google docs

A Google megint bevásárolni indult

Kisebb kihagyás után (melynek során persze becsúszott egy Motorola meg vagy 2048 IBM szabadalom) a Google ismét megrázta magát, és felvásárolt 2 céget/szolgáltatást:

  1. A Meebo-t 100 millió dollárért. Én a Meebo-t főleg az online instant messenger szolgáltatásáról ismertem, mint kiderült, ez csak egy mellékvágánya volt annak, amit csinálnak: ha jól értelmezem, online CRM-et. A Google a Google+-t reméli fejleszteni a bevásárlással.
  2. Ami pedig inkább Androidos érdeklődésre tarthat számot: a QuickOffice-t.

Egyrészt köszönöm a tegnapi Hírhétfő minimál kommentelőinek a híreket, másrészt a QuickOffice felvásárlás engem is megfogott. A Google Docs szerkesztő része meglehetősen suta egy webapp, és Androidon sem a legjobbak közé tartozik. Ahogy egy spekulációkkal is foglalkozó blogon említettem, a QuickOffice felvásárásban komolyabb stratégiát sejtek:

Megérkezett a Google Drive

Múlt héten már leakelt rendesen, tegnap este be is jelentették: itt van a Google Drive, a Google válasza a Dropbox-ra, Box.net-re, és hasonló szolgáltatásokra.

A Drive egy "felhőtár", de Google-re jellemzően illeszkedik a többi Google termék funkcionaliásába:

  • A Google Docs mostantól a Drive része, azt használja. Ezen felül mostantól bármilyen tartalom (tehát bármilyen filetípus: kép, videó, pdf, stb.) feltölthető, és Docs-szerűen kommentelhető, megosztható, értesítések kapcsolatók hozzá.
  • Ahogy a Docs-nál, a Drive-ban is minden kereshető, a listák szűrhetők. Scannelt dokumentumokban is lehet keresni a Google OCR technológiájának köszönhetően, sőt: képek is kereshetők szövegesen, a Google képfelismerési algoritmusai által.

Hivatalos Google Docs for Android a Marketen

Tegnap óta (természetesen ingyenesen) elérhető az Android Marketen a hivatalos, Google-féle Google Docs alkalmazás. Bár a mindenképpen mobiltelefonon dolgozni kényszerülő felhasználóknak már eddig is rendelkezésére állt a Google Docs mobilböngészőre optimalizált verziója, a natív Android alkalmazás természetesen sokkal egyszerűbbé teszi a Docs-ban történő munkát, és sok extra funkcionalitást is nyújt.

Subscribe to RSS - google docs