Galaxy Note, az igazi öszvér eszköz

Egy hétig játszottam a Note névre keresztelt Samsung eszközzel. Szándékosan nem használom a telefon szót rá, mert nekem ez a méret már nem telefon. Bár egy hét alatt telefonáltam is vele többször is a próba kedvéért.

Az ismeretségünk a Galaxy Note eszközzel nem újdonság. Már a Telenor Android Workshopján is ismerkedhettünk vele, aztán Londonban még jobban megismerhettem.

Mit tud a Samsung Galaxy Note?

 • HSPA+ 21/5,76 Mbps
 • 5,3"-es Super AMOLED Plus kapacitív TFT kijelző
 • 146.9 x 83 x 9.7 mm
 • 178g
 • 1280x800 felbontás
 • 1,4 GHz-es, kétmagos processzor
 • Android 2.3
 • 8 megapixeles autófókuszos kamera, 2 megapixeles előoldali kamera
 • 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, DLNA
 • GPS
 • Gorilla Glass
 • 16 GB-os belső memória
 • 2500 mAh akkumulátor
 • S Pen

A tapasztalt okostelefon használóknak valószínűleg több adat is felkeltette az érdeklődését. Az első ilyen a szokatlanul nagy méretű akku. A 2500 mAh akkumulátorral nekem két napot bírt a Galaxy Note, ami nagyjából a duplája annak, amit a saját Nexus S telefonom bír.

Az 5,3" kijelző a másik meglepő adat. Hatalmas eszköz ez, ha telefonnak tekintjük. Persze nem véletlenül pozicionálja a kettő közé valahova a Samsung.

tt_ben02.png

Az Super AMOLED Plus kijelző viszont gyönyörű szineket ad, s az 1280x800-as felbontás több, mint elég egy ekkora kijelzőn. És akkor ne menjünk el a Gorilla Glass mellett sem, s az olyan apróságok se baj, ha nem kerülik el a figyelmet, hogy 16GB belső memória mellé a Note Micro SD kártyát is befogad, ezzel akár triplájára növelve a rendelkezésre álló tárhelyet.

A telefon méretei (146.9 x 83 x 9.7 mm, 178g) nem a tipikus nadrágzsebre lettek szabva. Ez talán a Note legnagyobb problémája, telefonnak nagy, tabletnek kicsi. Akinek van egy 4+ kijelzővel ellátott telefonja, annak az 5,3" nem akkora előrelépés, hogy második eszköznek megvegye, vagyis telefon mellé tabletnek kevés. Tablet mellé telefonnak sok, így a célcsoport azon emberek, akiknek egy eszköz kell csak, s nem bánják, ha a telefonjuk hatalmas.

Ők viszont nagyon jól fognak járni a Galaxy Note-tal. A Note A kétmagos processzort nem sikerült semmilyen alkalmazással sem torpanásra kényszeríteni. A 8 megapixeles kamera szintén minden probléma nélkül rögzítette az 1080p Full HD videókat, mint pl. az alábbi. Video felvétel közben néha elveszíti a fókuszt, de a képernyőn a megfelelő helyre tappolva gyorsan visszatalál.

A Note lényege azonban eddig még nem került szóba. A Note nem egy nagyra nőtt telefon, vagy egy összement Tablet. A Note egy új kategória. A HTC a Flyerrel próbálkozott hasonlóval, de a Samsung eszköze egy jó nagy lépéssel megelőzte azt. És itt nem csak a hardver specifikációkra gondolok, hanem a Note elengedhetetlen hozzávalójára, az S Penre.

s_pen_androidportal.png Az S Pen. Az S Pen egy kis toll, ami a Note aljában helyezkedik el. Egyetlen gond vele, hogy műkörmös hölgyek egy pár garnitúra körmöt majd valószínűleg elhagynak, mire kiszabadítják az írószerszámot a házból. A jó oldalát nézve, biztosan nem fog kicsúszni, s elveszni a Note kis tollacskája. A toll mérete nagyjából az ikea ingyen ceruzájával egyezik meg, ami nekem mindig is a jól kézreálló még épp elég nagy íróeszköz etalonja volt. Az S Pen nem egy egyszerű kapacitív kijelző piszkáló cucc. Az S Pen mindamellett, hogy nyomásérzékeny, vagyis a lehető legjobban próbálja a papírra írást, s rajzolást éreztetni, rendelkezik egy kis bűvös gombbal.

A kis gomb az S Pen felületén gyorsan kitapintható. A gombot benyomva a tollal már nem csak írhatunk, hanem irányíthatjuk a telefont. A gomb benyomva tartása közben, ha hozzáérünk a kijelzőhöz, akkor a telefon készít egy képernyőképet, amire azonnal jegyzetelni tudunk. Ez az egyik leghasznosabb funkciója, s nagyon sokat használtam.

