ebéd utáni sör, csapjunk bele a heti hírekbe!

Frissültek

Oldalak

Subscribe to RSS - google play store