agyvihar

Appleiness vs. Googliness, avagy a Nexus rant margójára

Oláh Ottó (akit egyébként érdemes követni, Androidportal core tag Ripthestage-gel nagyon szórakoztató flamewar-okba szoktak keveredni) Twitter feedjében találtam a The Meanings of Appleiness című random blogposzt linkjét, ami beindított bennem egy gyors gondolatfolyamot a saját korábbi Nexus 4 rant-emről.

2013-08-15_appleiness_vs_googleiness.png

Olvastam (hogyne olvastam volna) a hozzászólásaitokat, jót is, rosszat is, moderáltam is vagy kettőt, és a két általános ellenpólus az volt, hogy

 1. lipilee-nek igaza van, tényleg rossz a dizájn
 2. lipilee miért nem barátkozik meg a gondolattal hogy ez ilyen és használ valami védelmet

És persze köszi a kommenteket és biztos minden kommentelőnek igaza van, én mégis úgy érzem, hogy (a magam degradálása vagy ajnározása nélkül) a Googleiness-be beletartozik egy ilyen rant.

Snapseed, Twitter, Instagram: old/new kids on the block?

Kismértékben megbolydult a fotó-mikroblogok (aka. hipsterfotó appok) állóvize az elmút pár napban. Az eddig az Instagram egyeduralmával jellemezhető szubszcénában több dolog is történt, látszólag függetlenek, én mégis összakapcsolom őket egy huszáros gondolatrohammal, a végén pedig gondolkodóba esek: mire jó ez?

A száraz tények

Apple vs. Samsung: Apple wins

Biztos nem itt olvassátok először: nyert az Apple. Nem is kicsit. Vélemény cikket sem itt olvastok vélhetően először róla, azért nekifutok én is röviden, ha már többé-kevésbé követtem a sztorit Hírhétfőkben, meg időnként ezt az egész szabadlmi troll trendet külön cikkben is.

Először is a tények (Wall Street Journalból szemezgetve):

 • az esküdtek a 7 szabadalomsértési vádból 6-ot jogosnak találtak, ráadásul soknál a szándékosságot is
 • az egy kivétel a Galaxy Tab vonal szabadalomsértése (tehát a Galaxy Tab nem iPad másolat)
 • bent maradt viszont az elhíresült "téglalap lekerekített sarkokkal" (rectangle with rounded corners) szabadalom
 • a Samsung 1,05 milliárd dolláros kártérítést köteles fizetni az Apple-nek (az Apple eredeti 2,5 milliárdos igényéhez képest)
 • az Apple az esküdtek szerint cserébe nem sértett egy Samsung szabadalmat sem, nem kell fizetnie semmit
 • az Apple még pénteken tiltást kért a Samsung termékeire - ez egyelőre a jövő zenéje, mert részletesen, eszközre bontva kell kérniük, vélhetően az eggyel ezelőtti Samsung lineup lesz az áldozat
 • az Apple elégedett
 • a Samsung csalódott, és fellebbez
 • a Google csöndben van

Lesznek még fejlemények nyilván, nem is célom most ebben a cikkben a fenti információt folyamatosan frissíteni; nagy vonalakban annyi történt, hogy a bíróság (esküdtszék) nagyon nagyot rúgott a Samsungba, a bíró meg helybenhagyta.

Geek körökben nagy hullámokat fog vetni a sztori, és nagyon nehéz lesz az érzelmektől elvonatkoztatva kezelni a dolgot és annak látni, ami: egy amerikai bíróságon egy nagy technológiai cég csúnyán elmeszelt egy másikat. A fanboy közösség az egyik oldalon személyes sikerként fogja elkönyvelni a történetet és személyesen a másik felhasználói közösséget fogja tolvajnak tartani, míg a másik oldalon a fanboy közösség az egyik oldal felhasználóit fogja még jobban az iskola prosztó keménycsávójaként kezelni, aki mindenkibe beleköt. Az én javaslatom: nyissunk egy sört (én: egy másikat), és merengjünk el kicsit.

Tényleg nehéz érzelmek nélkül kezelni a dolgot annak, aki nap mint nap benne él, ezt lélegzi be és ki. De azért próbáljuk meg.

Twidere, Carbon, Boid: az új gyerekek a twitterblokkban

Van egy elméletem.

Láthattatok-olvashattatok engem "újgenerációs” Twitter kliensekrõl beszélni. Az elméletem (de ez majdhogynem prófécia) lényege, hogy felnövõben egy fejlesztői generáció, akik elhozzák nekünk a letisztult, funkcionálisan és dizájnban egyszerű appokat egy hosszú út végén. A Twitter appok piaca erre szép példa: az Android hajnalán (ez nálam úgy a 2.1-es verzióig tart) keletkeztek remek Twitter appok: a Seesmic, a Plume, a Tweetdeck, és sorolhatnám. Nem akarom elvitatni a sikerüket, mert megérdemelték: a maguk idejében ezek nagyon jó alkalmazások voltak. Azonban a Seesmic teljesen lesüllyedt, a Tweetdeck-et felvásárolta, majd gyakorlatilag magára hagyta a Twitter (TweakDeck néven, Paul „MoDaCo” OBrien jóvoltából él tovább), a Hootsuite, Plume pedig létezik, de az idők során annyi új funkciót kaptak, és mindezt (így kívülről szemlélve legalábbis) valamelyest pazarló módon, hogy lassúak, kövérek lettek - a Plume pl. (mert telepítve van nálam) 6,66 MB-os app; egy Twitter appról beszélünk, igaz, tud Facebookot (minek), mindenféle integrációt, stb. Ezek persze mind jó dolgok, egy részüket végső soron én is használom - de ha nincsenek, akkor nincs rá szükségem, és pont errõl beszélek: az idõk során ezek az appok felhíztak - nem, vagy csak kicsit hasznos funkciókkal.

Vélemény: A Galaxy Nexus tündöklése és bukása (és tündöklése)

Múlt héten bombaként robbant a hír: az Egyesült Államokban az Apple sikeresen betiltatta a Samsung Galaxy Tab 10.1-et, majd pár napra rá a Samsung Galaxy Nexust.

Óriási hír, nem igaz? Szeret az ilyesmire ráugrani a mainstream sajtó, betiltották, most akkor vége mindennek és sose lehet többé kapni. A világ sosem lesz már a régi.

Nálunk egy Hírhétfőben kapott helyet, ráadásul a Google I/O mögött le is csúszott a főoldalas kiemelésből. Az ok egyszerű: az ilyen hírek sose csak a hírek. Meg kell várni, míg kicsit leülepszik a por, utána lehet szétnézni, hogy mekkora a kráter. Meg hogy van-e egyáltalán.

Úgy érzem, hogy bár a történetnek még mindig nincs vége, most már vagyunk olyan pozícióban, hogy röviden megnézzük, mi a kotta.

Oldalak

Subscribe to RSS - agyvihar