A másik funkciója, hogy ha alulról felfele swype-ra a menü, jobbról balra húzásra pedig a back/vissza gomb funkció jön elő. Így a telefon teljes egészében vezérelhetővé válik csak az S Pen segítségével. Az alábbi kis videón láthatjátok az S Pen használatát:

(egy kis játék a telefonnal, elnézést a minőségért)

Egy hét tapasztalata

A Note remek eszköz. Mint ez bizonyára már sokak számára ismert, hétköznapjaimat középiskolában, illetve egyetemen tanítással töltöm. A Note az az eszköz, amit örömmel vittem be magammal az óráimra, s ha lett volna rá lehetőség, hogy rákössem egy projektorra, akkor már csak a próba kedvéért is, szívesen tartottam volna úgy órát, hogy csak a Note-ot használom digitális táblának.
Az S Pen segítségével sokat rajzolgattunk a gyerekeimmel. Jó és kényelmes volt jegyzetelni megbeszéléseken. Köszönöm a Samsungnak és a Telenornak, hogy kipróbálhattuk.

Galéria: 

Tagek: 

kobak képe

Apa, tanár, s még normális(?) - áll a blogom tetején röviden összefoglalva, ki, mi vagyok.

Androidportal.hu alapító, 3 gyermek édesapja, geek.
Itt találsz: blog, fotók, instagram, LinkedIn, Twitter, Facebook, Google Plus, mandroid, ...

Egyébként meg inline, freeline, windsurf, snowboard, frisbee, meg még rengeteg őrült dolog, amik valahogy csak beférnek a napi 24 órába...

kobak írásai Iratkozz fel kobak írásaira!

Hozzászólások

Kobak! Egy kicsit írnál

Kobak!

Egy kicsit írnál többet a telefonálás kényelmetlenségéről vagy kompromisszumairól?
Ez érdekelne a legjobban. Egy SGS2-höz képest (az sem olyan pici) mennyire "rémisztő" ezzel telefonozni? Kényelmetlen fülhöz tartani? Nehézkes tárcsázni a széles képernyő miatt (egy kézzel)?

Köszi,
Balázs

Csak miért akadozik? Mi a

Csak miért akadozik? Mi a fenéért nem tudják már egyszer úgy megcsinálni ezt a rendszert, hogy nem akad meg. Egy pillanatra sem. Csak tolják az egyre erősebb vasat alája, aztán hajrá, oldjuk meg erőből. De nem oldják meg. Elegem van ebből.

Szia Ákos!Lassan egy éve

Szia Ákos!

Lassan egy éve vagyok Note tulajdonos, és azt kell mondjam ez az eddigi legjobb "telefonom". Nos zene témájaú kérdésedre megpróbálok kielégítő választ adni:
A szoftver tökéletes zenék tárolására rendszerezésére, kategorizálására. A minőség számomra (Zenemániás vagyok szintúgy) kifogástalan ha az ember nem sajnálja a magasabb bitrate-re a memóriát :) Alacsonyabb minőségű zeneszámoknál hallható, hogy a telefon kívánja a minőséget de, ezen nincs mit csodálkozni szubjektív magánvéleményem szerint hiszen ez egy minőségi telefon. A elefon hangszórója viszont hagy némi kívánni valót maga után ( nem egy 1000 W lakozik benne) de ez persze érthetőhiszen nem walkman mobil a minőség tehát 10 Pont, Teljesítmény 7. De ezt ellensúlyozza a csomagban található fülhallgató :) Több méretben használható hála a hozzá kapott "gumivégeknek". És ekkor jön az igazi élvezet az amúgyis remekül testre szabható hangzás mellé beüt két plusz dolog Egy super bass, és egy 5.1 funkció ( csak csatlakoztatott, fülessel/fejhallgatóval érhetők el, meg persze hangszóróval :). Ekkor olyan hangzás érhető el amely komolyan mondom nagyobb szórakozó helyekben sem élvezhetők a fülhallgató a hangerőtől és a basszustól már-már olyan hatást keltett mintha ki akarna ugrani a fülemből :) 
Végeredmény képpen ha a telefon minden más funkciójával/felszereltségével meg vagy elégedve, ez nem lesz vissza tartó erő, a Note ezen területen is kielégítette vágyaimat :)
Nem vagyok sem kommentelő, sem szaki így remélem érthetően fogalmaztam és nem írtam sok hülyeséget :)
Üdvözlettel: Attila

Szia!

Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a note-nál meg lehet-e oldani, hogy fényképezéshez ne az érintőképernyőn lévő "gombot" kelljen lenyomnom? Régebbi samsungom van, és ott még ez van, de remélem, hogy az újaknál ezt már megoldották, mivel ha picit is mozog a kezem, remeg, akármi, már nem oda csúszik az ujjam, ha mozgolódunk, többen vagyunk, társaság, stb... elég macerás.. van erre megoldás ezekben a TOP készülékekben?