MojAndroid
(x) hirdetés

Rendszeresen hangzanak el az alábbihoz hasonló beszélgetések:

– …csinálod azt az Android oldalt. Milyen telefon most a legjobb? Milyen telefont vegyek?

Erre a kérdésre nincs jó válasz. 2016-ban nincs legjobb telefon. Vannak nagyon jó telefonok, s attól függően, hogy milyen igényeid vannak, létezik arra az igényre közel tökéletes telefon. A CAT a telefonjaival ha lehet a leginkább ezen az úton jár. Ők nem az öltönyös felhasználót célozták meg.

Az S60 azoknak készült, akik extrém körülmények között dolgoznak, élnek. Az ő számukra viszont jelenleg a legjobb választás ez a telefon. De mit kezdjen a normál földi halandó egy S60-nal? Erre a kérdésre is keressük a választ ebben a bejegyzésben.

A CAT eredetileg nem egy telefongyártó. Ők egy egészen más szegmensből érkeznek. Viszont nagyon izgalmas, hogy mára szinte minden területen létezik a márka. Traktoroktól a ruhákig mindenhol a CAT név az elnyűhetetlen, nyers erő szimbóluma.

A telefon üzletág sem friss adalék a termékpalettán. Az S60-at több készülék is megelőzte, de ez az első olyan telefon, aminek a specifikációja és tudása alapján sem kell szégyenkeznie a többi gyártó telefonjai mellett.

Specifikáció

  • Quick Charge 2.0-val felszerelt 3800 mAh akku
  • 4,7″, 720p Corning® Gorilla® Glass 4 kijelző
  • 13MP hátlapi, 5MP előlapi + FLIR Thermal kamera
  • 2 nano SIM hely + MicroSD
  • GLONASS, GPS, aGPS, Beidou
  • 3GB RAM
  • 32 GB tárhely
  • Qualcomm MSM8952-3 (4 x 1.5GHz + 4 x 1.2GHz)
  • Android 6.0
  • IP68, közel 2 méterről nyugodtan dobható, 5m mély vizet jól visel akár 1 órán át is.
  • 223g

Nos, a CAT S60 nem az a telefon lesz, amit ingzsebben hordasz. Tudom, írtam már ilyet az Oukitel K6000 esetén is, de akkor még nem volt itt az S60. Ez a telefon egy tank. Azért kíváncsi lennék a fejekre, amikor egy tárgyalás során az öltönyös úriemberek és kosztümös hölgyek leülnek az asztalhoz, kikerülnek az S7-ek, meg iPhone 7-ek, s egy törékeny hölgy előkapja a retiküljéből a CAT S60-at…

Tudás

Az előző S szériás CAT telefonok esetén a gyártó nem figyelt annyira a nagy tudásra, erős speckókra. Az S60 ha csak a specifikációkat tekintjük is erős konkurencia lehetne a többi gyártó számára. Azonban a relatíve kis kijelzőméret (4,7″) és a nagy tömeg (223g) jelzi, hogy itt valami egészen más kategóriáról van szó. Összehasonlításképpen a Samsung S7 152g, a tepsi méretű Nexus 6p 178g.

Szintén érdekesség, hogy a CAT S60 nem rendelkezik ujjlenyomatolvasóval. Pedig az ma már a középkategóriában megjelenő készülékekben is megtalálható. Az S60 pedig ha az árcédulát nézzük, messze inkább a felső kategóriát képviseli, mint a közepet.

Viszont van benne hőkamera, ami semelyik más készülékben nincs meg (beépítve). A hőkamerát a FLIR gyártja, így ha valakinek a hőkamera hiányzik az életéből, de nem cserélné le a telefonját, megveheti $250-ért a telefonra csatlakoztatható FLIR One hőkamerát.

Így nézve az S60 kb. 200 ezer forintos ára, amibe egy 70 ezer forintos főkamera is be van építve, máris barátságosabb egy lépéssel.

Az S60 két sim kártyát kezel (nano sim méretben) és emellett MicroSD kártyát is tudunk beletenni. A legtöbb két sim kártyás készülék esetén 1 sim + választhatóan vagy MicroSD vagy második sim kártya megoldás szokott működni. Itt viszont mindkettő megvan.

