Tartósteszt: Samsung Galaxy Ace - a telefon amit megveszel a csajodnak

Januárban már beszámoltunk a Samsung új közép- és belépőszintű készülékeiről, a Galaxy S kistestvéreiként aposztrofált Galaxy Ace, Fit, Gio és Mini négyesfogatról. A Telenor jóvoltából most ennek a csapatnak a legerősebb tagját, a Samsung Galaxy Ace-t tesztelhettem tartósabban, hétköznapi használat közben.

Mind mindig, most is az volt a cél, hogy fel se merüljön, hogy egyes feladatokat a régi bevált telefonommal végzek. Így egy huszáros mozdulattal átirányítottam a hívásaimat az Ace-re, és 1 hétre pihenőre küldtem a jó öreg széthekkelt HTC Dream-et, és teljesen átálltam a Galaxy Ace-re minden téren. Lássuk, mire jutottam!

Hardver

Mint mindig, most is szaladjunk végig gyorsan a fontosabb hardware jellemzőkön.

 • 800 MHz Qualcomm MSM7227 processzor Adreno 200 GPU-val
 • 512 MiB RAM, ebből 158 MiB felhasználói appoknak is elérhető
 • 3,5"-os, 320x480 pixel felbontású kapacitív kijelző
 • 5 Megapixeles kamera, LED vakuval
 • FM rádió
 • 1350 mAh akksi
 • 114 gramm akksival együtt
 • Android 2.2.1

(Teljes hardware specifikáció itt.)

Külsőségek

A doboz kibontása utáni első benyomás: ez a telefon marha jól néz ki. Nem high-end, nem péklapát, egyszerűen csak jól néz ki. Méretre és kialakításra kb. iPhone egyébként, egy nagy hw gomb középen (plusz 2 touch gomb: egy menü és egy vissza), kis króm itt-ott. Minden műanyag, cserébe nagyon könnyű, hosszú ideje nem volt ilyen könnyű telefon a kezemben. Annyira könnyű, hogy (kicsit előreszaladva) simán tehetnének bele kétszer akkora akksit, amivel "normál" telefon súlya lesz, cserébe igazán sokáig bírja. Külsőre a kicsit kopogós műanyagból készült hátlap az egyetlen hátulütője (see what I did there?), de rosszul éppen nem néz ki, bár minden telefonnak ilyen hibái lennének csak.

A jobb felülre tett kikapcsológomb jó helyre került, kézreáll, ha le akarjuk zárni a képernyőt. A micro USB töltő és a fülhallgató 3,5 mm-es jack dugója a telefon tetejére került, apró figyelmesség, hogy az USB csati kapott egy kis elhúzható ajtót, amit a moderáltan kényszerbeteg / manuálisan fixált blogger (valamit mindig baszkurálni kell!) unalmas másodperceiben ide-oda tologathat, ráadásul ránézésre elég tartós, nem fog kiesni egyhamar. Köszi, Samsung! 

Örök vesszőparipám a tok: sajnos az Ace-hez sem adnak gyári tokot, ezért nagyon örültem annak is, hogy az átmenetileg (és képletesen) szögre akasztott HTC Dream tokja tökéletesen passzol a Galaxy Ace méretéhez - így félelem nélkül álltam át rá, nem egy kirces-karcos tesztkészüléket kell visszaadnom a Telenornak a teszt befejeztével. Gyártók, légyszi adjatok tokot a telefonjaitokhoz!

Apró kellemetlenség, hogy az eszközön nincs villogó LED, emiatt utólag csak a képernyő bekapcsolásával látni, ha érkezett üzenet, hívás, SMS. Kétségtelen, hogy szép a kijelző és jól olvasható, de jobb szeretem, ha a kis villogó bigyóról tudom, hogy megint jött egy spam.

Sebesség, teljesítmény, akku

A 800 MHz-re (le)tekert Qualcomm procinak nem okoz problémát a 3,5"-os kijelző. Alapból egyébként kikapcsolt animációkkal érkezik a készülék, persze megnéztem milyen full animáltan az élmény - nem tudom eldönteni, hogy lassabb lett, vagy csak az animációk miatt érzem annak. Talán kicsit megerőlteti, néha akad, főleg az alkalmazásszinten animált dolgoknál (pl. Pulse News Reader) - de semmi zavaró. Mindenesetre kikapcsolt animációk mellett nagyon pattanós érzetet ad a rendszer, ezért visszaálltam a gyors-de-nem-animált táborba. A Google Maps 3D-s, vektoros üzemmódja, ha kicsit akadozva is, de működik - bár nem bleeding edge, az Adreno 200 jelenléte biztosítja, hogy tudjuk használni a kétujjas, 3D-ben megdöntéses módot is, még ha kicsit nyög is alatta a proci, és ezt forgalom, illetve Maps-lassító demostrációkkal hozza tudomásodra.

A Quadrant-ban az eszköz 536-ot szkórolt, ami - mondjuk ki - kanyarban sincs pl. egy Desire HD 1780-jához képest, nem ez a telefon fogja sakkban elfenekelni a Deep Blue-t; viszont a helyzet az, hogy ez nem látszik meg a hétköznapi teljesítményen. A két készülék más felhasználókat céloz meg, és az Ace pont jó arra, amire a leendő falhasználói használni fogják. A reprezentatív Angry Birds teszten jól teljesített (gond nélkül futtatja), alkalmazásváltás azonnali, nem kell várakozással tölteni a drága időt.

Cserébe viszont az akksi viszonylag jól bírja. Amellett, hogy (mint a cikk elején is említettem) súlyra simán beleférne kétszer ekkora akksi is, az 1350 mAh-t lassan, kimérten zabálja az Ace: folyamatosan bekapcsolt 3G-vel, "átlagos" internethasználat, telefonálás, kis 3D-intenzív játék mellett 24 óra (tehát teljes nap, nem business day) alatt 21%-ra merült le a telefon. Vagyis kényelmesen gazdálkodhatsz a naftával, és ha a jószerencse folytán ma este csak holnap indulsz haza, még akkor is az Ace-ről tudsz majd taxit, vagy sofőrszolgálatot hívni.

A gép egyértelműen leggyengébb pontja a kamera. Ha jól sejtem, a típus modellszáma 5MPDM lehet: 5 MegPixel, De Minek. A fényképek (láthatod magad is a cikk után) még épphogy elmennek, tökéletes fényviszonyok között elfogadható minőségben tudsz kattintani, de ez kb. a legtöbb, amit el tudok mondani, a vakus képek már többnyire felejtősek, a képprocesszor valamiért nagyon félresikerült. Az pedig, hogy 2011-ben egy eszköz maximum 320x240 pixeles 15 fps videót tud rögzíteni, számomra érthetetlen. Nem a kamerája miatt fogjuk szeretni, na.

Samsung szerint a világ (az alaprendszer)

A Galaxy Ace 2.2.1-es Androidot kapott, amivel mindenki elégedett lehet: gyors, frankó. Minderre a Samsung saját launchere, a TouchWiz 3.0 került. Nem vagyok nagy custom launcher rajongó, de meg kell adni, a TouchWiz nagyon jól összerakott launcher. Persze nem az Ace-ra került először ez, de ebből a szempontból és Samsung-szűz vagyok, így a messziről jött ember objektivitásával mondhatom: a TouchWiz jó. Felpakoltam persze a Zeam-et, amit mindig minden eszközre felteszek, de aztán mégis megmaradtam a TouchWiz-nél, és azt használtam végül a teszt alatt végig.

A TouchWiz-en felül említést, és a Samsungnak kudos-t érdemel a magyarítás minősége: amilyen felejtős volt a magyarítás a Galaxy Tab-on (sok más előnye mellett persze), annyira jó az Ace-en. Azt hiszem a jól fordított felület ismérve, hogy szinte fel se tűnik, milyen nyelven használod a felületet, és az Ace hozza ezt: megintcsak, én, aki mindig mindent angolul használok, végül megmaradtam a magyar nyelvű felületnél, mert egyáltalán nem zavar, és ez tőlem nagy szó ("vagy több szóból álló kifejezés").

A TouchWiz, és tulajdonképpen az egész alaprendszer egyetlen zavaró eleme a billentyűzet. Nyilván embere válogatja, hogy milyen billentyűzeten tud jól pötyögni, de sok Androidos touch keyboard kipróbálása után nekem a TouchWiz megszokhatatlannak bizonyult. Egyrészt képtelen vagyok eltalálni jól a betűket, zavar, hogy egy alapkarakter (esetünkben a ",") beviteléhez hosszan kell nyomnom bármit (ez esetben a "." karaktert), zavar, ahogy a szám/speciális karakter billentyűzet működik... Nem tudtam megszokni. Így aztán pár nap próbálkozás után a saját lelki nyugalmam érdekében feltettem régi pajtásomat, az AnySoftKeyboard-ot a Marketről, természetesen a magyar kiegészítővel együtt.