Ráadásul a kezelése is ötletes és egyszerű. A hátlapon van egy kis ajtó, ahol a kártyákat könnyen tudjuk cserélni.

Az ütés, víz és por állóság pedig szintén egyedivé teszi a készüléket. Az S7 is vízálló, de ha egymás mellé tesszük a két készüléket, szemmel is látható a különbség. Ez az eszköz messze robosztusabb.

Hőkamera

A hőkamera zseniális játékszer. Persze ahhoz kicsit drága, hogy csak játékszer legyen. Mire használhatja az átlagember?

Lázmérés. Nem viccelek. Nem orvosi műszer, sem pedig atombiztos megoldás. De ha hirtelen nincs más kéznél, kiválóan alkalmas erre.

Melegszik a telefonod? Nézd meg hőkamerával. Azonnal kiderül melyik része, illetve mi lehet az oka. Viheted a szervízbe konkrétan reklamálva mivel van a probléma.

A ház szigetelését, hol távozik a hő, stb. Bár ez már határterület és inkább az építőipari felhasználás irányába megy.

Masszív

A ház minden oldalról védett. A MicroUSB csatlakozónak is fedele van. Az egész akkora és úgy össze van rakva, hogy a mai robbanó telefonok korában mindenki teljes biztonságban érezheti magát egy S60 társaságában. Az S60-ban ha fel is robban az akku, a tokozás olyan masszív, hogy kárt biztosan nem okoz a felhasználóban.

Ebből adódik viszont a következő “probléma”, hogy aki tokokat szeret vásárolni a készülékéhez, az ne S60-at vegyen! Ehhez a telefonhoz nem nagyon fogtok elegáns tokot találni. Egyébként meg a tok lényege, hogy védje a telefont, de ez egy ütés, meg minden álló telefon! Nem kell tovább védeni. Persze azért az ördög nem alszik és ha én vennék egy ilyen telefont, azért a kijelzőre valószínűleg felpattintanék egy üvegfóliát. Biztos, ami biztos alapon.

Vízálló. Nem kicsit. A vízállóság ráadásul nem csak annyit jelent, hogy beletehetjük egy pohár vízbe. Az S60 5m mélységbe is boldogan elvan. Ha tudjuk azonban, hogy 2 méternél mélyebbre merülünk, akkor át kell billenteni a kis kapsolót, ami a hangfalak védelmét biztosítja. Jó hír, hogy a Balatonon 5m-nél mélyebb rész a Tihanyi árkon kívül nem nagyon van. Így a Balatonban boldogan túlél az S60 szinte bármit.

Használat

A telefon gyors. A rajta lévő OS reszponzív és szerethető. Szinte stock Android fut rajta. 7.0 nem tudni mikor érkezik rá.

A fizikai gombok viszont a 2010-es éveket idézi. Megszokható, de valahogy elég idegen nekem. A hőskorban az első iPhone telefonok tulajdonosai azért néztek furán az Android telefonokra, mert azon annyi gomb volt, mint egy nyomógombos butatelefonon. Az S60 ezekből visszahoz néhányat. Az az igazság, hogy én nem ezeket tettem volna rá, hanem egy hívásfogadás, meg elutasítás gombot. Mert akkor télen a legegyszerűbb kesztyűben is tudna az ember hívásokat fogadni, illetve elutasítani, nem a képernyőt kell simogatni hozzá.

A telefon minden eresztékében védett csatolói néha azért okoztak fejfájást. Amikor rá akarod dugni a telefont töltőre és rájössz, hogy a legjobb, ha mindig van veled egy gémkapocs. A legpraktikusabb eszköz a kis ajtók nyitogatására. :)

Összességében

Ez egy nagyon jó telefon. Akinek kicsit is fontos, hogy a telefonja masszív legyen, vagy nem csak irodai munkát végez, az azonnal csapjon le rá! Talán meglepő, de azon kisgyermekes családanyák, akiknek nem fontos, hogy kecses és nőies telefonja legyen, azok ennél jobb készüléket nem fognak találni. Beeshet a felmosóvödörbe, ha lehányja a gyermek csak gyorsan le lehet mosni, be kell kalapálni egy kiálló szöget, arra is használható.

Ez egy brutálisan jó telefon. Vegyetek CAT S60-at! Nekem is! :)

2016.12.28.

+