A Samsung jó szokását tartva az Ace-re is előtelepítette a Swype-ot, de természetesen a Swype magyarul még nem tud. Ezzel együtt a 3D Google Maps mellett a másik nagy "wow"-kiváltó Androidos alkalmazás a Swype. Hosszas kísérletezés után a kollegákkal a "proprietary" szót véglegesítettük a Swype demo legállatabb szavául - próbáld ki, és meglátod, miért!

A készülékkel WiFi hotspotot is kapunk, ami szintén nagyon jól tud jönni, ha hirtelen szükség van a laptopra.

A kiterjedt rendszer

Az új Androidos eszközöknél kötelező kör, a Google alkalmazások (Youtube, GMail, Google Maps, Google Search) Marketes frissítése után szétnéztem, mi az, amiben az Ace különbözik egy akármilyen Androidos telefontól.

Az alaprendszeren felül a Samsung néhány aprósággal is megdobja az élményt. Előre szólok: nem sokkal, de nálam ez inkább előny, mint hátrány: hagyjuk a felhasználót eldönteni, hogy mit szeretne telepíteni. Amit lecseréltek, azt is alázattal tették:

 • Nincs grafikailag terhelt, csilivili social app, letisztult SMS alkalmazás van, meg letisztult address book.
 • Kapunk továbbá egy Social HUB nevű alkalmazást, ami sejthetően az összes beállított "Social" accountot (Twitter, Facebook, és a címjegyzék) gyűjtené egy helyre, nálam valamiért csak telefonszámok és emailcímek jelentek meg benne, pedig istenuccse még a Facebook jelszavamat is felidéztem emiatt. Úgy tűnik az eszköz érezte a frusztrációmat, és inkább nem szívatott a Facebook becsövezésével.
 • Kapunk ThinkFree Office-t, ami a mobil GDocs árnyékában offline dokumentumok nézegetéséhez mindenképpen hasznos eszköz.
 • Kapunk diktafont (bármikor kellhet),
 • kapunk jegyzettömböt (ami nem szinkronizál sehova, de alapfunkciókra elég),
 • kapunk egy "Kettős óra" nevű widgetet, ami nem mindig 2 órát mutat, hanem be lehet állítani neki egy időzónát a sajáton felül. Még hasznos is lehet, be is állítottam Szingapúrt, hogy mindig tudjam, a föld másik felén épp mennyi az idő.
 • A leghasznosabb mégis talán az AllShare névre hallgató app, ami nem más, mint egy DLNA implementáció. Segítségével telefonról, WiFi-n keresztül játszhatunk le ("pusholhatunk") zenét, videót az otthonunkban fellelhető kompatibilis eszközökre: tévékre, media centerekre. Az AllShare-hez szükséges DLNA támogatás beállítása az Ubuntu alapértelmezett médialejátszóján (Rhythmbox) kb. 5 percet vett igénybe, ezt a tutorialt kell lépésről lépésre (úgyismint az első lépésről a második lépésre, több nincs ugyanis) követni. Setup után pedig gond nélkül ment oda-vissza a zenelejátszás.

Összefoglalva: a Samsung Galaxy Ace-t nagyon megszerettem, amíg nálam volt. Egyetlen gyengéje a szememben a kamera, ha tehát sokat fotózol és nincs rá külön géped, ez nem a te választásod. És bár a 800 MHz-es MSM7227 valószínűleg 1 éven belül obsolete lesz (ezért igazi power usereknek továbbra is javasolt a GigaHertz-es Snapdragon + Adreno 205-ös chipekkel szerelt eszköz, vagy kivárás a dual core-ra), szerintem egy telefonnak tudásban, funkcioalitásban ma ezt kell tudnia, nem kell erősebbnek lennie, vagy nagyobbnak. Mérete, kinézete, súlya miatt tökéletes mindennapi telefon, semmi panasz nem lehet rá.

Galéria: 

Tagek: 

lipilee képe

Lippai Gergő, aka. lipilee munkaidőben enterprise rendszerek integrációját koordinálja (vagy fordítva). Munkaidőn kívül kétlányos family guy, énekes, botcsinálta dobos, bringás, botcsinálta (és mostanában leginkább mobil-) fotós, hobbifutó. Az androidportal.hu-n kívül leginkább személyes blogján okoskodik.

lipilee írásai Iratkozz fel lipilee írásaira!

Hozzászólások

Sziasztok! Van ezzel a

Sziasztok!

Van ezzel a telefonnal pár problémám. 2 hónapos, és rendszeresen csinálja, hogy amikor fényképezni akarok, egyszerüen kifagy a menü, és nem csinál semmit, csak a kamera képét közvetíti. Ilyenkor bekapcs gomb nyomvatart, és megvár míg reset. Eddig rendben is volna, csak ezt többször eljátsza a telefon újraindítása után is.
A másik gond, hogy a programok hosszabb futtatásával elkezd lassulni és akadni a telefon, végül belefagy. Szintén csak a reset segít.
Ezekre tud valaki megoldást?

Üdv:
Fecó

Sziasztok.Lenne egy kis

Sziasztok.Lenne egy kis problémám ezzel a modellel, amit a következőkben leirok. Remélem tudtok majd segiteni. Előre is köszönöm.
Lenne egy olyan problémám, hogy a telefonomon van internet és mivel hosszaabb utakra szokok járni, szükségem lenne, hogy ezt az internetet a notebookomon keresztül is probáljam használni. Már sok mindent próbáltam de sajnos nem műküdik. (Settings/Wireless and networks/Tethering and portable hotspot/Mobile AP)minden működik a notebook megtalálja, jelerősség kiválló, de ugyebár megjelenik a kis sárga keretben a felkiáltó jel. Még rácsatlakozni is enged, de aztán mincsen jel. Netalán a Win7-ben kell még valamit átállitanom ? Köszi

Sziasztok!

Sziasztok!

Engemet az érdekelne hogy fel lehet-e venni vele a telefonbeszélgetéseket?

Alapból vagy beállítható?


Előre is köszönöm a választ: Zotya28

Nagyon tetszett ez a telefon,

Nagyon tetszett ez a telefon, úgy gondoltam, hogy végre van egy olyan készülék, ami szép, nőies és okos is egyben. Tévedtem. Azóta folyamatos visszatérő reklamáló vagyok a t-mobil szervízében. Már ott tartunk, hogy a garanciát nem is töltik ki, csak frissítgetik ugyan azzal a hibával. Nem lehet vele telefonálni, folyamatosan kikapcsol, vagy pedig tartásra kapcsol. A szervíz szerint frissíteni kell.... frissítik, kijövök a szervízből és máris újra produkálja a hibát. 70 km-re vagyok a legközelebbi szervízhez, ahol ha kell azonnal javítják. Drága ez a telefon, főleg a mai benzin árak mellett. Már ott tartok időnként, hogy falhoz vágom. Az ismerőseim mind levonták ebből a tanulságot és nem vásárolnak samsungot.... én sem tenném legközelebb.

 

Sziasztok!

Sziasztok!
Tárhelyet szeretnék növelni, esetleg az SD - re úgy átrakni, hogy a telefon lásson belőle valamennyi helyet és sajátjaként kezelje! Jó és igazán egyszerű megoldásról nem hallottam, mert amik után utána olvastam, nemigazán láttam megfelelőnek őket. Ti esetleg nem tudtok valamiféle jó megoldásról?
S5830DDKQ8 4.1.2 van most a telómon!
Tudom a CM 7.1 a javasolt, de én nem szeretem, mert akkumulátor zabáló!

Sziasztok!

Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni?
Egy samsung galaxy ace la'fleur boldog tulajdonosa lennék, ha működne nekem ez a sz*r.
Rootolásról eddig lemondtam, mert nekem azt mondták, veszélyes, necsináljam bla-bla. De ma elfogyott a türelmem.
Vannak appjaim alapból ezen az ace-en, amiknek 70%át nem is használom (pl. hangouts, social hub, minden ilyesmi). És van a másik véglet, amit használnék, de nem működik. Ilyen pl a ThinkFree Office. Nagyon szeretném végre megnyitni rendesen az e-mailjeimet (ill. azokhoz csatolt bővítményeimet), és a dokumentumaimat.
Hálás köszönet a válaszadónak.